Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Αλλάζει η Ευρωλίγκα

Αλλάζει η Ευρωλίγκα

euroleague

euroleagueΟι ομάδες, ανάμεσά τους κι οι “αιώνιοι“, επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρωλίγκα, με τη συμφωνία να έχει δεκαετή χρονική διάρκεια και προοπτική επέκτασης για ισάριθμα έτη με την IMG. Η τελευταία αποτελεί “κολοσσό” στον χώρο των σπορ, των ΜΜΕ και της μόδας. Συν τοις άλλοις, διαφοροποιείται το σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων από την επόμενη σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, οι 11 ομάδες, οι οποίες κατέχουν άδεια τύπου Α για την Ευρωλίγκα, δηλαδή οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρεάλ Μαδρίτης και Ζαλγκίρις Κάουνας αποφάσισαν -στη σημερινή (10/11) συνεδρίαση στη Βαρκελώνη- να καθιερώσουν το δικό τους Πρωτάθλημα με μία ανανεωμένη μορφή.

Αφού αρνήθηκαν ευγενικά την εισήγηση της FIBA περί δημιουργίας ενός Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ, συναίνεσαν για ένα Πρωτάθλημα με 16 ομάδες και 30 αγωνιστικές. Αργότερα, θα ακολουθούν τα πλέι οφ, τα οποία θα κρίνονται στις τρεις νίκες, και, εν συνεχεία, το φάιναλ φορ.

Από τις 16 ομάδες, δε, οι 11 θα είναι οι προαναφερθείσες (σταθερά συμβόλαια), η κάτοχος του Γιούροκαπ, τρεις θέσεις για τους Πρωταθλητές συγκεκριμένων χωρών και μία από την προκριματική φάση, στην οποία θα λαμβάνουν μέρος οκτώ ομάδες.

Σε ό,τι αφορά στο Γιούροκαπ, θα συμμετέχουν 24 ομάδες, οι 21 θα εξασφαλίζουν τις θέσεις τους από τα εγχώρια Πρωταθλήματα, ενώ σε τρεις θα δίνονται κάρτες ελεύθερης συμμετοχής. Το σύστημα διεξαγωγής, μάλιστα, θα είναι το εξής: Τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων στην πρώτη φάση, ακολούθως το Top 16 με δύο ομίλους των οκτώ ομάδων και, μετέπειτα, διπλοί νοκ άουτ προημιτελικοί κι ημιτελικοί. Ο τελικός θα κρίνεται σε μία αναμέτρηση.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η βασική διαφορά με την πρόταση της FIBA, έγκειται στο “παραθυράκι” για τα προκριματικά των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Προβλήματα για την ΑΕΚ: Οι παίκτες δεν έκαναν προπονήσεις τις τελευταίες μέρες

Νέα προβλήματα για την ΑΕΚ, καθώς οι παίκτες του Ηλία Ζούρου δεν έκαναν ομαδικές προπονήσε…