Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Ερ. Αστέρας 74-69

ΠΑΟ – Ερ. Αστέρας 74-69

gist pao erithros

gist - pao - erithros

Την πέμπτη του νίκη στο Top 16 της Ευρωλίγκα πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, αν και τα χρειάστηκε, επικράτησε εντός έδρας του Ερυθρού Αστέρα με 74-69. Μπορεί οι “πράσινοι” να βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο (65-60) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, ωστόσο ο νόμος του ΟΑΚΑ έκανε και πάλι την εμφάνιση του, ο αρχηγός, Δημήτρης Διαμαντίδης, πήρε τη μπαγκέτα του και το “τριφύλλι” έφτασε στην τελική επικράτηση, η οποία τον φέρνει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την απρόσμενη ήττα της Μακάμπι από την Άλμπα Βερολίνου.

Κορυφαίοι για τους νικητές ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 11 πόντους και 10 ασίστ και ο Έι Τζέι Σλότερ με 16 πόντους και καθοριστικά καλάθια στο τέλος του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι, όπως ακριβώς και η μέρα του το πρωί με τη δικαίωση του από το ΑΣΕΑΔ για το Κύπελλο Ελλάδας, ήτοι ιδανικά. Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου, προηγήθηκε με 9-0 στο 4′. Ο Γκιστ “έτρωγε σίδερα” στην άμυνα και μαζί με τον Σλότερ στην επίθεση, κατάφεραν να δώσουν στο “τριφύλλι” διψήφια διαφορά (13-2), μόλις στο 6′. Οι Σέρβοι τα είχαν χαμένα, ο Παναθηναϊκός τους οδήγησε σε 9 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας των παικτών του Ιβάνοβιτς στην επίθεση (4/6 τρίποντα, ήτοι 66%), η διαφορά πήγε στους 20 πόντους (26-6) στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός απέσυρε τη βασική πεντάδα και οι γηπεδούχοι έχασαν αμέσως τον ρυθμό τους. Μποχωρίδης, Μαυροκεφαλίδης και Μπλουμς ήταν εκτός κλίματος αγώνα, με αποτέλεσμα ο Ερυθρός Αστέρας να αδράξει την ευκαιρία και να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (30-21 στο 16′). Οι φιλοξενούμενοι πλησιάσαν ακόμα και στους 4 πόντους (33-29 στο 19′), ωστόσο με σερί 4-0 στο τελευταίο λεπτό της δεύτερης περιόδου, οι “πράσινοι” πήγαν στα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με 37-29. Αξίζει να αναφερθεί πως οι φιλοξενούμενοι σούταραν με το τραγικό 1/12 από την γραμμή των 6,75.

Στην επανάληψη, ο Εστεμπάν Μπατίστα μπήκε φορτσάτος και μαζί του όλος ο Παναθηναϊκός, ο οποίος προηγήθηκε με 47-34 στο 23′. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους “πράσινους“. Ο Μαριάνοβιτς έκανε πάρτυ στη ρακέτα του “τριφυλλιού” και ο Ερυθρός Αστέρας, με σερί 12-0, πλησίασε στον πόντο (47-46 στο 26′). Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης εκμεταλλευόταν το πλεονέκτημα στα πόδια, που είχε απέναντι στον γίγαντα των Σέρβων και τραβούσε το κουπί στην επίθεση για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο ο Μαριάνοβιτς ήταν ασταμάτητος στην άλλη πλευρά του παρκέ, με το τρίτο δεκάλεπτο να βρίσκει τους γηπεδούχους μπροστά με βραχεία κεφαλή (52-51). Ο Παναθηναϊκός σημείωσε 26 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, όσους σημείωσε στα δύο επόμενα δεκάλεπτα μαζί.

Στην τέταρτη περίοδο, ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά το προβάδισμα στην αναμέτρηση (53-52 στο 32′), πατώντας καλύτερα στο παρκέ το ΟΑΚΑ. Οι Σέρβοι είχαν επιβάλει πλήρως το ρυθμό τους στο παρκέ και με ψυχωμένα καλάθια προηγήθηκαν με 65-60 στο 26′. Κάπου εκεί, όμως, ήρθε ώρα του νόμου του ΟΑΚΑ να “μιλήσει”. Με απίστευτο σερί 10-0, ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε μέσα σε 2 λεπτά το εις βάρος του 65-60 σε υπέρ του 70-65, με μεγάλο πρωταγωνιστή, ποιον άλλον, τον αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, ο Ουίλιαμς αστόχησε στο καθοριστικό τρίποντο και οι “πράσινοι“πανηγύρισαν την πέμπτη τους νίκη στο Top 16 της Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 26-6, 37-29, 52-51, 74-69.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 16 (2), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 6 (1), Φώτσης 6 (1), Νέλσον 7, Μαυροκεφαλίδης 6, Διαμαντίδης 11 (3), Γκιστ 12 (1), Μπατίστα 13, Μπλουμς, Παπαγιάννης.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Ουίλιαμς 10 (2), Ρέμπιτς, Ντάνγκουμπιτς, Μίτροβιτς 8, Λάζιτς 2, Μπλάζιτς 2, Κάλινιτς 2, Μαριάνοβιτς 17, Τέγιτς 7, Τζένκινς 17 (1), Γιόβιτς, Ζίρμπες 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στην Ζαλγκίρις ο Ντιμίτρι Ρίβερς

Στη Ζαλγκίρις ο Ρίβερς. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Ντιμίτρι Ρίβερς γίνεται κάτοι…