Κεντρική Basket League ΑΕΚ “Κιτρινόμαυρα” ιστορικά ντέρμπι (vids & pics)

“Κιτρινόμαυρα” ιστορικά ντέρμπι (vids & pics)

aris aek old palia tsakalidis

aris-aek-old-palia-tsakalidis

Αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά ζευγάρια του ελληνικού πρωταθλήματος. Μαζί τους στο παρκέ, έρχονται αντιμέτωπες 2 πόλεις, 34 τίτλοι, 5 ευρωπαϊκά και πολλές μικρές και ανέκδοτες ιστορίες. Ίδια χρώματα, ίδιο πάθος για το άθλημα.

Ο λόγος φυσικά για το Άρης – ΑΕΚ, το οποίο στις 17:00 θα συμπληρώσει 29 αγώνες στο πλαίσιο του επαγγελματικού πρωταθλήματος και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε στο κλίμα λίγες ώρες νωρίτερα.

Η πρώτη νίκη με… διαφορά

Στο ξεκίνημα της νέας εποχής του ελληνικού μπάσκετ με το νέο φορέα του ΕΣΑΚΕ (1992-93), ο Άρης έχει μία πολύ δυνατή ομάδα η οποία στην έδρα της έμοιαζε ικανή να συνθλίψει κάθε αντίπαλο. Απόδειξη, οι μόλις δύο ήττες σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ, από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ενώ ο φιναλίστ του Πρωταθλήματος Παναθηναϊκός, έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Η ΑΕΚ έχοντας μία αξιόλογη ομάδα, που παρ’ όλα αυτά δεν αποτελούσε κάποιο μεγαθήριο, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για το καλύτερο δυνατό.

Όμως ο Άρης εμφανίστηκε… αφηνιασμένος. Ή μάλλον ο Ρόι Τάρπλεϊ. Ο άσσος του “θεού του πολέμου” θα πετύχει 31 πόντους, ο “Αυτοκράτορας” θα διασύρει την “Βασίλισσα” με 89-55, με τη διαφορά των 34 πόντων να αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη σε ντέρμπι στη συμπρωτεύουσα.

Η (άστοχη) διπλή ευκαιρία

Η ΑΕΚ της περιόδου 1996-97, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Πρωταθλήματος και στο τέλος θα καταφέρει να φτάσει στον τελικό. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια, ισόβαθμη με τον πρώτο Ολυμπιακό και αν είχε αποφύγει εκείνη την ήττα στην Θεσσαλονίκη, ίσως όλα να ήταν αλλιώς. Ο Άρης προηγούνταν με 75-71, η ΑΕΚ μειώνει στον πόντο με τρίποντο και ο Μπόνι πάει στις βολές. Ευστοχεί μόνο στη μία και η ΑΕΚ έχει 16” είτε για να πάρει τη νίκη, είτε για να στείλει το ματς στην παράταση. Επιχειρεί το δεύτερο, όμως το σουτ του Χατζή αλλοιώνεται και ο Έντουαρντς δεν καταφέρνει να σκοράρει με τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν μία μεγάλη νίκη.

Κατάρα, τέλος

Την χρονιά 2000-01, η ΑΕΚ διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Όντας Κυπελλούχος Ευρώπης και Ελλάδας θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και να κατακτήσει – επιτέλους – το Πρωτάθλημα. Βίοι αντίθετοι για τον Άρη που τερμάτισε μόλις 3 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Για την αγωνιστική του Πρωταθλήματος, ο Άρης υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο όπου οι γηπεδούχοι μετρούσαν 27 συνεχόμενες νίκες απέναντι στην “Ένωση”. Ο “Αυτοκράτορας” έδειχνε έτοιμος να υποτάξει για άλλη μία φορά την “Βασίλισσα”, καθώς 5’20” πριν την τελευταία κόρνα του αγώνα ήταν μπροστά στο σκορ με 64-54. Κι όμως. Η ΑΕΚ με ένα εντυπωσιακό σερί 12-2, ισοφαρίζει σε 66-66, 38” πριν το τέλος. Ο Χατζής στην επαναφορά έκλεψε, η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα με 68-66, Νες και Στεφάνοφ ευστοχούν σε μία βολή για κάθε ομάδα (67-69) και ο Φόρεστ γίνεται ο μοιραίος για τον Άρη, καθώς αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στην εκπνοή.

aris-aek-2003-04-vetoulas-bourousis-zisis

Το κορυφαίο όλων των εποχών

Το τελικό σκορ της αναμέτρησης μοιάζει με… τυπογραφικό λάθος, αλλά δεν είναι. 101-107. Η ΑΕΚ τερματίζοντας στην κανονική διάρκεια και έχοντας να αντιμετωπίσει τον Άρη με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, φάνταζε δύσκολο να έχει μέλλον στο Πρωτάθλημα του 2003-04. Ωστόσο στο Ιβανώφειο (το οποίο χρησιμοποιούσε για έδρα ο Άρης), ο “Δικέφαλος” παρουσιάστηκε πιο μαχητικός από ποτέ και πέτυχε ένα σπουδαίο “διπλό“. Ο Χατζής με 22 πόντους και ο Ζήσης με 18, υπέγραψαν τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ, με τον Πάρκερ του Άρη να… αστοχεί ακόμα σε βολές (2/14).

aris-aek-2003-04

Με οδηγό τον Κόλινς

Τη σεζόν 2004-05, ο Άρης φιλοξένησε την ΑΕΚ στις 20 Μαρτίου δίνοντας μάχη για να μπει στην 8άδα, τη στιγμή που η “Ένωση” παλεύει για την 4η θέση. Ο Άρης ξεκίνησε στηριζόμενος στην εντυπωσιακή του ευστοχία και προηγήθηκε στο ημίχρονο με 51-44. Η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος αντέδρασε, ισοφάρισε σε 57-57, ενώ στη συνέχεια πήρε και το προβάδισμα. Οι δύο ομάδες έφτασαν στο 78-78, 3′ πριν το τέλος, όταν και οι γηπεδούχοι με σερί 5-0 προηγήθηκαν με 83-78. Η ΑΕΚ έδειξε να τα… χάνει και οι παίκτες του Τσαρλς Μπάρτον, με διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ και κερδισμένα φάουλ πήραν την πολυπόθητη νίκη με 87-82. Μεγάλος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Ντε Χουάν Κόλινς που πέτυχε 24 πόντους με 3 τρίποντα.

Το τελευταίο διπλό, μέχρι το επόμενο…

Το τέλος της σεζόν, βρήκε τον Άρη 3ο (πίσω από Παναθηναϊκό και Μαρούσι) και την ΑΕΚ 6η, με τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της να είναι συνεχή. Δεν το έβαλε κάτω, όμως, και με ένα ντεμαράζ διαρκείας έφτασε μέχρι τον τελικό όπου έχασε τον τίτλο με 3-1 στις νίκες από τον Παναθηναϊκό. Στα προημιτελικά, στον πρώτο αγώνα διέλυσε εντός έδρας τον Άρη με 88-68 και στη Θεσσαλονίκη θα αναζητούσε πλέον μία νίκη για την πρόκριση. Ο “θεός του πολέμου” αντέδρασε, επικράτησε στο πρώτο ματς με 74-65 και πλέον οι διαφορές των δύο ομάδων θα λύνονταν σε τρίτο παιχνίδι στις 19 Μαΐου.

Το πρώτο ημίχρονο είναι ισορροπημένο και βρίσκει τον Άρη να προηγείται με βραχεία κεφαλή (37-36). Στην επανάληψη, ένα σερί 13-0 με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ζήση θα φέρει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ με 57-51, όμως οι γηπεδούχοι αρχικά θα ισοφαρίσουν σε 66-66 και αμέσως μετά θα πάρουν και το προβάδισμα με 69-66. Η “Ένωση” δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Με άμυνα για σεμινάριο για ενάμιση λεπτό, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, θα πετύχουν την ολική ανατροπή, θα κερδίσουν με 76-70 και ο τεχνικός του “Δικεφάλου” θα αρχίσει να χτίζει το δικό του μύθο γύρω από τις ανατροπές με μειονέκτημα έδρας.

aris-aek-katsikaris-pagkos

Την βύθισε

Η σεζόν 2010-11, είναι μία από τις πιο μαύρες στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς οι “κιτρινόμαυροι” στο τέλος της χρονιάς γνώρισαν τον υποβιβασμό στην Α2. Ο Άρης αντίθετα, διέθετε ένα πολύ ισχυρό ρόστερ που τον έφερε στην θέση σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ. Παρά τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, ο “Δικέφαλος” αγωνίστηκε με σθένος στη Θεσσαλονίκη και διεκδίκησε μέχρι τέλους το “διπλό“, όμως στάθηκε άτυχος. 30” πριν το τέλος ο Καλλινικίδης ολοκλήρωσε την επιστροφή της ΑΕΚ από το -11 (74-74), αλλά μία ολιγωρία της άμυνας, επέτρεψε στον Μπράουν να κάνει το 76-74. Στην επόμενη φάση ο Μάντιτς αστόχησε, ο Χατζηβρέττας έκανε το 2/2 στις βολές και το τελικό 78-74 βύθισε την “Βασίλισσα” ακόμα περισσότερο στον βαθμολογικό πίνακα.

Η πιο γλυκιά νίκη

Η περσινή χρονιά (2014-15), ήταν η χρονιά της επιστροφής της ΑΕΚ στα μεγάλα σαλόνια. Ο Άρης, όντας πιο σταθερός, είχε πάρει τον αέρα των Αθηναίων σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και με τον αέρα του Νίκου Λάσκαρη, ρίχτηκε στη μάχη των πλέι οφ. Η νίκη στο καλάθι (71-69) εντός έδρας… άνοιξε το σκορ για τον Άρη, που λίγες μέρες αργότερα όμως θα υποστεί τη συντριβή στο ΟΑΚΑ με 92-54. Πλέον ο 3ος και τελευταίος αγώνας στο “Nick Galis Hall” είχε λάβει χαρακτήρα τελικού. Η ΑΕΚ αγωνίζεται εντυπωσιακά, αλλά οι οπαδοί του Άρη τα… ρίχνουν στη διαιτησία. Διακόπτουν προσωρινά το παιχνίδι και στην επανέναρξη οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη μοιάζουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ οδηγό, οι Θεσσαλονικείς θα πάρουν τη νίκη με 79-68 και ταυτόχρονα την πρόκριση στα ημιτελικά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…