Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα 2017: η χρονιά-“κατάρα” του Νικ Καλάθη (vids)

2017: η χρονιά-“κατάρα” του Νικ Καλάθη (vids)

nick calathes panathinaikos

nick-calathes-panathinaikos

Η ιδιόμορφη περίπτωση του Νικ Καλάθη έχει διχάσει όσο ελάχιστες την μπασκετική κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του Έλληνα πλέι-μέικερ, με πληθώρα κόσμου να κατακρίνει σφόδρα τις επιδόσεις του, με γνώμονα το ακριβό του συμβόλαιο ενώ η χτυπητή αδυναμία του στο σουτ τον καθιστά ως εύκολο στόχο στα μάτια του μέσου φιλάθλου. Όποια πλευρά και αν προσεγγίζει περισσότερο την αλήθεια, ο Καλάθης φαντάζει σαν ένα περιφερόμενο “φάντασμα” από την έναρξη του νέου έτους και έπειτα, με τον all-around, πανούργο floor general του γηπέδου να έχει δώσει τη θέση του σε έναν άτολμο, μη αποδοτικό ρολίστα.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2bYsNFn-sv0]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=knXCcrft8sw]

Το σημείο έναρξης της “κατηφόρας” για τον Καλάθη ξεκινά από το ντέρμπι “αιωνίων” στις 6 Ιανουαρίου και εκτείνεται μέχρι σήμερα, με τα στατιστικά των 10 τελευταίων αγωνιστικών της Ευρωλίγκα να μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετα, συγκριτικά με εκείνα των 15 πρώτων. Στο πρώτο μισό της διοργάνωσης, ο 28χρονος γκαρντ ήταν ο “μάστορας” του πικ-εν-ρολ, ο παίκτης που ανίχνευε όλες τις γραμμές πάσας, εκείνος που “έσπρωχνε” με μεγάλη επιτυχία τον Παναθηναϊκό στο τρανζίσιον, όντας μονίμως στους πρωταγωνιστές της εκάστοτε αγωνιστικής. Γέμιζε την στατιστική του όσο ελάχιστοι στη διοργάνωση, φθάνοντας τουλάχιστον 3 φορές κοντά στο τριπλ-νταμπλ, κάνοντας μάλιστα και ελάχιστα λάθη ενώ εκμεταλλευόταν άριστα το μέγεθός του, τόσο στην άμυνα, με την τρομερή περιφερειακή του άμυνα, όσο και στην επίθεση, ποστάροντας τους κοντύτερους αντιπάλους.

Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα; Ποιος θα… χαμογελάσει στο ματς Ρόκετς-Καβαλίερς, ο Χάρντεν ή ο Τζέιμς; Η 2winbet.gr θα προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς στους ευρωπαϊκούς αγώνες αλλά και αυτούς του ΝΒΑ!

Στα πρώτα 15 ματς, ο Καλάθης είχε 14.2 πόντους ανά αγώνα, 5 ριμπάουντ (από τους κορυφαίους γκαρντ στη διοργάνωση), 6.8 ασίστ (σταθερά στους πρώτους), 1.7 λάθη και 19.1 στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκα! Σούταρε με 56.6% στα δίποντα, 33.9% στα τρίποντα (αρκετά υψηλό για τα δεδομένα του) και μόλις 50% στις βολές (το μόνο “μελανό” σημείο του). Στην κλίμακα του assist/turnover ratio ήταν άψογος (3.92), δείχνοντας την αξιοπιστία του και όλα έδειχναν ότι θα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους υποψήφιους MVPs της διοργάνωσης…

Έκτοτε, τα φώτα “έσβησαν”, οι συνθήκες μεταβλήθηκαν αισθητά και ο πλέι-μέικερ του “τριφυλλιού” υπέστη μια πρωτοφανή “καθίζηση” σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Στα τελευταία 10 ματς της Ευρωλίγκα, ο Καλάθης έχει 4.1 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ, 1.1 κλεψίματα, 2.1 λάθη και μόλις 2.7 στο σύστημα αξιολόγησης (μάλιστα κατέγραψε και αρνητική βαθμολογία σε 3 παιχνίδια!). Σουτάρει με το πενιχρό 31.8% στα δίποντα, με το αποκαρδιωτικό 10% στα τρίποντα (1/10) και με το εξωφρενικό 10% στις βολές (επίσης 1/10!). Το assist/turnover ratio έχει υποδιπλασιαστεί (1.95) ενώ εκτελεί μόλις 5.4 φορές εντός πεδιάς, σε σχέση με τις 11.7 φορές των πρώτων 15 αγώνων. Το παρακάτω στιγμιότυπο αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του εντός του 2017.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qIyI0o-HZOc]

Η κόπωση στέκεται περήφανα ως ο πρώτος και πιο θεμελιώδης παράγοντας της πτώσης του Καλάθη. Στους 13 από τους πρώτους 15 αγώνες, ο χρόνος συμμετοχής του παίκτη κυμάνθηκε από τα 31 μέχρι τα 34 λεπτά, εξουθενωτικός αριθμός για τα δεδομένα της Ευρωλίγκα, με την έλλειψη βάθους στην περιφερειακή γραμμή του “τριφυλλιού” να οδηγεί στη συνθήκη αυτή. Ήταν το απόλυτο σημείο αναφοράς στην επίθεση, ο ιθύνων νους, έχοντας πολύ μεγαλύτερο usage rate (ποσοστό των κατοχών της ομάδας που χρησιμοποιεί ένας παίκτης) από τους συμπαίκτες του. Δεν ήταν ένας απλός οργανωτής, ένας ταπεινός facilitator. Ήταν ο πρώτος σκόρερ, ο πρώτος πασέρ και ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός της ομάδας του, κατέχοντας τον πιο κομβικό ρόλο σε πολύ κρίσιμα πόστα. Η κατάσταση αυτή έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη απόδοσή του.

Η επιστροφή του Μάικ Τζέιμς φάνταζε ως “βάλσαμο” στις “πληγές” που είχαν ανοίξει από τον εκτεταμένο χρόνο συμμετοχής. Ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, με τον Καλάθη να μην έχει παίξει πάνω από 27 λεπτά στην τελευταία δεκάδα παιχνιδιών αλλά το ball-dominant παιχνίδι του Τζέιμς, ο οποίος επιτίθεται αποκλειστικά μετά από ντρίμπλα έχει “σκοτώσει” τη δημιουργικότητα του Νικ, ο οποίος φαντάζει απλός θεατής σε πολλές επιθέσεις των “πρασίνων”. Ο ίδιος δεν μπορεί να παίξει μακριά από την μπάλα, λόγω της άθλιας μηχανικής του στο σουτ, η οποία δεν του επιτρέπει να είναι συνεπής από μακρινή απόσταση. Σε συνδυασμό με την καταρρακωμένη ψυχολογία του, το ποσοστό στα σουτ δικαιολογείται σε έναν βαθμό, καθώς ο σουτέρ βασίζεται κατά 50% στο ψυχολογικό κομμάτι και κατά 50% στη δική του ικανότητα. Όταν η ψυχολογία ενός μετριότατου σουτέρ βρίσκεται στο “ναδίρ” είναι αδύνατο να εκτελέσει με αξιοπρεπή ποσοστά.

Για το τέλος έμεινε ο παράγοντας “Τζέιμς Γκιστ“, ο παίκτης που, μαζί με τον Καλάθη αποτελούσαν το δυναμικό “δίδυμο” του Παναθηναϊκού. Ο τομέας του πικ-εν-ρολ “νέκρωσε” με το που έπεσε στο “καναβάτσο” ο φόργουορντ των “πρασίνων“. Οι τρομερές “βουτιές” του προς το καλάθι μετά την αρχική συνεργασία (pick-n-cut) αποτελούσαν “βούτυρο” στο ψωμί για τον Καλάθη, ο οποίος έδινε την πάσα στο τέλειο timing, ή άνοιγε ο διάδρομος για διείσδυση του Νικ.

Εν τη απουσία του Γκιστ, ο Κρις Σίνγκλετον δεν μπορεί να μπει στα “παπούτσια” του, καθώς προτιμά να κάνει pop-out, ώστε να σουτάρει για 3 ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης αρέσκεται στο να υποδέχεται την μπάλα στο ποστ, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα προς το καλάθι μετά το σκριν. Η απουσία του Γκιστ έχει στερήσει από τον Καλάθη τον βασικότερο τρόπο επίθεσής του ενώ αν αναλογιστεί κανείς και την αδυναμία του Παναθηναϊκού να τρέξει περισσότερο στο τρανζίσιον, εκεί που ο Καλάθης μπορεί να θριαμβεύσει, η κατάσταση χειροτερεύει. Πάντως αναμένεται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον “Nick the Quick“. Μπορεί να μην συνθέτει και το πιο ταιριαστό δίδυμο περιφερειακών με τον Τζέιμς αλλά η επικείμενη επιστροφή του Γκιστ θα “λύσει” σε έναν βαθμό τα χέρια του, κάτι το οποίο χρειάζεται πλέον απεγνωσμένα, “σπάζοντας” την “κατάρα”. Την “κατάρα” του 2017

 

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…