Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα  Κωνσταντινούπολη 2017 “Γιατί δεν τιμωρούνται οι παίκτες του ΝΒΑ που δεν πάνε στις Εθνικές;”

“Γιατί δεν τιμωρούνται οι παίκτες του ΝΒΑ που δεν πάνε στις Εθνικές;”

Κωνσταντινούπολη αποστολή

Για ακόμη μία φορά ο Τζόρντι Μπερτομέου ξεκαθάρισε ότι η Ευρωλίγκα δεν θα αλλάξει το καλεντάρι της, για να χωρέσουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας τόνισε ότι δεν μπορεί να τιμωρήσει τους παίκτες, που θα επιλέξουν να πάνε στην Εθνική.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για τη διαμάχη με τη FIBA για τα προκριματικά μέσα στη σεζόν: “Τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε, αλλά το νέο καλεντάρι δεν επιτρέπει στους καλύτερους παίκτες να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θεωρώ πως είναι ασέβεια προς τις ομάδες. Όμως η FIBA ξέρει καλύτερα.

Η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή ενός παίκτη στην εθνική του ομάδα, αλλά δεν θα αλλάξουμε το καλεντάρι μας. Οι σύλλογοι και οι παίκτες θα αποφασίσουν από μόνοι τους πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Ξέρουμε πως δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα τιμωριών. Όταν οι παίκτες του ΝΒΑ λένε όχι στις εθνικές ομάδες, κανένας δεν ζητά την τιμωρία τους. Άρα ποια η διαφορά όταν μιλάμε για παίκτες της Ευρωλίγκας“.

Για τα πριμ της Ευρωλίγκας: “Το μπόνους για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας θα παραμείνει ίδιο, παρότι το Champions League ανέβασε το δικό του στο ένα εκατ. ευρώ. Δεν θα μπούμε σε… διαγωνισμό. Ούτως ή άλλως οι ομάδες της Ευρωλίγκας κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι ομάδες του Champions League“.

Για το καλεντάρι και την αύξηση των ομάδων: “Φέτος ήταν μια σεζόν προσαρμογής και εκμάθησης για όλους μας, διοργανωτές και προπονητές. Ξέρουμε πως πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες. Οι ομάδες αποφάσισαν το καλεντάρι να είναι ίδιο και την επόμενη σεζόν, παρότι θα υπάρχουν κάποιες φορές δύο ματς την εβδομάδα. Η αύξηση των ομάδων της Ευρωλίγκας είναι προς όφελος της διοργάνωσης. Στο εγγύς μέλλον θέλουμε να αυξήσουμε τις ομάδες σε 18, αλλά όχι από την επόμενη σεζόν. Σύντομα πάντως”.

Για το αν η Ευρωλίγκα αποδυναμώνει τα πρωταθλήματα: “Στην Ευρωλίγκα δεν εκπροσωπούνται χώρες, αλλά η ποιότητα. Διαφορετικά θα παίρναμε τις πρωταθλήτριες κάθε χώρας και μόνο. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα, την οργάνωση της ομάδας, τον κόσμο που παρακολουθεί τους αγώνες της, τα πάντα…

Την επόμενη σεζόν είναι πιθανό να δούμε πέντε ισπανικές ομάδες, αλλά θα πρέπει να τελειώσει πρώτα η ACB. Στα εγχώρια πρωταθλήματα οι ομάδες δεν μάχονται για να παίξουν στην Ευρωλίγκα, αλλά για να κερδίσουν τον εγχώριο τίτλο. Και δεν σημαίνει ότι μία ομάδα που έχει εξασφαλισμένη θέση στην Ευρωλίγκα αδιαφορεί για το εγχώριο πρωτάθλημα. Πόσες φορές είδαμε τα τελευταία χρόνια τελικούς μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία;”.

Για το επίπεδο της διαιτησίας: “Φέτος ήταν στο υψηλότερο σημείο. Αυξήσαμε τον αριθμό των νέων διαιτητών σκεπτόμενοι το μέλλον. Ναι, έγιναν λάθη αλλά αυτό συμβαίνει. Δεν δέχομαι θεωρίες συνομωσίας. Όταν ένας διαιτητής κάνει λάθη, αντιμετωπίζει τις συνέπειες”.

Για την απώλεια μεγάλων παικτών που προτιμούν το ΝΒΑ: “Πάντα είναι πιθανό να χάνεις παίκτες για το ΝΒΑ. Οι σύλλογοι μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς του ΝΒΑ σε χρήματα. Είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Πάντως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για παίκτες στο ΝΒΑ είναι περιορισμένος και συγκεκριμένος”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε  Κωνσταντινούπολη 2017

Δειτε επισης

Ο τελικός μέσα από τα μάτια των διαιτητών! (vid)

Η τεχνολογία έχει διεισδύσει βαθιά και στο άθλημα του μπάσκετ, κάτι που αποδεικνύεται περί…