Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο ρυθμός νίκησε τον φόβο

Ο ρυθμός νίκησε τον φόβο

papanikolaou calathes sef

papanikolaou-calathes-sef

Γιώργος ΚογκαλίδηςΟ Παναθηναϊκός βρήκε τον Ολυμπιακό με τους Σπανούλη (κάθε φορά που έβγαινε, έβαζε πάγο στο πόδι) και Πρίντεζη να μην είναι στο 100%. Είχε την ευκαιρία του, αλλά δεν την πήρε, κυρίως επειδή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κέρδισε κατά κράτος τον Τσάβι Πασκουάλ. Το γιατί θα το αναλύσουμε.

Δόγμα Σφαιρόπουλου

Άμυνα, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι το κλειδί και να μαρκάρει όποιον περιφερειακό είχε ρυθμό (Καλάθη, Τζέιμς) και τον Ρίβερς όταν έμοιαζε να είναι άλυτο πρόβλημα.

Ήθελε να έχει 40 λεπτά ρυθμό, χρησιμοποιώντας παίκτες που έβγαζαν ενέργεια και περιμένοντας να πάρει ένα μικρό καλό διάστημα από κάποιον (εν προκειμένω τον Ιωάννη Παπαπέτρου), ώστε να ξεφύγει στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός “σημάδεψε” αρχικά μέσα στο “ζωγραφιστό” κι από εκεί σκόραρε τα πρώτα 13.10 λεπτά, μέχρι να πετύχει το πρώτο τρίποντο ο Γκριν. Στη συνέχεια μετέτρεπε κάθε “μπούκα” του Τζέιμς σε αιφνιδιασμό.

Δόγμα Πασκουάλ

Θέλησε να πάει σε σετ ρυθμό, με παίκτες που έχουν την τάση να τρέξουν. Κι αν το άλλαξε υποχρεωτικά, γιατί μόνο αυτό μπορεί να παίξει ο Μάικ Τζέιμς, ήταν εμφανές ότι το πλάνο είχε κενά. Πολλές “σκοτωμένες” επιθέσεις, απουσία έμπνευσης και προσπάθεια να παίξει κάτι που η ομάδα του δεν έχει (“5 εναντίον 5“).

Στην άμυνα έπαιξαν καλά στον Σπανούλη, ήταν σωστή η αντίδραση (δίνοντας λίγο χώρο στο αριστερό χέρι) στον Πρίντεζη, αλλά δεν είχε απαντήσεις στη θέση “5”, όπου Μπιρτς και Γιανγκ έκαναν πάρτι.

Οι “πράσινοι” έπαιξαν μπάσκετ… Α2, με παίκτες Ευρωλίγκας. Ο Τσάβι δεν ρίσκαρε κι ο ρυθμός (του Σφαιρόπουλου) νίκησε τον φόβο του.

Η περίπτωση Παππά

Πέρυσι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θεώρησε πως ο Νίκος Παππάς είχε κακή συμπεριφορά κι ορθώς τον απέβαλε. Φέτος κανείς δεν έχει πει κάτι για τη συμπεριφορά του. Αγωνιστικά ο Έλληνας διεθνής δεν ήταν ποτέ ο σούπερ αμυντικός, αντίθετα είναι ένας παίκτης που βγάζει το… ψωμί του με το ταλέντο στην επίθεση και την έφεση στο απρόβλεπτο.

Ο Πασκουάλ τον έβαλε να παίξει άμυνα (;), το έκανε και μάλιστα… τίμια, αλλά έκτοτε δεν τον ξανάδαμε. Πρέπει να αποφασίσει τι ζητά από αυτόν.

Οι πρωτάρηδες

Στην πρώτη παρτίδα ο Ντομινίκ Ουότερς νίκησε τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού είναι παίκτης ρόλου, ο οποίος θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο προπονητής. Μπήκε, έπαιξε άμυνα, κουβάλησε την μπάλα, πέτυχε ένα τρίποντο στις δύο προσπάθειες που πήρε (η άλλη ήταν για δύο πόντους) κι είχε θετικότατη παρουσία.

Ο Ιταλός του Παναθηναϊκού μπήκε στην αρχική πεντάδα, πήρε σε λιγότερα από πέντε λεπτά τέσσερις επιθέσεις, χωρίς να δικαιωθεί έστω σε μία από αυτές, έπαιξε συνολικά οκτώ λεπτά, είχε 0/5 κι ήταν απολύτως αρνητικός.

Κανείς εκ των δύο δεν κρίνεται από την αποψινή του εμφάνιση.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Σλούκας: «Παίξαμε έξυπνα, δεν ήταν αδιάφορο παιχνίδι»

Στη σημασία της αναμέτρησης στάθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσ…