Κεντρική Ασίστ Shadow Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ στην ιστορία…

Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ στην ιστορία…

naismith

naismith

Σαν σήμερα πριν από 124 χρόνια, ο καθηγητής αγωγής στο κολέγιο του Springfield, Τζέιμς Νέισμιθ, εφηύρε το άθλημα του μπάσκετμπολ. Πως ήταν άραγε το πρώτο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία. Ο ίδιος ο Νέισμιθ είχε μιλήσει για αυτό πριν από 76 χρόνια.

Το 1939, μιλώντας σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ο Καναδός εφευρέτης του μπάσκετ περιέγραψε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας περισσότερο ως έναν αγώνα πάλης παρά το άθλημα που παρακολουθούμε σήμερα. Κάτι που δεν είναι τόσο παράλογο αν αναλογιστούμε πως κανείς από τους φοιτητές δεν βρισκόταν μέσα στο μυαλό του Νέισμιθ και πιθανότατα ούτε ο ίδιος είχε, ακριβώς, κατά νου πως θα κυλήσει το άθλημα.

“Τους έδειξα δύο καλάθια, τα οποία κάρφωσα στις δύο άκρες του γυμναστηρίου και τους είπα ότι σκοπός ήταν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας. Σφύριξα με τη σφυρίχτρα και το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ, ξεκίνησε…” διηγήθηκε ο Νέισμιθ και συνέχισε:

“Τα αγόρια ξεκίνησαν να ρίχνουν κάτω ο ένας τον άλλο, έπεσαν κλωτσιές, λαβές. Κατέληξαν να πλακώνονται στο κέντρο του γηπέδου. Ήταν, σίγουρα… δολοφονία” περιέγραψε.

Παραδέχτηκε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης κανόνων και μόλις αυτοί ξεκίνησαν να βρίσκονται και να εφαρμόζονται, από τον ίδιο, το άθλημα έγινε πιο “ευγενικό”. Από μια σύρραξη γεννήθηκε το άθλημα, το οποίο απολαμβάνουμε και παίκτες σαν τον Στεφ Κάρι το έχουν αναγάγει σε… τέχνη. Οξύμωρο, αν μη τι άλλο!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…