Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Ευλογημένος στην ΑΕΚ”

“Ευλογημένος στην ΑΕΚ”

ziagkos new kipello

ziagkos-new-kipello

Λίγες ώρες μετά τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί του Ρεθύμνου για το Κύπελλο Ελλάδας, ο τεχνικός της Ένωσης, Βαγγέλης Ζιάγκος, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τους λόγους που τον κάνουν να αισθάνεται ευλογημένος, τον μοναδικό αναντικατάστατο παράγοντα που υπάρχει στην ΑΕΚ αλλά και για την τεράστια ιστορική ευθύνη που υπάρχει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Κόουτς όντας για τρίτη σεζόν στα ηνία της ομάδας, πώς βλέπετε τη νέα σεζόν που ξεκινάει;
“Η νέα σεζόν βρίσκει την ομάδα έπειτα από τρία χρόνια και πάλι στην Α1. Αυτό από μόνο του είναι τεράστια ιστορική ευθύνη. Τον τελευταίο καιρό έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, ώστε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να νικήσουμε το χρόνο, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να στηθεί μία καινούρια ομάδα μέσα σε μόλις 20 ημέρες. Για να φτιαχτεί η ομάδα υπήρξε μεγάλη προσπάθεια οικονομοτεχνικά, αγωνιστικά και σε επίπεδο στελέχωσης κάτι που όπως είναι φυσικό φαίνεται και στην αγωνιστική απόδοση, καθώς είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος και αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε τον χρόνο που σε αυτή την εποχή είναι ο βασικός μας αντίπαλος”.

Τι δουλεύετε στην προετοιμασία;
“Αυτή τη περίοδο προσπαθούμε να περάσουμε τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας μας στους αθλητές και παράλληλα να ενσωματώσουμε τα ξένα παιδιά στο καινούριο σύνολο και στο νέο έργο που αναλαμβάνουν. Καθημερινά γίνεται προσπάθεια από όλους να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά που ήρθαν την ιδιαιτερότητα που έχει η συγκεκριμένη φανέλα και τι σημαίνει να είσαι παίκτης της ΑΕΚ.
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, χρησιμοποιούμε ανορθόδοξες προπονητικές μεθόδους για να περάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα αλλά και πιο ουσιαστικά τις βασικές αρχές των όσων θέλουμε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τον βαθμό αφομοίωσης και αφοσίωσης που δείχνουν τα παιδιά στα όσα δουλεύουμε καθημερινά στο παρκέ”.

Έπειτα από 18 χρόνια στην οικογένεια της ΑΕΚ νιώθεις πως ένα όνειρο υλοποιείται καθοδηγώντας την ως head coach στην Α1;
“Πράγματι αισθάνομαι ευλογημένος. Έχω ευτυχίσει να μεγαλώσω μέσα στους κόλπους της ομάδας, να ζήσω όλα τα προπονητικά πόστα, να περάσω απ’ όλα τα αγωνιστικά και μη τμήματα όλων των ηλικιών. Την είδα, επίσης, να θριαμβεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να παρακμάζει και να απαξιώνεται με τον υποβιβασμό στην Α2 αρχικά και μετέπειτα στη Β’ εθνική. Όντας στο τιμόνι της ομάδας σε μία ιστορική και κρίσιμη διετία ολικής επαναφοράς πράγματι αισθάνομαι τυχερός κι ευλογημένος”.

Ποιοι είναι οι στόχοι που υπάρχουν για τη φετινή ΑΕΚ τόσο στο θεσμό του Κυπέλλου που έχετε ήδη αποκλείσει δύο ομάδες όσο και στο πρωτάθλημα;
“Είναι γεγονός ότι οι δύο νίκες στο Κύπελλο έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. Αυτό σε συνδυασμό με την ολική επαναφορά της ομάδας στην Α1 μεγαλώνουν τις προσδοκίες του κόσμου, καθώς πάντα ο πήχης είναι ψηλά σε μία ομάδα όπως η ΑΕΚ, η οποία όπου κι αν παίζει, σε όποιο άθλημα κι αν είναι έχει μάθει να πρωταγωνιστεί.

Είναι σημαντικό για εμάς μετά από αυτές τις δύο νίκες του Κυπέλλου να έχουμε τρία πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη δουλειά μας. Χρειαζόμαστε επίγνωση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Τι εννοώ με αυτό; Επίγνωση το που βρισκόμαστε και των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή την χρονική στιγμή. Υπευθυνότητα με την έννοια ότι πρέπει ο καθένας να αναλάβει την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί. Θα πρέπει όλοι να κάνουν την υπέρβαση τους συνειδητά γιατί μόνο έτσι θα έρθει το αποτέλεσμα. Αυτό αφορά τους πάντες από τον προπονητή μέχρι τον φροντιστή και από τη διοίκηση μέχρι τους παίκτες. Όσον αφορά το κομμάτι της ψυχραιμίας χρειάζεται γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να μας συνεπάρει ο ενθουσιασμός των δύο νικών στο Κύπελλο. Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός που δεν έχει καμία σχέση με το πρωτάθλημα”.

Πόσο σημαντική για την προσπάθεια που κάνετε είναι η επιστροφή του κόσμου κοντά στην ομάδα;
“Ο κόσμος είναι ο μοναδικός αναντικατάστατος παράγοντας στην εξίσωση της ομάδας. Προπονητές, παίκτες και διοικήσεις αλλάζουν, όμως ο κόσμος δεν μπορεί. Ο δρόμος μέχρι εδώ ήταν δύσβατος και μοναχικός στην Β’ εθνική. Μέχρι ένα σημείο δικαιολογήσαμε αυτή την αντίδραση του κόσμου, καθώς η σχέση του τμήματος με τον κόσμο πέρασε μία κρίση. Στην Α2 βλέποντας ότι γίνεται μία προσπάθεια με υγεία και πίστη ο κόσμος ζεστάθηκε κι ήρθε κοντά για να μας βοηθήσει. Ουσιαστικά στην Α2 μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στην άνοδο. Πλέον και ειδικά κόντρα στο Ρέθυμνο αποδείχθηκε περίτρανα ότι η σχέση του τμήματος μπάσκετ με τον κόσμο βρίσκεται πλέον σε μία πολύ ουσιαστική και ποιοτική φάση γυρίζοντας μας πίσω στις καλές εποχές του συλλόγου”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…