Κεντρική NBA NCAA Σαν σήμερα: το μεγαλύτερο σουτ στην ιστορία του NCAA (vid)

Σαν σήμερα: το μεγαλύτερο σουτ στην ιστορία του NCAA (vid)

christian laettner shot duke kentucky

christian-laettner-shot-duke-kentucky

Ο Κρίστιαν Λέτνερ ήταν ο απόλυτος rockstar του κολεγιακού μπάσκετ κατά τη διάρκεια της 4ετίας του στο Ντιουκ, με 16.6 πόντους και 7.8 ριμπάουντ ανά αγώνα. Θεωρούνταν ως το απόλυτο next big thing και η “ακτινοβολία” του ήταν τόσο “εκτυφλωτική”, που προτιμήθηκε έναντι του Σακίλ Ο’Νιλ στην 12άδα της Ντριμ Τιμ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992! Παρότι η καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο δεν ήταν η αναμενόμενη (13 σεζόν στο NBA, 12.8 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ ανά αγώνα) , ο “ντελικάτος” πάουερ φόργουορντ άφησε ως παρακαταθήκη ένα από τα πιο μυθικά και εμβληματικά σουτ στην ιστορία του αθλήματος.

Το 1992, σε ένα από τα πιο κλασικά ντέρμπι, το Ντιουκ αναμετρήθηκε με το Κεντάκι, στο πλαίσιο του τελικού της East Regional, με τον νικητή να εξασφαλίζει την πρόκριση στο Final-4. Το παιχνίδι κρεμόταν από μια κλωστή καθ’όλη τη διάρκειά του, φθάνοντας μάλιστα στην παράταση, εκεί όπου ο Σον Γουντς έβαλε μπροστά στο σκορ το Κεντάκι (102-103), με 2.1” για τη λήξη. Οι “Blue Devils” κάλεσαν εσπευσμένα τάιμ-άουτ, έχοντας την τελευταία κατοχή του ματς. Ο θρυλικός Μάικ Σιζέφσκι σχεδίασε την τελευταία επίθεση, ονόματι “homerun“, με σκοπό να υποδεχθεί την μπάλα ο Λέτνερ στο high post, έπειτα από μια baseball πάσα. Και έτσι ακριβώς έγινε.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MXcXXO8O1jA]

Ο Λέτνερ είχε ήδη φθάσει σε ιστορικά επίπεδα απόδοσης, έχοντας ήδη 29 πόντους, με 9/9 σουτ και 10/10 βολές! Ο Γκραντ Χιλ πήγε στην επαναφορά και σε ρόλο quarterback, θα επιχειρούσε να βρει τον Λέτνερ. Αυτό ήταν και το δύσκολο κομμάτι. Άπαξ και η μπάλα έφθανε στα χέρια του σταρ της ομάδας, θα μπορούσε είτε να καλέσει αμέσως τάιμ-άουτ, ώστε να γίνει νέα επαναφορά από πολύ πιο πλεονεκτικό σημείο είτε να εκτελέσει αμέσως.

Οι αμυντικοί του Κεντάκι έκαναν το λάθος να μην μαρκάρουν από μπροστά τον Λέτνερ, ώστε να του αρνηθούν την μπάλα (deny) και ως αποτέλεσμα, την υποδέχθηκε ιδανικά. Με 2.1” στη διάθεσή του, ο Λέτνερ επέδειξε ολύμπια ψυχραιμία, κάνοντας πρώτα μια προσποίηση προς τον δεξιό του ώμο και γυρίζοντας προς τον αριστερό. Το τζαμπ-σουτ ήταν άρτιο, η μπάλα “έσκισε” το διχτάκι και το Ντιουκ πήρε μια επική πρόκριση στο Final-4, με τον Λέτνερ να υπογράφει την τέλεια βραδιά του (10/10 σουτ, 10/10 βολές)!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=J3_IT622Sbc]

Εν τέλει, το Ντιουκ έφθασε τελικά έως την κατάκτηση του τίτλου, αν και δύσκολα θα αποτύγχαναν, έχοντας ως “οδηγό” αυτό το σουτ! Το ESPN κατέταξε το σουτ αυτό στη 17η θέση, σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες αθλητικές στιγμές των τελευταίων ετών ενώ τόσο το Sports Illustrated, όσο και η USA Today επέλεξαν το παιχνίδι αυτό ως το κορυφαίο στην ιστορία του NCAA! Όσα χρόνια και αν περάσουν, το σουτ αυτό θα διαθέτει για πάντα μια εξέχουσα θέση στην καρδιά των Αμερικανών, καθώς χάρη σε αυτό κορυφώθηκε μια από τις πιο όμορφες μπασκετικές ιστορίες που έχουν εκτυλιχθεί ποτέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

NCAA: Παίκτης κατέρρευσε στο παρκέ (vid)

Ο λόγος για τον Ίμο Εσιέν, ο οποίος στην αναμέτρηση μεταξύ του Old Dominion και του Georgi…