Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Το “ματ” του Πασκουάλ

Το “ματ” του Πασκουάλ

pascual xavi sef

pascual-xavi-sefΓιώργος ΚογκαλίδηςΥπήρχε κανείς που δεν περίμενε ότι θα αντιδράσει ο Παναθηναϊκός; Ο αθλητικός εγωισμός, το πάθος, το “δεν πάει άλλο” ήταν στοιχεία που όλοι περιμέναμε. Η παρουσία όλης της διοίκησης, η απόφαση να μπουν με το… μαχαίρι στα δόντια, ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού, αλλά τίποτα απ’ αυτά δεν μετριέται με πόντους. Αυτός που δούλεψε το παιχνίδι, που είχε ξεκάθαρο πλάνο και που για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ δικαίωσε τον θόρυβο γύρω από το όνομά του ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Καταλανός έκανε ματ στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Μπήκε με ξεκάθαρο προσανατολισμό, έκλεισε το ρόστερ στους 8,1 παίκτες (σε αυτή τη φάση ήταν καλή επιλογή) και πήγε στο “5 εναντίον 5”, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έχει σταθερά πρόβλημα, ειδικότερα όταν μπλοκάρουν τον Σπανούλη. Όχι πως είναι καλός ο Παναθηναϊκός στο σετ παιχνίδι, είχε όμως κρυμμένους άσους και τους πέταξε στο τραπέζι.

Τρικ Ιτούδη

Το πρώτο που έκανε ήταν να… αντιγράψει το κόλπο που έκανε ο Δημήτρης Ιτούδης, όταν η ΤΣΣΚΑ αντιμετώπισε τους “ερυθρόλευκους“. Έστησε όλα τα pick & roll σκριν μεταξύ κοντών (από το “1” έως το “3”), ώστε να βγαίνει έξω ο Σπανούλης και να έχει πλεονέκτημα ο Ρίβερς. Κι όταν δεν ήταν ο Σπανούλης στο παρκέ, πάλι ο Ρίβερς υπερτερούσε σε δύναμη των Γκριν και Λοτζέσκι.

Κάπως έτσι κι αφού ζεστάθηκε, έγινε ο παίκτης του αγώνα, πήρε και τα “μεγάλα” σουτ, αποτέλεσε άλυτο πρόβλημα για την “ερυθρόλευκη” άμυνα. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος δεν διάβασε σωστά την προηγούμενη αναμέτρηση στο ΣΕΦ, όταν και πάλι ο Ρίβερς ήταν ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού.

Κόλπο Πασκουάλ

Δεν ήταν, όμως, μόνο το κοπιάρισμα του Ιτούδη. Έβγαλε και κάτι δικό του, που (μπορεί να κάνω και λάθος) δεν έχει παίξει ξανά. Στο turn του Ρίβερς με τον Σίνγκλεντον, ο τελευταίος έβγαινε έξω κι έπαιρνε μαζί του τον Πάτρικ Γιανγκ. Σαφώς πιο γρήγορος, τον νικούσε στα πόδια, κι από την ανυπαρξία του πρώτου ημιχρόνου έγινε ο δεύτερος παράγοντας της “πράσινης” επικράτησης.
Τα σουτάκια από τα 5-6 μέτρα, αλλά και τα τρίποντα, είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζει το ψωμί του ο Σίνγκλεντον. Κάποιες στιγμές πήγε και μέσα στο καλάθι τον Γιανγκ και δημιούργησε ρήγματα.

Δεν τόλμησε

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε μελετημένο πλάνο. Ο Μπιρτς ταίριαζε καλύτερα στον Σίνγκλεντον, όμως φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ κι εκεί ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν τόλμησε το small ball. Κακώς, γιατί η ομάδα του έτσι κι αλλιώς δεν έχει post παιχνίδι (εξαιρουμένου του Πρίντεζη) κι οι γρήγοροι έξι πόντοι του Γιανγκ δεν πόνεσαν τον αντίπαλο.
Όταν έπαιξε χωρίς κλασικό πεντάρι, με το πιο κοντό σχήμα που μπορούσε, ο Ολυμπιακός πήγε να γυρίσει το ματς, αλλά δεν είχε χρόνο.

Η ανορθογραφία

Εκεί, βέβαια, υπήρξε το χειρότερο σφύριγμα σε ντέρμπι “αιωνίων” τα τελευταία 5 χρόνια. Ο Καρακατσούνης στέρησε από τον Ολυμπιακό το δικαίωμα να επιστρέψει και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες.

Συνολικά η διαιτησία (Σχινάς και Μάνος οι άλλοι δύο) ήταν κακοί, οι τρεις ρέφερι δεν είχαν χημεία μεταξύ τους, δεν είχαν σωστές αποφάσεις, δεν έπειθαν με τα σφυρίγματά τους. Η απουσία τεσσάρων διεθνών θα έχει και αρνητικό αντίκτυπο, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ζαλγκίρις – Αρμάνι Μιλάνο 87-73 (vid)

Με τον Έβανς οδηγό η Ζαλγκίρις «καθάρισε» την Αρμάνι Η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτή που «καιγότ…