Κεντρική Ασίστ Basketbase Θρυλική άμυνα Vol.2

Θρυλική άμυνα Vol.2

olympiakos cska

olympiakos-cska

petridis-giorgosΔεν πέρασαν παρά μόνο μερικές μέρες, από τότε που σημειώσαμε από αυτήν τη γωνιά του eBasket.gr το “θρυλικό ρεκόρ 15ετίας“, που… ψήνεται στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, μέσα από την αμυντικήσφραγίδα” που προσέδωσε στον Ολυμπιακό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Η προχθεσινή εμφάνιση και βέβαια η μεγάλη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, ήταν απόρροια κυρίως αυτής της φιλοσοφίας και μας έδωσε την αφορμή να “ανακατέψουμε” και τους αριθμούς των “ερυθρόλευκων” στην Ευρωλίγκα.

Δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει την αξία της ύπαρξης τεσσάρων παικτών με διψήφιο αριθμό πόντων, ούτε τα 15 επιθετικά ριμπάουντ -έναντι επτά των Ρώσων-, όμως όπως και να το προσεγγίσει κανείς, η μεγάλη αυτή νίκη (με την οποία μπήκε τέλος στο αήττητο της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα) ήρθε μέσα από την άμυνα. Υπάρχουν και αποδείξεις…

Παρότι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε εξαιρετικά ποσοστά, ειδικά για εκτός έδρας αγώνα (83,3% στις βολές, 51,3% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα), έμεινε μακριά από τους μέσους όρους της. Ο Ολυμπιακός την κράτησε στους 76, ενώ σε κάθε ένα από τα 15 προηγούμενα παιχνίδια της στη διοργάνωση, η ΤΣΣΚΑ σημειώνει 88,8!

Ακόμη κι αν περιοριστούμε στην παραγωγικότητα των Ρώσων όταν παίζουν μακριά από τη Μόσχα, αυτή φτάνει στους 80,5 πόντους ανά αγώνα. Μικρή μεν η διαφορά από τους 76 που πέτυχε προχθές, όμως σημαντική για ένα “κλειστόπαιχνίδι.

Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε το παθητικό του Ολυμπιακού στα 16 ως τώρα παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα, σε σχέση με τους μέσους όρους της επίθεσης των αντιπάλων του σε αυτήν. Ουσιαστικά μόνο η Νεπτούνας στην κανονική περίοδο κατάφερε να σκοράρει και στα δύο παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό περισσότερους πόντους από τον μέσο όρο της!

pinakaki105

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα μάς οδηγεί και ο συγκριτικός πίνακας των αμυντικών επιδόσεων του Ολυμπιακού τα τελευταία 15 χρόνια στην Ευρωλίγκα, στην κανονική περίοδο και στο ΤΟΡ16. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν σημειώσει ήδη ρεκόρ στην κανονική περίοδο, δεχόμενοι κατά μέσο όρο 71,1 πόντους, επίδοση που ήταν καλύτερη από εκείνη της σεζόν 2010-‘1,1 όταν δεχόταν στην πρώτη φάση 73 πόντους.

Με τα δεδομένα, όμως, και των έξι πρώτων αγωνιστικών του Τορ16, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν την καλύτερη επίδοσή τους σ’ αυτή τη φάση, καθώς δέχονται 68,5 πόντους, επίδοση που ξεπερνάει εκείνη της σεζόν 2010-’11, όταν δεχόταν 69,6.

Έτσι στον μέσο όρο των αμυντικών επιδόσεων σε κανονική περίοδο και Τop16, ο φετινός Ολυμπιακός βρίσκεται για πρώτη φορά σε αυτά τα 15 χρόνια, κάτω από τους 70 πόντους!

pinakaki106

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…