Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη Ο “μαέστρος” του “Θρύλου”

Ο “μαέστρος” του “Θρύλου”

sfairopoulos

sfairopoulos-xronaios

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο οποίος περιήλθε σε μια περίοδο κρίσης με τις άσχημες εμφανίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Τότε οι πρόεδροι της ΚΑΕ, αδερφοί Αγγελόπουλοι, αποφάσισαν να εναποθέσουν το τιμόνι της ομάδας σε έναν παλιό γνώριμο (διετέλεσε βοηθός του Πίνι Γκέρσον και του Παναγιώτη Γιαννάκη την τριετία 2005-08) και εφτά μήνες μετά μπορούν να νιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (περί ου ο λόγος) παρέλαβε μια ομάδα που ψαχνόταν και την μετέτρεψε στην πιο σκληροτράχηλη ομάδα της Ευρώπης που “μασάει σίδερα” στην άμυνα, παλεύει μέχρις εσχάτων όλα τα παιχνίδια και τις περισσότερες φορές είναι αυτή που χαμογελάει στο τέλος όπως έγινε και στην επική σειρά των πλέι οφ με τη Μπαρτσελόνα που ολοκληρώθηκε με το μνημειώδες μπάζερ μπίτερ τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη.

Ο κόουτς των Πειραιωτών ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να παραχωρήσει δηλώσεις στους εκπροσώπων των Μέσων κατά τη media day του Ολυμπιακού εν όψει Φάιναλ Φορ και δεν αρνήθηκε ούτε σε εμάς παρ’ ότι είχε ήδη μιλήσει σε πολύ κόσμο. Με την ευγένεια και την ηρεμία που τον διακρίνει, ο κ. Σφαιρόπουλος φάνηκε σίγουρος και αισιόδοξος για την ομάδα του εν όψει του Φάιναλ Φορ, ανέλυσε το στυλ της ΤΣΣΚΑ και τα στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η ομάδα του για να τα καταφέρει, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η κατάκτηση της Ευρωλίγκα ενώ κράτησε χαμηλούς τόνους για τους διαφαινόμενους “αιώνιουςτελικούς.

“Σίγουρα όσο πλησιάζουν οι μέρες σκέφτεσαι περισσότερο το Φάιναλ Φορ αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε τις προτεραιότητες. Προτεραιότητα μας τώρα είναι να ολοκληρώσουμε την κανονικά διάρκεια του πρωταθλήματος με θετικό τρόπο απέναντι στον Πανελευσινιακό και από κει και πέρα να στραφούμε στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα τόσο αγωνιστικά όσο και κυρίως πνευματικά για αυτόν τον μεγάλο αγώνα.

Θα επικεντρωθούμε μόνο στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ, θα προετοιμαστούμε γι’  αυτό και θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως αυτό το ματς μπορεί να είναι ημιτελικός του Φάιναλ Φορ αλλά είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα της Ευρωλίγκα.  Είναι δηλαδή μια αναμέτρηση για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε εκτός έδρας, όπως κάναμε τόσες φορές φέτος και τα πήγαμε αρκετά καλά”  ήταν η αρχική τοποθέτηση του τεχνικού των Πειραιωτών ο οποίος δεν ασπάζεται απόλυτα το ρόλο του αουτσάιντερ και ξεκαθαρίζει πως η ομάδα του στοχεύει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα.

“Αυτό είναι θεωρητικό γιατί ναι μεν ισχύει, εν μέρει, αλλά και ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους και στοχεύει στην κατάκτηση του Φάιναλ Φορ. Ασφαλώς το ότι έχουμε καταφέρει να προκριθούμε ξανά στο Φάιναλ Φορ, μετά την απουσία ενός έτους, είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας όπως και το γεγονός ότι αυτή η επανεμφάνιση σε Φάιναλ Φορ είναι η πέμπτη τα τελευταία επτά χρόνια. Όπως είπαν και οι πρόεδροι μας αυτό καθιστά την ομάδα μας ως την πιο επιτυχημένη της τελευταίας επταετίας στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να επανέλθουμε στην κορυφή της Ευρώπης” σημείωσε και πρόσθεσε αναφορικά με το αν η πίεση πέφτει περισσότερο στους Ρώσους: “Όσο για το αν η ΤΣΣΚΑ έχει περισσότερη πίεση δεν τον γνωρίζω και δεν μας απασχολεί. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στα “του οίκου μας” και επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Να προετοιμαστούμε κατάλληλα τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά για να παλέψουμε αρχικά για την πρόκριση στον τελικό”.

Αναμφίβολα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας διαθέτει ίσως το πιο πλήρες και ποιοτικό ρόστερ στην Ευρωλίγκα γι’ αυτό και ο κόουτς Σφαιρόπουλος δεν ξεχωρίζει μονάδες αλλά προσεγγίζει τη “ρώσικη αρκούδα” ως σύνολο καθώς “διαθέτει πολλούς παίκτες που μπορούν από μόνοι τους να κάνουν τη διαφορά και να κρίνουν ένα παιχνίδι. Άρα δεν μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου σε έναν ή δύο παίκτες μιας και όλοι είναι ικανοί να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε να ωθήσουν την ομάδα τους στη νίκη. Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε συνολικά αν θέλουμε να τα καταφέρουμε” εξήγησε και εν συνεχεία υπογράμμισε ότι “Αναμφισβήτητα έχουν πολύ ποιοτικό ρόστερ αλλά και εμείς όμως ξέρουμε τον τρόπο να ανταπεξέλθουμε απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους. Ποντάρουμε στο γεγονός ότι διαθέτουμε την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα και ξέρουμε τον τρόπο να κερδίζουμε τα παιχνίδι από την άμυνα. Πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να μπούμε στο παρκέ και να κάνουμε όλα όσα κάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν”.

sfairopoulos-xronaios2

Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει έναν “πολύ σκληρό για να πεθάνει” χαρακτήρα κάτι που επέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012 με τελευταίο παράδειγμα τις αναμετρήσεις κόντρα στην Μπάρτσα. “Σίγουρα το γεγονός ότι η ομάδα δεν τα παρατάει ποτέ είναι μείζονος σημασίας.  Έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τέτοιες καταστάσεις και δείχνει χαρακτήρα ” σημείωσε ο προπονητής των “ερυθρολεύκων” για να σημειώσει την καταλυτική σημασία της άμυνας: “Ασφαλώς η άμυνα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έχοντας την καλύτερη άμυνα στην Ευρωλίγκα σημαίνει πως ξέρεις τον τρόπο να μπλοκάρεις τον αντίπαλο σου. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε προσοχή και στον επιθετικό τομέα.

Όσες φορές είμαστε συνεπείς στην άμυνα βρίσκουμε ρυθμό και στην επίθεση. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο και θέλουμε το παιχνίδι να ξεκινάει από την άμυνα ώστε αφενός να σταματάμε τον αντίπαλο και αφετέρου να αποκτούμε ρυθμό και στην επίθεση”.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση, μετά το Φάιναλ Φορ, είναι οι τελικοί της Α1 όπου ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας και δείχνει πως φέτος μπορεί να επανακτήσει τα σκήπτρα εντός Ελλάδος. Το τελευταίο διπλό του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήταν το πιο εύκολο που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια δείχνοντας πως πλέον ίσως να έχει βρει τον τρόπο να ανταπεξέρχεται στο αφιλόξενο, για αυτόν, γήπεδο κάτι που ενδέχεται να του δώσει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα στο μέλλον αλλά ο κ. Σφαιρόπουλος δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο:

“Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Δεν στέκομαι σε κάποιο ψυχολογικό αβαντάζ ή ενδεχομένως στο γεγονός ότι ίσως ήταν το πιο εύκολο διπλό που είχε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Για εμάς μετράει να κάνουμε αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές το πλεονέκτημα δεν μετράει τόσο πολύ.

Πάρτε για παράδειγμα τη δική μας περίπτωση στην Ευρωλίγκα όπου αποκλείσαμε την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας. Πρέπει να είμαι προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι για το ελληνικό πρωτάθλημα όταν έρθει η ώρα του, ξεκινώντας από τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και φθάνοντας, με το καλό, στους τελικούς να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για ακόμα μια φορά…”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…