Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Μπάσκετ και γιόγκα

Μπάσκετ και γιόγκα

Εθνική

yoga-basket-woman-ethniki

Μπάσκετ και γιόγκα, δυο λέξεις που εκφράζουν δυο διαφορετικούς κόσμους, δυο δραστηριότητες εκ διαμέτρου αντίθετες. Ομαδικό παιχνίδι με ένταση, δύναμη, έκρηξη, υπερπροσπάθεια από τη μια. Ατομική πρακτική με ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση, εσωτερική δύναμη, έλεγχο σωματικό και πνευματικό από την άλλη.

Η γιόγκα μπορεί να μπει στον χώρο του μπάσκετ; Το μπάσκετ έχει χώρο για τη γιόγκα, ως ένα εργαλείο συμπληρωματικής προπόνησης; Πριν μερικά χρόνια αυτό θα φάνταζε το λιγότερο αστείο. Με αφορμή την έκπληξη που προκάλεσε σε πολλούς η δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο, με πρωταγωνιστές τους παίκτες της Εθνικής Ισλανδίας (συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Ευρωμπάσκετ) να κάνουν πρακτική γιόγκα, το ψάξαμε λιγάκι…

Οι Αμερικανοί, μάλλον, μας έχουν προλάβει. Ίσως είναι σε κάποιους γνωστό ότι ο Λεμπρόν Τζέιμς περιλαμβάνει στο προπονητικό του πρόγραμμα γιόγκα, ενώ μια εντυπωσιακή φωτογράφιση των παικτών των L.A. Clippers να κάνουν γιόγκα, μας έκανε να “ζηλέψουμε” και να ασχοληθούμε ακόμα παραπάνω.

Κι εκεί που νομίζαμε ότι τα “νέα” δεν είχαν περάσει τον Ατλαντικό, με μεγάλη χαρά (κι εντελώς συμπτωματικά), αλλά με το σωστό timing, βρήκαμε τη γυναίκα που ήδη έχει ξεκινήσει στη χώρα μας το project “ΜΠΑΣΚΕΤ & ΓΙΟΓΚΑ“.

Η Άννα Ζώρζου είναι δασκάλα γιόγκα, εκπαιδεύτρια δασκάλων γιόγκα, αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον αμερικάνικο οργανισμό YogaWorks.

Πρώην μπασκετμπολίστρια στην παλιά και καλή ομάδα της Γλυφάδας, “αμερικανάκι” η ίδια καθώς έχει ζήσει και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες (το καλοκαίρι μάλιστα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Los Angeles γύρισε μια σειρά βίντεο με γιόγκα για μπασκετμπολίστες, τα οποία θα δημοσιευθούν σύντομα στο myyogaworks.com), είναι η πιο ειδική να μας διαφωτίσει.

“Η γιόγκα έρχεται να συμπληρώσει και να επεκτείνει την προσπάθεια του αθλητή, μέσα κι έξω από το παρκέ, βοηθώντας τον στην ενδυνάμωση, στην ευλυγισία, στην αντοχή, στην συγκέντρωση και στην ισορροπία. Ταυτόχρονα οι μπασκετμπολίστες αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους, αναγνωρίζοντας τα όριά τους, κάτι που μπορεί να προφυλάξει από τραυματισμούς.

Εν τέλει, μέσα από διάφορες τεχνικές της γιόγκα μαθαίνουν να διαχειρίζονται το στρες. Η γιόγκα για μπασκετμπολίστες προσαρμόζεται έτσι, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν όλοι οι αθλητές, ανεξαρτήτως των αθλητικών τους ικανοτήτων” υπογραμμίζει η Άννα Ζώρζου, για να αναλύσει συμπληρώνοντας:

“Η γιόγκα μπορεί να ενταχθεί τόσο προετοιμασία μιας ομάδας σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο την ενδυνάμωση, την αντοχή και την ευλυγισία. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί είτε ως δυναμική προθέρμανση πριν την προπόνηση ή τον αγώνα, είτε να χρησιμοποιηθεί ως αποθεραπεία μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Η συγκέντρωση και διαχείριση του αγωνιστικού στρες είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της γιόγκα. Ανά περιπτώσεις κάποιος παίκτης μπορεί να δουλέψει σε μια προσαρμοσμένη προσωπική πρακτική, ειδικά για την περίπτωση που θέλει να εξελίξει κάποια συγκεκριμένα σωματικά του προσόντα”.

Πριν μερικούς μήνες η Άννα έκανε ένα μάθημα με την Εθνική ομάδα των γυναικών, λίγες μέρες πριν να ταξιδέψουν για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Νέα εμπειρία! Ουσιαστικά ή πρώτη επίσημη παρουσία της γιόγκα στο ελληνικό μπάσκετ. Εντυπώσεις; Συναισθήματα;

zorzou-anna-basket-woman-ethniki1

“Τα κορίτσια της Εθνικής, όπως και το προπονητικό τιμ, φάνηκαν να το απολαμβάνουν. Μετά το μάθημα οι κοπέλες έλαμπαν, ενώ ήταν φανερό ότι ήταν πιο ήρεμες και ξεκούραστες” μας λέει ικανοποιημένη η Άννα. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των γυναικών, Τζώρτζης Δικαιουλάκος:

“Είχα ακούσει από την Αμερική ότι οι παίκτες του NBA προτιμούν την πρακτική της γιόγκα κι έτσι -παρά τις δυσπιστίες που κατά κανόνα υπάρχουν παντού για κάτι το καινούριο- αποφάσισα να το δοκιμάσουμε στην Εθνική ομάδα, με δασκάλα την Άννα Ζώρζου. Ο σκοπός ήταν να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν οι παίκτριες, μετά την έντονη προετοιμασία τους, λίγες μέρες πριν την έναρξη των αγώνων του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το μάθημα πήγε πάρα πολύ καλά, τα κορίτσια το δέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Ανταποκρίθηκαν θετικά και πραγματικά ένιωσαν πιο ξεκούραστες, σωματικά και πνευματικά. Ήταν, μάλιστα, τόσο ικανοποιημένες που στις επόμενες προπονήσεις δεν ήθελαν να κάνουν διατάσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά ζητούσαν συνέχεια να ξανακάνουν γιόγκα“.

Το εγχείρημα στη χώρα μας φαίνεται να έχει ορίζοντα και προοπτική. Ήδη από τη φετινή σεζόν η ομάδα μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού (πρώην ομάδα του Ελληνικού) θα κάνουν γιόγκα με την Άννα, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

zorzou-anna-basket-woman-ethniki

Το άθλημα και η προπονητική του εξελίσσεται. Στην… μπασκετομάνα Αμερική, που οι παίκτες είναι πάνω από όλα αθλητές, η μέθοδος είναι ήδη δοκιμασμένη και επιτυχημένη και αυτό αποδεικνύεται δια στόματος Lebron James:

“Η προπόνηση μέσω της γιόγκα δεν αφορά μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό. Με βοήθησε πολύ η συγκεκριμένη πρακτική. Χρειάζεται να έχεις και να διατηρείς την αυτοσυγκέντρωσή σου, γιατί υπάρχουν κάποιες “πόζες” (σ.σ. θέσεις του σώματος), που μπορεί να είναι δύσκολες και να πονάνε, αν δεν έχεις συγκέντρωση και έλεγχο και δεν διατηρείς τις σωστές αναπνοές”.

* Στο site annazorzou.com μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, σχετικά με το θέμα μπάσκετ και γιόγκα.

Πηγή: we24.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…