Πείτε το, τώρα!

Eurobasket Greece Hellas Parousiasi Holland Netherlands Ethniki Andron1

Eurobasket-Greece-Hellas-Parousiasi-Holland-Netherlands-Ethniki Andron1

kogasΣε λίγες ώρες η Εθνική αντιμετωπίζει την Ισπανία στον πραγματικό τελικό της διοργάνωσης. Και είναι πραγματικός τελικός γιατί είναι το μοναδικό ματς που η διακύβευση είναι μεγάλη. Χάνει και… πακετάρει βαλίτσες, ήτοι πάει η τετράδα. Αντίθετα, στα δύο επόμενα ματς, αν περάσει την Ισπανία, ενδεχόμενη ήττα είναι λιγότερο οδυνηρή, καθώς θα έχει πάει τη διαδρομή ως το τέρμα…

Λίγο πριν τον -κατά την ταπεινή μου άποψη- πραγματικό τελικό, καλό είναι να κοιταχτούμε στον καθρέπτη. Είναι ελληνική (ίσως όχι μόνο) συνήθεια να κρίνουμε, έχοντας δει το έργο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα ο Φώτης Κατσικάρης θα είναι προπονητάρα ή μυρωδιάς, οι διεθνείς θα είναι παικταράδες ή… κατσίκια. Κι αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο, ακόμα κι αν η αιτιολόγηση είναι σωστή.

Κάποτε στην Ιταλία, υπήρχε ένας δημοσιογράφος που κατέκρινε διαρκώς τον Μπούτσι. Εξ αποτελέσματος έκρινε ο άνθρωπος κι εκ του ασφαλούς. Σε έναν αγώνα, την κρίσιμη στιγμή, ο Μπούτσι παράτησε τον πάγκο και πήγε και τον ρώτησε “τί να κάνω;“. Ο δημοσιογράφος σάστισε, δεν απάντησε κι ο αστικός μύθος τον θέλει να απολύθηκε, αφού δεν μπορούσε να κρίνει, χωρίς να πάρει θέση απριόρι.

Η άποψή μου, λοιπόν, είναι πως κανείς δεν δικαιούται να κρίνει εκ των υστέρων (αποστεριόρι). Όποιος θέλει ας καταθέσει άποψη σήμερα. Πριν τον αγώνα. Κι εμείς, αυτό θα πράξουμε, για να είμαστε εντάξει και με τη συνείδησή μας, και με τα γραφόμενά μας.

Η Εθνική είναι αν όχι η πληρέστερη όλων των εποχών (οι συγκρίσεις ενίοτε είναι απρόσφορο μέσο, που λέει κι ο καλός φίλος Παντελής από την Κρήτη), σίγουρα μια από τις πληρέστερες που έχουμε δει. Με παίκτες, οι οποίοι έχουν και το ταλέντο, και την εμπειρία, και τη διάθεση, και πνευματικά μπορούν να σταθούν σε υψηλούς αγώνες.

Κατά τη γνώμη μας, είναι μια από τις πιο… ομάδες του τουρνουά, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει αύριο. Είναι μια ομάδα που έχει παίξει όμορφο μπάσκετ, συνδύασε το θέαμα με την ουσία κι έφτασε ως εδώ όχι μόνο άξια, αλλά ενδεχομένως όντας η κορυφαία αυτών των πρώτων αγώνων (των ομίλων και της φάσης των “16“).

Ο Φώτης Κατσικάρης πιστώνεται πάρα πολλά. Έπεισε τους σταρ να βάλουν το “εγώ” κάτω από το “εμείς“, να δεχθούν καθένας τον ρόλο τους. Προετοίμασε ψυχολογικά την ομάδα, διαχειρίστηκε σωστά τα “up” και “down“, πέρασε το δόγμα της άμυνας. Χρεώνεται γιατί ήταν πιο επιφυλακτικός απ’ όσο έπρεπε να ανοίξει το ρόστερ, αλλά συνολικά παίρνει πολύ υψηλό βαθμό.

Προσωπικά πιστεύω πως η Ισπανία παραμένει μια τεράστια μπασκετική δύναμη και πως το θηρίο είναι πιο επικίνδυνο όταν είναι πληγωμένο. Από την άλλη, αν κάποια στιγμή θέλεις στον δρόμο σου τους Ίβηρες, τους θέλεις τώρα, που έχουν θέματα να επιλύσουν. Κι εντέλει, αν θέλεις να γράψεις ιστορία, δεν μπορείς να το κάνεις κερδίζοντας το Βέλγιο. Θέλεις μεγάλες νίκες κι αυτές έρχονται απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους.

Είναι βέβαιον ότι μπορούμε να τους αποκλείσουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε από τις ομάδες που θα φύγουν με κατεβασμένα χέρια και -παρότι ουδείς γνωρίζει τα μελλούμενα- θαρρώ ότι κάζο (ίσως και καταχρηστικός ο όρος) σαν το περσινό με τη Σερβία, δεν πρόκειται να πάθουμε φέτος.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…