Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ερ. Αστέρας – ΠΑΟ 69-68

Ερ. Αστέρας – ΠΑΟ 69-68

diamantidis pao erithros

diamantidis-pao-erithros

Γλυκιά” ήττα, ή “πικρή” πρόκριση;
Ο Παναθηναϊκός, παρ’ ότι βρέθηκε να χάνει από νωρίς με διψήφιες διαφορές, ανέτρεψε την κατάσταση στην καυτή Χάλα Πιονίρ αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει την υπεροχή του μέχρι τέλους γνωρίζοντας την ήττα με 69-68. Η Μακάμπι δούλεψε και για το “τριφύλλι“, όμως, καθώς νωρίτερα δραπέτευσε με το “διπλό” από το Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα και οι “πράσινοι” κλείδωσαν έτσι την παρουσία τους στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Εκεί θα τεθούν αντιμέτωποι για δεύτερη σερί χρονιά την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Μαριάνοβιτς ήταν κυρίαρχος στο ζωγραφιστό σημειώνοντας το 16ο double – double στη σεζόν καθώς είχε 12 πόντους και 16 ριμπάουντ με τον Μάρκους Ουίλιαμς να ακολουθεί σε απόδοση, έχοντας 11 πόντους και 7 ασίστ, ενώ πληθωρικό παιχνίδι έκανε ο Λούκα Μίτροβις τελειώνοντας το ματς με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Ωραίος αλλά και μοιραίος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος είχε 12 πόντους και 6 ασίστ, αλλά αστόχησε στο τελευταίο σουτ που θα έδινε τη νίκη στην ομάδα του. Εξαιρετικό παιχνίδι και από τον Εστεμπάν Μπατίστα που είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ έδωσε ομηρικές μάχες με τον γίγαντα του Ερυθρού Αστέρα, χάνοντας την καθοριστική.

Με τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς να κυριαρχεί απόλυτα κάτω από τις δύο ρακέτες, ο Ερυθρός Αστέρας επέβαλε τον ρυθμό του στην αρχή του παιχνιδιού και προηγήθηκε με 9-4 στο 5′. Οι Σέρβοι έπαιζαν πιεστική άμυνα, βραχυκυκλώνοντας τον Παναθηναϊκό, ο οποίος “έφτυνε αίμα” για να πετύχει ένα καλάθι στο πρώτο δεκάλεπτο όντας παράλληλα τρομερά άστοχος. Οι “πράσινοι” σκόραραν μόλις 7 πόντους στην πρώτη περίοδο, την ίδια στιγμή που οι γηπεδούχοι πότε με τον Μαριάνοβιτς και πότε με τον Ουίλιαμς έβρισκαν λύσεις στην επίθεση. Με καλάθι του Κάλινιτς, ο Ερυθρός Αστέρας προηγήθηκε με 16-7 στο 10′.

Η διαφορά έφτασε και σε διψήφια επίπεδα (18-7, 23-12, 24-14) στο 14′, ωστόσο κάπου έκει η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Ο Νίκος Παππάς έδωσε πνοή στην επίθεση του Παναθηναϊκού, η άμυνα των “πρασίνων” έσφιξε, την ίδια στιγμή που άρχισαν να μπαίνουν και τα τρίποντα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Παναθηναϊκός να ψαλιδίσει τη διαφορά στους 4 πόντους (30-26) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

marjanovic-mavrokefalidis

Στην επανάληψη, ο Εστεμπάν Μπατίστα έδινε ομηρικές μάχες με τον Μαριάνοβιτς στο ζωγραφιστό και κατάφερε να βγει σε αρκετές κερδισμένος. Με σερί 5-0, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 31-30 στο 22′, ωστόσο ο Ερυθρός Αστέρας απάντησε με δικό του σερί 8-0, παίρνοντας ξανά τα ηνία της αναμέτρησης (38-31 στο 24′).

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ήταν “καυτός” από την γραμμή του τριπόντου (3/4) και παρέα με τους Διαμαντίδη και Μπατίστα κρατούσαν όρθιο το “τριφύλλι” μέσα στην καυτή Χάλα Πιονίρ (42-41 στο 28′, 44-43 στο 29′). Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με καλάθι δύο πόντων έβαλε, μάλιστα, μπροστά στο σκορ (45-44) τους φιλοξενούμενους στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Με δυο συνεχόμενα γκολ-φάουλ του Νέλσον, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 51-44 στο 32′ δείχνοντας να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι. Ο Ερυθρός Αστέρας προσπάθησε να αντιδράσει μειώνοντας σε 53-50 αλλά οι “πράσινοι” απάντησαν με σερί 5-0 και ανέβασαν την ψαλίδα σε ασφαλή επίπεδα (50-58 στο 35′).

Οι Σέρβοι αποδείχτηκαν σκληρά καρύδια, επέμειναν και με τον Κάλινιτς να ηγείται πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (62-63 στο 38′) και δεν έμειναν εκεί. Ο Μάρκοβιτς έκλεψε τη μπάλα και ο Μπλάζιτς χτύπησε από το τρίποντο και κέρδισε και το φάουλ για να φέρει το ματς στα ίσα (65-65) 41 δεύτερα πριν την κόρνα της λήξης. Ο Μπλάζιτς αστόχησε, αλλά ο Τζένκινς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ ο Γιάνκοβιτς του έκανε φάουλ και ο Αμερικανός με δύο βολές έβαλε την ομάδα του μπροστά με 67-65.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ και ο Νίκος Παππάς πήρε την επίθεση, πυροβόλησε από τα 6μ75 και έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στο “τριφύλλι” (67-68) 20 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Τζένκινς αστόχησε εν συνεχεία σε τρίποντο, αλλά ο Μαριάνοβιτς ήταν και πάλι εκεί μαζεύοντας το επιθετικό ριμπάουντ με τον Μπατίστα να του κάνει φάουλ και να τον στέλνει στις βολές. Ο Σέρβος γίγαντας δεν λάθεψε και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, προτού ο Διαμαντίδης αστοχήσει στο τελευταίο τρίποντο.

Τα δεκάλεπτα: 16-7, 30-26, 44-45, 69-68.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Ουίλιαμς 11 (3), Ντάνγκουμπιτς 3 (1), Μίτροβιτς 11 (1), Λάζιτς, Μπλάζιτς 11 (3), Κάλινιτς 14, Μαριάνοβιτς 12, Τζένκινς 4, Γιόβιτς, Ζιρμπες 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Σλότερ, Γιάνκοβιτς 9 (3), Φώτσης 6 (2), Νέλσον 8, Παππάς 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 12 (2), Μπατίστα 15, Λαουάλ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…