Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο “Δεν κάνουμε πίσω”

“Δεν κάνουμε πίσω”

kafes tsoyntsouras davaris

kafes-tsoyntsouras-davaris

Το εξώδικο της ΕΟΚ στην ΟΔΚΕ, αποτέλεσε το πιο πρόσφατο επεισόδιο της σκληρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο οργανισμών και η έριδα δεν διαφαίνεται να κατευνάζεται, αν υπολογίσουμε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας. Παραχωρώντας συνέντευξη στο sport24.gr, ο Ηλίας Καφφές εξήγησε τους λόγους που ξεκίνησε αυτή η αντιπαράθεση, επιτέθηκε στην ΚΕΔ/ΕΟΚ και τους Τσαγκρώνη, Βασιλακόπουλο ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε σπιθαμή καθώς θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το δίκαιο του και της ΟΔΚΕ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

– Κύριε Πρόεδρε, είσαστε τόσα χρόνια στην ηγεσία της ΟΔΚΕ και μέχρι πρότινος οι σχέσεις σας με την ΕΟΚ και προσωπικά τον Γιώργο Βασιλακόπουλο ήταν άριστες. Τί άλλαξε τον τελευταίο καιρό;
“Θα σας πω ακριβώς τι συμβαίνει. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε άριστη -θα έλεγα- σχέση με την ομοσπονδία του αθλήματος και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο κ. Βασιλακόπουλο. Όλα, όμως, ξεκίνησαν με την καθημερινή συνεργασία μελών της ΚΕΔ/ΕΟΚ μ’ ένα αστείο –γραφικό θα έλεγα- ανώνυμο ιστότοπο, που ασχολείται αποκλειστικά με τη διαιτησία στην καλαθοσφαίριση. Δυστυχώς αυτός ο ανώνυμος “δημοσιογράφος” είναι το “Γραφείο Τύπου” της ΚΕΔ – φαινόμενο ιδιαίτερα λυπηρό και επικίνδυνο και θα έπρεπε του θέματος να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ.

Εκεί διαδίδουν, κυρίως η ΚΕΔ/ΕΟΚ, ότι ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ συμμετείχε ενεργά στο προσχέδιο του αθλητικού νόμου του κ. Ανδριανού. Έτσι, εγώ θεωρήθηκα υπαίτιος, για όσα σχετικά με τν διαιτησία προέβλεπε εκείνο το προσχέδιο του αθλητικού νόμου.

Αλλά δεν κατάλαβα! Απαγορεύεται ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ να κάνει προτάσεις σχετικές με τη διαιτησία σε κάθε νέο αθλητικό νόμο, όταν μάλιστα του ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό η άποψή του; Μήπως τελικά απαγορεύεται ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ να ενεργεί παντί τρόπο στην ενδυνάμωση της ΟΔΚΕ, στην οχύρωση και προστασία του Έλληνα Διαιτητή και στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της αγωνιστικής του πορείας από την Ομοσπονδία του;

Δεν ξένιζε όλον αυτόν τον καιρό το γεγονός ότι η αξιολόγηση και ο ορισμός των διαιτητών γινόταν από τα σωματεία; Θα ανατρέψουμε, πλέον, την ίδια τη λογική, επειδή στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη για απομάκρυνση των καρεκλοκενταύρων;

Μήπως τελικά αυτό το τελευταίο καταδεικνύει το ποιο είναι το κίνητρο και η σκοπιμότητα όλης αυτής της βδελυρής κίνησης εναντίον της ΟΔΚΕ, με άσκηση πίεσης σε όλους τους ενεργούς διαιτητές και τους Προέδρους των Συνδέσμων;

Εγώ όπως μένω αμετακίνητος στις αρχές μου, και στα πιστεύω μου, και οι απόψεις μου για τη σύνθεση της ΚΕΔ δεν είναι τωρινές. Ο συνάδελφός σας κ. Κέλλας έγραψε πριν δέκα χρόνια, στην πρώτη μου συνέντευξή ως πρόεδρος της ΟΔΚΕ στο ΦΩΣ, σε ερώτησή του σχετικά με την ΚΕΔ, ότι ακριβώς του είπα:

Αυτό είναι θέμα της ΕΟΚ, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο και όχι της ΟΔΚΕ. Αφού με ρωτάτε όμως, θα σας πω την άποψή μου. Η πενταμελής ΚΕΔ για μένα θα πρέπει να ορίζεται διαφορετικά: ένας από την ΕΟΚ, ένας από ΕΣΑΚΕ και τρείς από την ΟΔΚΕ“.

Τότε που τα έλεγα ήμουν καλός και δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα που πάει η πολιτεία να βάλει μια σειρά με τον αθλητισμό, κάποιοι έντονα αντιδρούν. Πρόβλημά τους. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν ασχολούνται με τη διαιτησία; Πλέον όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι πίσω από τις σημερινές αθλιότητες στον χώρο μας”.

– Δεχθήκατε εξώδικο από την πλευρά της Ομοσπονδίας; Θα ανακαλέσετε τη φράση “εγκληματική οργάνωση”;
“Εγώ στη ζωή μου -όλοι το γνωρίζουν αυτό- είμαι αποφασισμένος ν’ ακολουθήσω το έντιμο μονοπάτι της καρδιάς μου, χωρίς ίχνος φόβου και θα παραμείνω αμετακίνητος σε αρχές, που με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο. Φυσικά και δεν πρόκειται να ανακαλέσω, όσο κάποια μέλη της ΚΕΔ εκβιάζουν διαιτητές και συνδέσμους, να κάνουν ενέργειες που δεν πιστεύουν και δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση μαζί τους”.

– Σας “κατηγόρησε” ο κ. Τσαγκρώνης πως τα κάνετε όλα για να μείνετε στην καρέκλα σας. Έχετε κάτι να απαντήσετε;
“Αστείοι ισχυρισμοί ενός ανθρώπου που δεν κάτι να πει, που δεν έχει επιχειρήματα. Δέχθηκα σκληρή κριτική από την ΕΟΚ για τη συμμετοχή μου στον νόμο, που είχε ετοιμάσει ο κ. Ανδριανός, ιδίως για το θέμα με τον περιορισμό της θητείας των προέδρων των Ομοσπονδιών σε δυο τετραετείς θητείες. Εγώ όμως είμαι 10 χρόνια πρόεδρος της ΟΔΚΕ. Άρα με την εφαρμογή του νόμου που υπερασπιζόμουν, θα έπρεπε να αποχωρήσω. Καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα των λόγων του κ. Τσαγκρώνη, αλλά και ποιους τελικά ενδιαφέρουν οι καρέκλες”.

vasilakopoulos-kaffes

– Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει τα της διαιτησίας, είναι σημαντικά τα σεμινάρια; Γιατί αναβλήθηκαν και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τα πρωταθλήματα;
“Υπάρχει μια ιστορία σεμιναρίων 35 χρόνων στην ΟΔΚΕ, όπου δίδαξαν καθηγητές διαιτησίας παγκόσμιας εμβέλειας. Σε σταθερή και μόνιμη βάση γινόταν η σχετική προκήρυξη του σεμιναρίου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του, ώστε οι διαιτητές να ενεργήσουν τη σχετική ατομική τους προετοιμασία (λ.χ. προπόνηση, που ούτως ή άλλως κάνουν, αλλά πρέπει να γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο εξέτασης, ώστε να προσαρμόσουν το προπονητικό τους πρόγραμμα, μελέτη κανονισμών, εξασφάλιση αδειών από τις εργασίες ή τις μαθητείες τους κλπ).

Πάντα όλη η προεργασία και διεξαγωγή γινόταν από την ΟΔΚΕ και με δικές της δαπάνες. Ποτέ δεν αντέλεξε η ΚΕΔ. Ποτέ δεν επικαλέστηκε δική της σχετική αρμοδιότητα. Άλλωστε αν η ΚΕΔ ήταν αρμόδια για τα σεμινάρια, δεν θα τα είχε προκηρύξει τουλάχιστον έναν μήνα πριν; Ας φέρει μια τέτοια ανάρτησή της.

Αλήθεια μετά από ποιο γεγονός αντιλήφθηκε το 2015 ότι δήθεν έχει αρμοδιότητα στην επιμόρφωση των διαιτητών; Πού ήταν όλα αυτά τα έτη; Η ΚΕΔ, εάν ερωτηθεί, μπορεί να επικαλεστεί ότι όλοι οι διαιτητές “υπάκουσαν” στις εντολές της και δεν θα πήγαιναν -ούτως, ή άλλως- στα σεμινάρια. Μάλιστα, κατά την προσφιλή τους πρακτική θα πουν “από πού προκύπτει ότι εμείς τους είπαμε να μην πάνε;“.

Αν, λοιπόν, είναι έτσι τους προκαλώ να ζητήσουμε όλοι, δηλαδή εγώ, τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΔΚΕ, τα μέλη της ΚΕΔ, αλλά και όλων των Προέδρων των Συνδέσμων Διαιτητών να απαιτήσουμε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Εκείνοι; Εκείνο μάλιστα που είναι απορίας άξιο, είναι το γεγονός ότι τα μέλη της είναι Διαιτητές. Και οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι που δηλώνουν ότι δεν θέλουν την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Αν αυτό δεν είναι εκπληκτικά αντιφατικό τότε τί είναι”;

– Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η ΕΟΚ παρεμβαίνει στον χώρο της διαιτησίας, κάνοντας ένα πραξικόπημα με την ανατροπή της διοίκησης σας, πριν τη ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου. Ποια η θέση σας;
“Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Μπούσιας, πρόεδρος του συνδέσμου Πάτρας, ο οποίος διατηρεί πολύχρονη σχέση με τον Πατρινό Γ.Γ. της ΕΟΚ κ. Τσαγκρώνη, επικοινωνούσε επανειλημμένα με Προέδρους Συνδέσμων και τους διαμήνυε πως ο ίδιος και η ΚΕΔ/ΕΟΚ εκτελούν εντολές του Προέδρου της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος ζητά επιτακτικά: “…καθαρίστε τον Καφφέ με πρόταση μομφής, ή θα σας καθαρίσω εγώ“.

Κι εγώ μετά τις καταγγελίες από αρκετούς Προέδρους Συνδέσμων, ενημέρωσα (γραπτώς) σχετικά τον κ. Βασιλακόπουλο -ως όφειλα- για να μάθω την άποψή του. Διότι, ή είναι αληθή όσα λέει ο κ. Μπούσιας, ή ψεύδεται και πρέπει να τιμωρηθεί.

Μου επέστρεψε ο κ. Τσαγκρώνης την επιστολή μου ως απαράδεκτη. Ποιος όμως είναι ο κ. Τσαγκρώνης; Ποιος του έδωσε αυτό το δικαίωμα και σε ποιον νομίζει ότι απευθύνεται; Διαβάζοντας τις επιστολές μας, πιστεύω να έχετε σχηματίσει γνώμη για όλους μας.

Στοιχεία για ό,τι αναφέρω, έχω στη διάθεσή μου επαρκέστατα, που όταν χρειαστεί να τα παρουσιάσω θα γίνει σεισμός στην ελληνική διαιτησία και όχι μόνο. Και εκεί θα χρειαστεί ο κ. Μπούσιας να αποδείξει ότι όσα έλεγε στους προέδρους ήταν αληθή και όχι αποκυήματα της φαντασίας του”.

– Τελικά οι διαιτητές της Α1 που δεν βρίσκονται στον πίνακα της ΟΔΚΕ, που ήταν και η πρόσφατη αιτία της ρήξης σας με την ΕΟΚ, θα σφυρίξουν στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ που ξεκινά την άλλη βδομάδα. Η ΟΔΚΕ πώς θα πορευθεί;
“Η ΚΕΔ αποφάσισε μονομερώς να διαιτητεύσουν αυτοί οι διαιτητές, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει αν μία ομάδα που έχασε αγώνα, κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή κάποιου διαιτητή. Τότε, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στην ΟΔΚΕ πιστεύουμε ότι η εντιμότητα, η νομιμότητα και η δικαιοσύνη, είναι οι καλύτεροι οδηγοί στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων της διαιτησίας και είμαστε αισιόδοξοι, διότι σε συνεργασία με το συντριπτικά μεγάλο και υγιές κομμάτι της έντιμης, της ανεξάρτητης, της αδέσμευτης, της ακηδεμόνευτης διαιτησίας, αλλά και με τη στήριξη της Πολιτείας, που είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τη νομιμότητα, θα προασπίσουμε τις παραπάνω αρχές μέχρι τέλους”.

– Υπάρχει περίπτωση να τα βρείτε με την ΕΟΚ και την ΚΕΔ;
“Εγώ στη ζωή μου, όλοι το γνωρίζουν αυτό, είμαι αποφασισμένος ν’ ακολουθήσω το έντιμο μονοπάτι της καρδιάς μου, χωρίς ίχνος φόβου και θα παραμείνω αμετακίνητος σε αρχές που με χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο. Θα το ξεκαθαρίσω για τελευταία φορά, να το καταλάβουν και όσοι δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να το καταλάβουν: Η ΟΔΚΕ έχει πάψει προ πολλού να είναι ο “σάκος πυγμαχίας“, όπου θα εκτονώνονται κάποιοι, θα την επικαλούνται κατά το δοκούν και θα τη χρησιμοποιούν, όποτε και όπως τους βολεύει.

Να το ξεκαθαρίσουμε πολύ καλά. Σήμερα καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για όσα λέει και πράττει, αλλά και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του και τα έργα του.

Θέλω όμως να σας βεβαιώσω, πως το συντριπτικά μεγάλο, υγιές κομμάτι της διαιτησίας υπερασπίζεται το συλλογικό του όργανο (ΟΔΚΕ) κι έχουμε πλήρη ενημέρωση απ’ τους περισσότερους εκπροσώπους συνδέσμων, γι’ αυτό η επικράτηση του δικαίου θα είναι για μας εύκολη υπόθεση, ζωτικής σημασίας για τους διαιτητές μας.

Οι Πρόεδροι των Συνδέσμων ξέρουν πολύ καλά ότι η ΟΔΚΕ αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει το καλύτερο δυνατό για το σύνολο της ελληνικής διαιτησίας.

Με τη σημερινή ΚΕΔ/ΕΟΚ μας χωρίζουν πλέον πάρα πολλά, που είναι αδύνατον για μένα να “γεφυρωθούν” . Όσοι, όμως, πιστεύουν ότι εκφράζουν και μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των διαιτητών, αν έχουν πρόσωπο και “κότσια” (όπως έχω ξαναπεί), να ξεχάσουν τις αστειότητες περί προτάσεων μομφής και να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές, θέση στο νέο Δ.Σ. της ΟΔΚΕ.

Και φυσικά μέχρι τότε υπάρχει πάντα ο γόνιμος διάλογος και η επικοινωνία με το Δ.Σ. της ΟΔΚΕ, για όποιον το επιθυμεί. Άλλωστε ο εξορθολογισμός στον χώρο της διαιτησίας, που εξ ορισμού είναι χώρος δικαιοσύνης, δεν είναι ζήτημα θέσης, αλλά ζήτημα διάθεσης. Και για την πραγματική διάθεσή μας έχουμε, προ καιρού κι επανειλημμένα, δώσει εξετάσεις με μεγάλη επιτυχία”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ξέφραγο αμπέλι η διαιτησία

Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από καταβολής της. Το να υπάρχουν κακ…