Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Μπάρτσα 71-68

Ολυμπιακός – Μπάρτσα 71-68

printezis buzzer beater

printezis-buzzer beater

Printezis for the win!….
Σε ένα συγκλονιστικό ντέρμπι στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πολύ, έφτασε να χάνει με δέκα πόντους αλλά έδειξε για ακόμα μια φορά χαρακτήρα και με buzzer-beater τρίποντο του Πρίντεζη επιβλήθηκε με 71-68 και έκλεισε θέση στο Φάιναλ Φορ!

Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη το πρώτο μέρος και στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης ενώ στα τελευταία λεπτά έδειχνε πως μπορεί να πετύχει το μεγάλο διπλό παρά τα μεγάλα τρίποντα των ερυθρόλευκων. Λογάριαζε όμως χωρίς τον Πρίντεζη, ο οποίος τελείωσε το ματς με 14 πόντους έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Βασίλη Σπανούλη και Βαγγέλη Μάντζαρη με 17 και 11 πόντους αντίστοιχα, οι οποίοι κράτησαν τους Πειραιώτες στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλους με καθοριστικά καλάθια.

Άντε Τόμιτς (13π.-7ρ.) και Τόμας Σατοράνσκι (12π.-7ρ.-3ασ.) οι διακριθέντες για το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ.

Αμφίρροπο το ματς από τα πρώτα λεπτά με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα με την Μπαρτσελόνα να έχει τον πρώτο λόγο αλλά το ματς να είναι ισόπαλο (6-6) ύστερα από δυόμιση λεπτά. Το γκολ-φάουλ του Ντάρντεν έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στον Ολυμπιακό (9-6 στο 3:30) όμως η Μπάρτσα δεν του επέτρεψε να χτίσει μεγαλύτερη διαφορά και ισοφάρισε στο 7:30, με τρίποντο του Αμπρίνες. Ο Ισπανός φόργουορντ χτύπησε ξανά από τα 6.75μ. λίγο αργότερα (11-14 στο 8’) ενώ ο Όλεσον το μιμήθηκε κάνοντας το 13-17, 1’ πριν το τέλος της εναρκτήριας περιόδου, για να έρθει ο Σλούκας (2/2 βολές) και ο Χάντερ (1/2 βολές) και να κάνουν το 16-17 ύστερα από 10 λεπτά αγώνα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν διαφορετική υπόθεση. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να συνδεθεί εύκολα με το καλάθι τόσο λόγω της άμυνες της Μπαρτσελόνα όσο και κυρίως της δικής του δυστοκίας ακόμα και σε αμαρκάριστα σουτ. Εν γένει, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν καθαρό μυαλό όμως, πήγαιναν σε βεβιασμένες επιθέσεις, τραβηγμένες από τα μαλλιά καθώς δεν έβρισκαν διάδρομο και παράλληλα δεν ήταν εύστοχοι από τρίποντο για να ανοίξουν την ισπανική άμυνα. Στην αντίπερα όχθη, οι Καταλανοί είχαν εξαιρετική λειτουργία, έβρισκαν λύσεις από πολλούς παίκτες, με τον Ναβάρο να βάζει δύσκολα καλάθια, και οι Πειραιώτες ήταν ανήμποροι να τους σταματήσουν, μη δείχνοντας την απαιτούμενη θέληση και ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα, μετά το 25-25 (στο 15’) με τρίποντο του Σπανούλη, οι μπλαουγκράνα έτρεξαν επιμέρους 12-4 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, με αποκορύφωμα το buzzer-beater λέι απ, του Λάμπε. Χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα είναι το 11% (1/9) των γηπεδούχων από τα 6.75μ.

Το κάρφωμα του Αμπρίνες ανέβασε τη διαφορά στο +10 (29-39 στο 22’) αλλά δεν υπήρξε συνέχεια για τη Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός έσφιξε περισσότερο την άμυνα του, ωθώντας τους Καταλανούς σε αρκετά λάθη και παρ’ ότι ο ίδιος έχασε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, κατάφερε να ροκανίσει τη διαφορά.  Αυτό συνέβη με τρία συνεχόμενα τρίποντα δια χειρός Πέτγουεϊ (2) και Σπανούλη που έθεσαν τους ερυθρόλευκους στο καλάθι (43-45 στο 27’)! Το έμμεσο τρίποντο του Χάντερ μείωσε ακόμα περισσότερο την ψαλίδα (46-47 στο 27:30) ενώ ο αρχηγός με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έβαλε ξανά, ύστερα από πολλή ώρα την ομάδα του σε θέση οδηγού (50-49) 22 δεύτερα πριν την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 50-50 με μια βολή του Τόμιτς.

Η αμυντική προσήλωση του Ολυμπιακού αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στην τελευταία περίοδο. Οι ερυθρόλευκοι έπεφταν με πάθος στα ριμπάουντ και στην επίθεση ξεκίνησαν να βρίσκουν ρυθμό και με μπροστάρηδες τους Πρίντεζη και Σπανούλη, έχτισαν μικρή διαφορά (55-52 στο 33’). Τότε ήρθε ο Ντόελμαν να πυροβολήσει από το τρίποντο και να ισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση (55-55 στο 34’). Ένα λεπτό αργότερο, ο Ντάνστον αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ο Ολυμπιακός έμεινε μόνο με έναν σέντερ για το τελευταίο πεντάλεπτο.

Πραγματικό θρίλερ μέχρι τέλους. Ο Σπανούλης με τρίποντο έκανε το 58-57 (στο 36’), ο Ντόελμαν έβαλε δύο βολές (58-59 λίγο αργότερα) για να έρθει ο εκπληκτικός Μάντζαρης και να πυροβολήσει ακόμα μια φορά (61-59) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Σατοράνσκι απάντησε αναλόγως (61-62 στο 38΄) όχι και ο Πέτγουεϊ ο οποίος, μετά τις δύο βολές του Όλεσον (61-64), έκανε κρίσιμο λάθος έδωσε μια επίθεση στην Μπαρτσελόνα που μετουσιώθηκε σε μια βολή του Αμπρίνες (61-65 στο 39′).

Ο Μάντζαρης ήταν και πάλι εκεί όμως για να μειώσει σε 64-65 και εν συνεχεία ο Τόμιτς κάτω από την πίεση των ερυθρολεύκων έκανε το λάθος, το Λαφαγιέτ έκλεψε και ο Πρίντεζης κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 66-65 στα 36 δεύτερα πριν το τέλος! Ο Ναβάρο έβαλε και τις δύο βολές στη συνέχεια (66-67) αλλά ο Σπανούλης δήλωσε ξανά βροντερό “παρών” νίκησε την άμυνα των μπλαουγκράνα και έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά (68-67) 8.3 πριν το τέλος. Ο Ναβάρο κέρδισε το φάουλ από το Μάντζαρη και λάθεψε στη 1 βολή ισοφαρίζοντας (68-68), με 5.2 δευτερόλεπτα να μένουν για την κόρνα της λήξης.

Τότε ο άνθρωπος που έδωσε στον Ολυμπιακό το Ευρωπαϊκό του 2012 κατέθεσε ξανά την ηγετική του στόφα και με ένα τρίποντο δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή, καθώς έχοντας αστοχήσει στις προηγούμενες πέντε προσπάθειες του από τα 6.75μ., ευστόχησε στην πιο κρίσιμη προλαβαίνοντας την κόρνα και έστειλε την ομάδα του στη Μαδρίτη!

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8 (2), Χάντερ 8, Ντάνστον 2, Σπανούλης 17 (3), Παπαπέτρου, Σλούκας 6, Πρίντεζης 14 (1), Μάντζαρης 11 (3), Λαφαγιέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόελμαν 5 (1), Ουέρτας 2, Αμπρίνες 11 (2), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνσκι 12 (1), Πλάις 4, Τόμας 4, Όλεσον 5 (1), Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Επιστρέφει στη Χάλα Πιονίρ η Μακάμπι

Αφήνει τη Stark Arena η Μακάμπι. Τη Μεγάλη Εβδομάδα (για τους Έλληνες) ο Παναθηναϊκός θα τ…