Πάει… Σφαίρα

tomic milutinov olympiakos barcelona

tomic-milutinov-olympiakos-barcelona

Γιώργος ΚογκαλίδηςΑν ο Ολυμπιακός, με δύο παίκτες εκτός 12άδας (Λοτζέσκι και Όντομ) και τον Σον Τζέιμς να περνά ταχύρυθμα μαθήματα ενσωμάτωσης, παίζει έτσι στην πρεμιέρα του Top16, τότε ίσως πρέπει οι… προνοητικοί να σκεφτούν πως έχουν αργήσει να κλείσουν εισιτήρια για το Βερολίνο, καθώς όσο περνά ο καιρός θα εξαντλούνται τα… φθηνά.

Εμείς δεν είμαστε υπερφίαλοι, δεν συνηθίζουμε να θριαμβολογούμε, όμως το δείγμα γραφής στην πρεμιέρα της… σοβαρής φάσης της Ευρωλίγκας ήταν εξίσου εντυπωσιακό με αυτό της πρώτης διαδρομής, με τη διαφορά ότι πλέον είναι υψηλότερος ο βαθμός δυσκολίας, άρα και του επιτεύγματος.

Ούτε το 74 στην επίθεση, ούτε το εξαιρετικό (για την άμυνα) 62, είναι αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η διαφορά των 12 πόντων δεν είναι αμελητέα, αν κι εφόσον χρειαστεί, αλλά ούτε αυτό είναι εξόχως σημαντικό. Εκείνο που μετρά είναι ο τρόπος με τον οποίο οι “ερυθρόλευκοι” σχημάτισαν κομμάτι – κομμάτι την επικράτησή τους.

Μέχρι το 34′ δεν υπήρχε παίκτης με διψήφιο αριθμό πόντων κι εντέλει δεν υπήρξε κανείς απ’ όσους αγωνίστηκαν που δεν σκόραρε. Οι πόντοι μοιράστηκαν με υποδειγματικό τρόπο, ενώ ο Σπανούλης ήταν περισσότερο δημιουργός και λιγότερο εκτελεστής. Ο Ολυμπιακός πάει… Σφαίρα κι αυτό πιστώνεται στον προπονητή του.

Η ελευθερία που έχουν οι παίκτες να σουτάρουν αποτυπώνεται στο πρόσωπο των δύο “μικρών”. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου πέτυχε τους οκτώ πρώτους πόντους, ο Δημήτρης Αγραβάνης σούταρε λες κι ήταν βετεράνος, με απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Το ίδιο κι ο Βαγγέλης Μάντζαρης, παρότι απόψε δεν ήταν στην καλύτερη επιθετική βραδιά του. Η αλλαγή στην εικόνα του Ντι Τζέι Στρόμπερι, η πλήρης ενσωμάτωση του Ντάνιελ Χάκετ, αλλά και η σημαντική (στην άμυνα) παρουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ, δείχνουν πως οι “ερυθρόλευκοι” δουλεύουν με σύστημα, με πλάνο και μ’ επιμονή.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν δείχνουν φόβο, πηγαίνουν επιθετικά στο καλάθι, διεκδικούν ό,τι τους αναλογεί και την ίδια στιγμή έχουν στοχοπροσήλωση στην άμυνα, έχουν και τα κορμιά, και την ενέργεια, και την αφοσίωση.

Συνολικά ο Ολυμπιακός είναι καλός και στις δύο πλευρές του γηπέδου κι αν συνεχίσει έτσι βάζει για τα καλά πλώρη για το Βερολίνο. Βεβαίως, είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε το παραμικρό, όμως στα “συν” της ομάδας του λιμανιού είναι πως στη δεύτερη φάση θα έχει πολύ πιο εύκολο (αν μπορεί να γραφτεί κάτι τέτοιο) έργο, απ’ ό,τι οι ομάδες του απέναντι ομίλου.

Η Μπαρτσελόνα σε δύο επισκέψεις της στην πρωτεύουσα ταπεινώθηκε όσο ποτέ. Δείγμα του ότι τα χρόνια βαραίνουν στις πλάτες παικτών, όπως ο Ναβάρο και ο Τόμιτς (που απόψε ήταν όλη η “Μπάρτσα“).

Αν και κανείς δεν μπορεί από τώρα να διαβάσει το μέλλον, με μια πρώτη ανάγνωση η νίκη της Χίμκι επί της ΤΣΣΚΑ δεν βολεύει τους “ερυθρόλευκους“. Όμως, όλα είναι σχετικά και όσο ο Ολυμπιακός νικά, τόσο είναι αδιάφορος για τα άλλα αποτελέσματα.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…