Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Όταν ο Ολυμπιακός έκατσε για πρώτη φορά στον “θρόνο”! (vid)

Όταν ο Ολυμπιακός έκατσε για πρώτη φορά στον “θρόνο”! (vid)

olympiakos 1997

olympiakos-1997

Το “πλήρωμα” του χρόνου είχε φθάσει. Μετά από 2 απανωτές αποτυχίες κόντρα σε ισπανικές ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπανταλόνα), οι “ερυθρόλευκοι” δεν επρόκειτο να πατήσουν ξανά “φρένο” κόντρα στους εκπροσώπους της Ιβηρικής χερσονήσου. Έπειτα από μια σεζόν, κατακλυσμένη από αμφισβήτηση και γκρίνια προς το πρόσωπο του κόουτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, η ομάδα του Πειραιά ανασυντάχθηκε τους κρίσιμους μήνες, προκρίθηκε στο Final-4 της Ρώμης και “σάρωσε” τα πάντα στον διάβα της, με αποκορύφωμα τον θρίαμβο στον τελικό με την Μπαρτσελόνα.

olympiakos-1997

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Απριλίου 1997, όταν η ελληνική ομάδα αναμετρήθηκε με τους “μπλαουγκράνα” του Αίτο Ρενέσες. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν ο πυραυλοκίνητος σκόρερ, ο Μίλαν Τόμιτς ήταν ο “διόσκουρός” του στην περιφέρεια ενώ οι Σιγάλας, Παπανικολάου και Φασούλας αποτελούσαν τον ελληνικό κορμό, σε συνδυασμό με τους Τάρλατς και Νάκιτς. Μετά την επιτυχία του ημιτελικού εναντίον της Ολίμπια Λιουμπλιάνα, ο Ίβκοβιτς πήρε τους παίκτες και τους πήγε στην παραλία της Όστια, με τους παίκτες να επιδίδονται σε διαγωνισμό… πετάγματος πέτρας, προκειμένου να αποφορτιστούν από την πίεση. Φαίνεται πως η κίνηση αυτή αποδείχθηκε υπερπολύτιμη.

Σημαντικά ματς για τα πλέι οφ του ΝΒΑ…. Ράπτορς-Μπακς, Χοκς-Γουίζαρντς και Μπλέιζερς-Γουόριορς. Ποιοι θα “βγουν” νικητές στις συγκεκριμένες “μάχες”; Η 2winbet.gr θα προσφέρει στους πελάτες της τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς και άκρως “ελκυστικό” live betting!

Παρά το αρχικό 0-9 των Καταλανών και το χαμένο κάρφωμα του Νάκιτς στο σημείο εκείνο (!), ο Ολυμπιακός βρήκε τον απαιτούμενο ρυθμό και έκανε σκόνη και θρύψαλα τους αντιπάλους, με τους 8.000 οπαδούς της ομάδας να δίνουν την απαραίτητη ορμή. Ο Ρίβερς ήταν ο απόλυτος μαέστρος, όντας απίθανος στον χειρισμό της μπάλας και τον εκτελεστικό τομέα, με την ταχύτητά του να είναι… too-much για την Μπάρτσα! Αμυντικά, οι παίκτες του “Ντούντα” “στραγγάλισαν” την Μπαρτσελόνα, με 8 κλεψίματα και 6 τάπες, με αποτέλεσμα το πάρτι στο Παλαέουρ να στηθεί πριν από τη λήξη του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Φασούλας άναψε το πούρο της νίκης στον πάγκο προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης!

Το τελικό 73-58 αντικατόπτριζε πλήρως την εικόνα του αγώνα και ήταν η μεγαλύτερη, μέχρι εκείνη την εποχή, διαφορά σε τελικό Final-4, με τον Ρίβερς να σταματά στους 26 πόντους και να ανακηρύσσεται, με διαφορά, MVP του θεσμού. Από την άλλη, ο Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς δεν κατάφερε να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα σε μονοπάτια επιτυχίας, δηλώνοντας μετά το ματς: “Ήξεραν καλά όλα τα συστήματά μας. Έπαιρνα την μπάλα με το ζόρι και δεν μπορούσα να κάνω ούτε βήμα“, με τα 2/11 σουτ του να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Ο Ολυμπιακός ήταν για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης, με τον πλέον εμφατικό και πειστικό τρόπο!

  • 24/4/1997 (Παλαέουρ, Ρώμη)
  • Διαιτητές: Γιούγκενμπραντ, Μπραζάουσκας
  • Ημίχρονο: 31-29
  • Προπονητές: Ίβκοβιτς, Ρενέσες

Ολυμπιακός: Ρίβερς 26 (11/14 βολές, 3 κλεψίματα), Παπανικολάου 11 (1), Τάρλατς 11 (14 ριμπάουντ), Τόμιτς 9 (1), Σιγάλας 7 (2), Φασούλας 6 (4 ριμπάουντ), Βελπ 2, Μπακατσιάς 1, Γαλακτερός, Νάκιτς

Μπαρτσελόνα: Χιμένεθ 16 (9 ριμπάουντ), Καρνισόβας 14 (3), Γιοφρέσα 9, Ρίβας 6 (4 ριμπάουντ), Τζόρτζεβιτς 6 (7 ασίστ, 2/11 σουτ), Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2, Φερνάντεθ, Μπος

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oL9u0YCxWvU]

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωση κάνει λόγο για «καταδρομική επιχείρηση» Την ελπίδα πως όσ…