Κεντρική Διεθνή “Ο Γιάννης παίζει με αυτοπεποίθηση”

“Ο Γιάννης παίζει με αυτοπεποίθηση”

Zelico Obradovic

Zelico ObradovicΟ Ζέλικο Ομπράντοβιτς οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν την Φενέρμπαχτσε στο final four της Ευρωλίγκα και με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναφέρθηκε στους στόχους του, στον Γιάννη Μπουρούση, αλλά και στην κατάσκτηση του 2009 με τον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τις διαφορές με το περσινό Final-4 για την Φενέρ: “Το να πηγαίνεις στο Final-4 είναι πάντα δύσκολο, όμως φέτος ήταν… ας πούμε ότι ήταν μια στιγμή στην οποία καταλάβαμε ότι θα μπορούσαμε να βγούμε πρώτοι στον όμιλο του Top-16 αν νικούσαμε την Λοκομοτίβ στη Ρωσία. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα να είμαστε ήδη πρώτοι με τρία ματς να απομένουν στον όμιλο. Ηταν πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για τους αντιπάλους και να προετοιμάσουμε τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Χάσαμε τον Βέσελι με τραυματισμό σε εκείνο το σημείο και δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούμε για τα πλέι οφ χωρίς να ξέρουμε με ποιον θα παίξουμε. Οπως και να έχει, ο δρόμος για το Final-4 είναι πάντα, πολύ, πολύ δύσκολος”.

Για την Λαμποράλ: “Ναι, έχουν παίξει πολύ καλά. Είναι μια πολύ καλή ομάδα. Εχουν ένα πραγματικά καλό ρόστερ και ο προπονητής τους, ο φίλος μου “Πέρας” κράτησε τον έλεγχο της ομάδας. Καταλαβαίνουν πως θέλουν να παίξουν. Πραγματικά θέλουν να παίζουν σκληρή άμυνα και να τρέχουν στο παρκέ. Πρώτα απ’ όλα οι δύο πόιντ γκαρντ τους είναι παίκτες που παίρνουν αποφάσεις και έχουν έναν παίκτη που κυριάρχησε φέτος στην διοργάνωση, τον Γιάννη Μπουρούση, όμως δεν θα ήταν σωστό να μην μιλήσουμε για όλους τους παίκτες τους. Εχουν κάποιους σημαντικούς παίκτες που δεν έπαιξαν πρόσφατα λόγω τραυματισμών. Πραγματικά εύχομαι να είναι όλοι παρόντες στο Final-4. Το αξίζουν και ξέρω τι σημαίνει για έναν παίκτη να είναι εκτός από τα ίσως πιο σημαντικά ματς της σεζόν. Ελπίζω ότι όλοι θα είναι έτοιμοι τους και τους εύχομαι να είναι πλήρεις”.

Για τον Γιάννη Μπουρούση: “Παίζει με αυτοπεποίθηση. Ξέρω τον Γιάννη πολλά χρόνια. Είχε εξαιρετικά ματς και όσο ήταν στον Ολυμπιακό. Πιθανότατα η σχέση που έχει με τον προπονητή του τον έχει βοηθήσει πολύ. Ξέρω ότι εμπιστεύεται τον “Πέρας” πολύ και ο “Πέρας” τον εμπιστεύεται. Νιώθει πολύ καλά στο γήπεδο. Είναι κάποιος που μιλά σε όλους τους παίκτες κατά τη διάρκεια του αγώνα ειδικά στην άμυνα και στις κρίσιμες στιγμές στην επίθεση η μπάλα πάει στα δικά του χέρια. Είναι παίκτης που παίρνει αποφάσεις. Καταλαβαίνει το παιχνίδι πολύ καλά, έχει πολλές ασίστ και ξέρει πως να παίζει ένας με έναν”.

Για τους Μάικ Τζέιμς, Ντάριους Ανταμς και Ανταμ Χάνγκα: “Ο,τι κι αν δοκιμάσουμε θα είναι δύσκολο, επειδή έχουν το στυλ τους. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα όπου ό,τι κι αν προετοιμάσεις, ό,τι κι αν δοκιμάσεις, πολλά εξαρτώνται από το μομέντουμ, την κατάσταση των παικτών και την επιθυμία τους να παίξουν. Φυσικά, εδώ είναι το Final-4 και όλοι έχουν μεγάλο κίνητρο, όμως θα δοκιμάσουμε να παίξουμε με τρόπο που πιστεύουμε ότι είναι καλός για μας. Πολλές ομάδες φέτος προσπάθησαν να σταματήσουν τους αιφνιδιασμούς τους, να τους αργοπορήσουν και να παίξουν επίθεση στο μισό γήπεδο. Δε νομίζω ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό. Το πιο σημαντικός είναι να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, να προετοιμαστούμε και να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι”.

Για την εμπειρία μερικών παικτών του  και το αν είναι όπλο της Φενέρ: “Είναι πάντα η ίδια ερώτηση. Αν φτάσεις στον τελικό, όλοι μιλούν γι’ αυτό και ότι είναι σημαντικό. Οποια εμπειρία έχουν οι παίκτες, τους βοηθά. Ξέρουν τι σημαίνει να είσαι στο Final-4. Ομως για άλλη μια φορά πιστεύω ότι το κίνητρο και η συγκέντρωση στο παιχνίδι, ειδικά σε Final-4 είναι πιο σημαντικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ελπίζω όλοι να έχουν αρκετή συγκέντρωση. Οσον αφορά το κίνητρο, δεν θέλω να σκέφτομαι γι’ αυτό. Αν ένας παίκτης δεν έχει αρκετό κίνητρο να παίξει στο Final-4, είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει. Ελπίζω ότι η εμπειρία των παικτών αυτών θα είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς”.

Για τον Μπογκντάνοβιτς: “Είναι παίκτης που του αρέσει πολύ το μπάσκετ. Εχει καταλάβει πολύ καιρό ότι πρέπει να δουλέψει στο παιχνίδι του αν θέλει να γίνει ένας σημαντικός παίκτης και ίσως μια μέρα να παίξει στο ΝΒΑ. Για να το πετύχει, χρειάζεται να δουλεύει κάθε μέρα και πιστεύω ότι χρειάζεται λίγο ακόμα για να γίνει ηγέτης, μερικά πολύ σημαντικά πράγματα για να γίνει ηγέτης. Ετσι είναι. Δεν θα είναι εύκολο και ποτέ δεν θα είναι για έναν παίκτη, όμως θεωρώ ότι είναι στον σωστό δρόμο”.

Για τον Ούντοχ: “Δεν ήταν εύκολο γι’ αυτόν. Επαιζε στους Κλίπερς στο ΝΒΑ και είχε δύο παίκτες μπροστά του, τον Τζόρνταν και τον Γκρίφιν και ήταν πολύ δύσκολο να παίξει εδώ. Ηρθε και θυμάμαι ότι στην προετοιμασία όταν δεν είχαμε παίκτες γιατί ήταν στις εθνικές ομάδες και έπρεπε να προπονείται με νεαρούς, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα γι’ αυτόν. Επρεπε να καταλάβει πως δουλεύουμε εδώ, όμως δοκίμασα να του μιλήσω πολύ και τον έπεισα ότι η κατάσταση αυτή θα ήταν μόνο για 1-2 εβδομάδες και μετά τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και το κατάλαβε. Είναι παίκτης που καταλαβαίνει το παιχνίδι τέλεια και είναι εξαιρετικός ως άνθρωπος. Βοηθά την ομάδα σε κάθε τομέα. Οταν τραυματίστηκε ο Βέσελι είχαμε άλλο ένα πρόβλημα επειδή ένας εκ των νεαρών παικτών που ποντάραμε πάνω του αποφάσισε ότι δεν ήθελε να παίξει εδώ. Μείναμε με σέντερ μόνο αυτόν. Το να παίζει πολλά λεπτά δεν είναι πρόβλημα, όμως η προπόνηση ήταν. Πρέπει να παίζουμε με αυτόν στη θέση του σέντερ σε όλες τις προπονήσεις. Δοκιμάσαμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα όμως είναι μεγάλη μονάδα για την ομάδα μας”.

Για την εμπειρία που δεν έχουν σε Final-4 Ούντοχ, Ντατόμε, Κάλινιτς και Ντίξον: “Αυτοί οι παίκτες που έχουν βρεθεί σε Final-4 θα τους βοηθήσουν. Εχουμε μιλήσει ήδη για την εμπειρία του Αντιτς και του Σλούκα όπως και του Βέσελι. Θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν, όπως εγώ και το επιτελείο. Βλέπω ότι η ομάδα μου έχει μεγάλο κίνητρο, είναι ενωμένη και θέλουν να φτάσουν ως το τέλος. Δεν θα είναι εύκολο, όμως θέλω να δω το ίδιο πνεύμα που είχαμε στα πλέι οφ με τη Ρεάλ. Αν το έχουμε, θα είμαι χαρούμενος σε κάθε περίπτωση”.

Για τον Περάσοβιτς: “Παίζουν πολύ καλά και είμαι χαρούμενος για τον “Πέρας”. Πάντα τον σεβόμουν ως άνθρωπο επειδή τον ξέρω καλά, όπως και σαν προπονητή. Δουλεύει πολύ καλά και όπως έχω πει έχει τον έλεγχο της ομάδας με τρόπο που δίνει ελευθερία στους παίκτες που το χρειάζονται. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε προπονητή. Κάνει εξαιρετική δουλειά, η ομάδα του έκανε ματς σε υψηλό επίπεδο. Ο ημιτελικός εναντίον τους θα είναι πολύ ενδιαφέρον ματς”.

Για τον Δημήτρη Ιτούδη: “Είναι παρόμοια κατάσταση με πέρυσι. Πρέπει να σκεφτούμε τους ημιτελικούς και αυτό είναι αρκετό. Ανεξάρτητα του τι θα συμβεί είμαι χαρούμενος που θα δω τον Δημήτρη ξανά. Είμαστε σε επαφή πολύ καιρό, μιλάμε και όπως έχω πει πολλές φορές έχουμε ξεχωριστή σχέση. Είμαστε πολύ κοντά και είμαι χαρούμενος για την επιτυχία του, για άλλη μια φορά”.

Για την εμπειρία του σε Final-4: “Είναι κάτι ξεχωριστό. Οταν αρχίζεις τη σεζόν όλοι μιλούν γι’ αυτό και όλοι θέλουν να είναι εκεί. Είναι κάτι όμορφο, βλέπεις κόσμος και από τις τέσσερις ομάδες και όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι εκεί και όλοι θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό. Ξέρω πως είναι εδώ στην Πόλη. Οι οπαδοί μας ήδη μου έχουν πει στο ξεκίνημα της σεζόν ότι είχαν κλείσει εισιτήρια για το Final-4! Τους είπα “παιδιά είναι νωρίς”, όμως έτσι είναι. Ο κόσμος αγαπά το μπάσκετ και δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι εξαιρετικό Final-4, επειδή ήμουν ήδη στο προηγούμενο Final-4 στο Βερολίνο το 2009. Η ατμόσφαιρα πριν και ειδικά κατά τη διάρκεια του Final-4 είναι ξεχωριστή, γι’ αυτό όλοι θέλουν να είναι εκεί”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χρήστος Κολλάρος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…