Ας γράψουν οι άλλοι

paok panigiriki palataki

ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

kogasΤί περιμένετε να σας γράψω τώρα; Αφήνω τους άλλους να γράφουν. Όλους εκείνους που είτε ανοιχτά, είτε με μισόλογα, με κατηγορούσαν όταν -από τον Αύγουστο– έγραφα για “πρωταθληματάρα“. Τώρα γράφουν αυτοί. Καιρός ήταν κι ο καιρός είναι ο καλύτερος κριτής για όλους μας.

Υπάρχουν δύο μορφές δημοσιογραφίας. Κι αυτά τα γράφω όχι για να παινέψω τα γένια μου (καμία ανάγκη δεν έχω), αλλά γιατί όσο πιο ενημερωμένος είναι ο κόσμος, τόσο περισσότερο θα απομυθοποιήσει τους “δήθεν“. Υπάρχει η ασφαλής δημοσιογραφία, αυτή που καταγράφει το γεγονός όταν το έχουν δει και οι ασπάλακες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή δεν είναι δημοσιογραφία.

Υπάρχει και η δημοσιογραφία του ρίσκου, η δημοσιογραφία που εμείς κάνουμε. Θυμάμαι όταν ο φίλος και καλός συνάδελφος Θωμάς Αυγέρης έγραψε ένα διθυραμβικό σχόλιο για έναν άγνωστο (και σε μένα) πιτσιρικά, δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα και οχλήσεις, από πονηρούληδες που ρωτούσαν “πόσα πήραμε για το… ρεπορτάζ“. Εκείνος ο πιτσιρικάς ήταν ο Μιχάλης Τσαϊρέλης.

Η συνέχεια είναι σαν τη σημερινή. Μετά από καιρό τον ανακάλυψαν κι αυτοί, όπως ανακάλυψαν απόψε ότι έχουμε πρωταθληματάρα. Έχουμε καιρό μπροστά μας και θα δείτε τεράστιες ανατροπές, ματσάρες, αύξηση (θεαματική) των εισιτηρίων, ντέρμπι χωρίς ανάσα. Το φετινό πρωτάθλημα δεν έχει προηγούμενο κι αυτό δεν περιμέναμε να χάσει ο Παναθηναϊκός για να το καταγράψουμε. Ούτε να χάσει ο Ολυμπιακός από την Κηφισιά, κάτι που από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως “ειδικούς” χαρακτηρίστηκε ως το… σύνηθες στραβοπάτημα της χρονιάς.

Είναι θέμα επιλογής, το να βγαίνεις μπροστά και να γράφεις αυτό που πιστεύεις, αδιαφορώντας για το αν θα εκτεθείς, ή να περιμένεις το αποτέλεσμα. Εγώ δεν θα το κάνω ποτέ. Θα γράφω αυτό που πιστεύω κι ας βγαίνουν τα καραγκιοζάκια να λένε ό,τι θέλουν. Μου αρκεί που τώρα ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να γλύψουν εκεί που έφτυναν, αν και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο γι’ αυτά. Το γλείψιμο, το έχουν αναγάγει σε τέχνη.

Επί της ουσίας, δεν είδατε τίποτα. Έχει κι ο Ολυμπιακός να περάσει από την Πυλαία. Έχει πολλά στενά το πρωτάθλημα. Όχι μόνο για τους δύο “αιώνιους“. Σκεφτείτε (για παράδειγμα) ότι η Κηφισιά, που ξεκίνησε με φιλοδοξίες να κυνηγήσει την τρίτη θέση, έχει να παίξει κατά σειρά με Κόροιβο (εκτός), Πανιώνιο (εντός), Παναθηναϊκό (εντός), Ολυμπιακό εκτός. Πώς είπατε; Υπάρχει κανείς που εκ του ασφαλούς μπορεί να προβλέψει αν και πόσες νίκες θα κάνει;

Το σημαντικότερο στοιχείο του συγκεκριμένου αποτελέσματος είναι πως δεν έχασε ο Παναθηναϊκός. Ο ΠΑΟΚ νίκησε. Κι αυτό, για όσους μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά είναι εξόχως σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Υ.Γ.: Θα έμοιαζε οξύμωρο το γεγονός της στεναχώριας (ή αμηχανίας) κάποιων δημοσιογράφων, που αυτοπροσδιορίζονται ως “Ολυμπιακάρες“, για το αποτέλεσμα – δικαίωση της άποψης ότι έχουμε πρωταθληματάρα, αν δεν γνωρίζαμε από πού αντλούν (αμυδρό) φως, ως ετερόφωτα όντα που είναι.

Υ.Γ.1: Αν και ακόμα είναι νωρίς, μπορεί εκείνο το “εκτός μπασκετικής λογικής” (βλέπε αχρείαστο) φάουλ στο τέλος του αγώνα στο ΣΕΦ, που έστειλε τον Μάντζαρη στις βολές (με 2/2 “έγραψε” το 81-75), ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ίσως…

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…