Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Το πλήρες πλάνο της FIBA

Το πλήρες πλάνο της FIBA

moratore

moratore

psarakisΤο σχέδιο (38 σελίδων) της FIBA, για τη διοργάνωση από μέρους της τής Ευρωλίγκα, αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση (ή μάλλον τις… προτάσεις) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που οι ενδιαφερόμενες ομάδες και οι τοπικές λίγκες έχουν ήδη στα χέρια τους.
Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα, προτείνονται εννέα (!!!) διαφορετικά προσχέδια.

Ιδού τι προβλέπει το σχέδιο της FIBA:
– Δημιουργία δύο διοργανώσεων, της Ευρωλίγκα και του Γιούροκαπ, με τη συμμετοχή συνολικά 84 ομάδων στην τελική φάση.
– Στην Ευρωλίγκα θα μετέχουν 16, 20 ή 32 ομάδες και στο Γιούροκαπ συνολικά 64 ομάδες.

– Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ομάδων κάθε διοργάνωσης θα έχει η ιστορία, η δυναμική, το γήπεδο και το μάρκετινγκ.
– Στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του ΝΒΑ, όπου όλοι θα παίζουν εναντίον όλων, έστω μία φορά στη σεζόν.

– Δεν θα υπάρχουν ομάδες από την ίδια χώρα σε ίδιο όμιλο.
– Παραμένει η διεξαγωγή φάιναλ φορ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.
– Υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή ομάδων από Λιβανο, Κατάρ, Ιράν, Ιορδανία, Αίγυπτο, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο σε χρονικό ορίζοντα 2-3 χρόνων!

Όσον αφορά στην Ευρωλίγκα προτείνονται όχι ένα αλλά… εννέα διαφορετικά σχέδια!

Το 1ο… (με 20 ομάδες)

Οι ομάδες θα χωρίζονται σε 5 ομίλους των 4 ομάδων. Οι 14 θα είναι προεπιλεγμένες και οι άλλες 6 θα προκύπτουν δύο από προκριματική φάση, 4 ομάδες αυτές που θα κατακτούν την θέση στα πρωταθλήματα Ισπανίας, Ελλάδας, Ρωσίας και Τουρκίας.

– Αν οι ομάδες είναι 16 θα υπάρχουν 13 εγγυημένα συμβόλαια και 3 ομάδες θα προκύπτουν από προκριματική φάση.

– Θα διεξαχθούν τρεις προκριματικοί γύροι με τη συμμετοχή 48 ομάδων!

– Στη 2η φάση των ομίλων θα προκρίνονται οι 8 καλύτερες ομάδες (οι πρώτοι των πέντε ομίλων και τρεις ομάδες με το αμέσως καλύτερο ρεκόρ στην πρώτη φάση).

– Η διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου, όσον αφορά στα προκριματικά. Σε αυτά θα μετέχουν οι πρωταθλητές των χωρών (πλην αυτών που θα εκπροσωπούνται με συμβόλαια απ’ ευθείας στην τελική φάση των ομίλων), οι φιναλίστ των τελικών από επιλεγμένα πρωταθλήματα συν μία επιπλέονθέση” σε ομάδες από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Ρωσία.

– Στη φάση των ομίλων θα μετέχουν με εγγυημένα συμβόλαια: Πρωταθλητές και φιναλίστ στα πρωταθλήματα Ισπανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ρωσίας. Οι πρωταθλητές στα πρωταθλήματα Ισραήλ, Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Λιθουανίας και ενός ακόμη που θα είναι wild card. Οι άλλες 6 ομάδες της φάσης των ομίλων θα προκύπτουν από τις προκριματικές φάσεις.

– Η φάση των ομίλων (με 20 ομάδες) θα διεξαχθεί με 5 ομίλους των τεσσάρων ομάδων, αλλά όλοι θα παίζουν εναντίον όλων (ανεξαρτήτως ομίλου). Κάθε ομάδα θα δίνει εντός και εκτός έδρας αγώνα με τις ομάδες του ομίλου της και (προεπιλεγμένα), έναν εντός ή εκτός με τις ομάδες των άλλων ομίλων. Συνολικά κάθε ομάδα θα δίνει 22 αγώνες (11 εντός, 11 εκτός).

– Στην επόμενη φάση θα περνάνε 8 ομάδες και θα γίνονται αμέσως πλέι οφ (best of 5) από τις 19 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, ενώ το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί 20-22 Μαΐου.

Το 2ο… (με 20 ομάδες)

Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στα προκριματικά και τη διαμόρφωση των ομίλων.

– Προσφέρονται εγγυημένα συμβόλαια σε συγκεκριμένες ομάδες για τη φάση των ομίλων. Τις: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Μακάμπι.

– Οι παραπάνω ομάδες για να διατηρήσουν το εγγυημένο συμβόλαιό τους και την επόμενη χρονιά θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη 5αδα του εγχώριου πρωταθλήματος (κανονική περίοδος), ή μέχρι τα ημιτελικά των πλέι οφ.

– Οι υπόλοιπες 12 ομάδες θα προκύπτουν από προκριματικές φάσεις.

– Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το 1ο σχέδιο, όσον αφορά στο σύστημα διεξαγωγής.

Το 3ο… (με 32 ομάδες)

Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στα προκριματικά και τη διαμόρφωση των ομίλων.

– Προσφέρονται 16 εγγυημένα συμβόλαια στις εξής ομάδες: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Βιλερμπάν (ή Παρί, ή Λιμόζ), Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Άλμπα, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Μακάμπι, Ζαλγκίρις και 2 wild card. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα προκύπτουν από τα προκριματικά.

– Θα δημιουργηθούν 8 όμιλοι των 4 ομάδων. Κάθε ομάδα θα παίξει εντός κι εκτός έδρας με τις ομάδες του ομίλου της. Προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου στη 2η φάση.

– Στη  φάση οι ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους των 4 ομάδων. Κάθε ομάδα θα παίξει εντός κι εκτός έδρας με τις ομάδες του ομίλου της και άλλα 12 ματς (6 εντός και 6 εκτός) προεπιλεγμένα με τις ομάδες των άλλων ομίλων.

– Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στα προημιτελικά (best of 5), στα οποία θα προκριθούν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, ενώ το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί 27-29 Μαΐου.

Το 4ο… (με 16 ομάδες)

Στα προκριματικά θα λάβουν μέρος 24 ομάδες και οι 3 πρώτες θα προκριθούν στην τελική φάση.

– Εγγυημένο συμβόλαιο θα έχουν οι εξής 13 ομάδες: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Άλμπα (ή Μπάγερν), ΒιλερμπάνΠαρί, ή Λιμόζ), Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις και μία wild card.

– Θα δημιουργηθούν 4 όμιλοι των 4 ομάδων. Κάθε ομάδα θα παίξει εντός κι εκτός έδρας με τις ομάδες του ομίλου της και 12 ματς (προεπιλεγμένα εντός και εκτός) με τις ομάδες των άλλων ομίλων. Προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου στα προημιτελικά όπου ισχύει το best of 5.

Το 5ο…(με 20 ομάδες)

Ισχύει ότι και στο σχέδιο 1 και 2, σχετικά με τα προκριματικά, απ’ τα οποία θα προκρίνονται 6 ομάδες.

– Εγγυημένα συμβόλαια θα έχουν: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Άλμπα (ή Μπάγερν), Παρί (ή Βιλερμπάν, ή Λιμόζ), Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις και μία wild card.

– Οι ομάδες χωρίζονται σε 5 ομίλους των 4 και θα δώσουν εντός κι εκτός έδρας αγώνες, με τις ομάδες του ομίλου τους κι άλλα 16 ματς (προεπιλεγμένα εντός και εκτός) με τις υπόλοιπες. Δεν αλλάζει κάτι στις υπόλοιπες φάσεις (κατευθείαν προημιτελικοί).

Το 6ο… (με 20 ομάδες)

Το μόνο που αλλάζει σε σχέση με το σχέδιο 5 είναι ότι στη φάση των ομίλων κάθε ομάδα θα δώσει από 2 εντός κι εκτός έδρας, αγώνες με τις ομάδες του ομίλου της!

– Στη 2η φάση θα προκριθούν 16 ομάδες κατευθείαν σε πλέι οφ (best of 5) για δύο γύρους μέχρι το φάιναλ φορ.

Το 7ο… (με 16 ομάδες)

– Δημιουργία “κλειστήςλίγκας, δίχως προκριματική φάση, με τη συμμετοχή των ομάδων: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Άλμπα (ή Μπάγερν), Παρί (ή Βιλερμπάν, ή Λιμόζ), Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις και μία wild card, καθώς και μίας ομάδας από Πολωνία, ή Ιταλία, ή Γαλλία, ή Τσεχία, ή Μεγάλη Βρετανία.

– Κάθε ομάδα θα δώσει από δύο εντός κι εκτός έδρας αγώνες με τις ομάδες του ομίλου της (4 όμιλοι των 4 ομάδων) και άλλους 12 με ομάδες των άλλων ομίλων.

Το 8ο… (με 16 ομάδες)

Θα ακολουθηθεί το μοντέλο ΝCAA.

Θα συμμετέχουν ομάδες από 24 χώρες στα προκριματικά, απ’ όπου θα προκριθούν 3 ομάδες. Οι προκριματικοί θα διεξάγονται μετά τη λήξη των πλέι οφ στα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα ολοκληρώνονται στις 25 Μαρτίου!

– Εγγυημένα συμβόλαια θα έχουν οι 13 ομάδες του σχεδίου 7.

– Η κανονική περίοδος θα διεξάγεται από τις 12 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, με 2 αγώνες για κάθε ομάδα μέσα σε κάθε εβδομάδα!

– Στα προημιτελικά θα προκρίνονται οι 2 πρώτοι των 4 ομίλων.

Το 9ο… (με 16 ομάδες)

Εγγυημένα συμβόλαια θα έχουν οι: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ, Μάλαγα, Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Μακάμπι. Θα δοθούν 5 wild card.

– Κάθε ομάδα θα παίξει εντός κι εκτός έδρας με όλες τις άλλες (ένας όμιλος όλες μαζι). Οι 8 πρώτες προκρίνονται στα προημιτελικά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μακάμπι – Βαλένθια 95-80 (vid)

Παραμένει ζωντανή η Μακάμπι Τελ Αβιβ. Σπουδαία νίκη για την Μακάμπι Τελ Αβιβ.… νίκησ…