Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Πρωτόγνωρο συναίσθημα”

“Πρωτόγνωρο συναίσθημα”

danihl-kina-euroleague

Ο Δημήτρης Δανιήλ βρέθηκε στην Κίνα τον Ιούλιο για λογαριασμό της Ευρωλίγκας, παίρνοντας μέρος σε camp που διοργανώθηκε εκεί. Ο νεαρός τεχνικός μίλησε για αυτή την εμπειρία του, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, και μοιράστηκε κάποια στοιχεία της κουλτούρας των Κινέζων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Τι ακριβώς έκανε ένας Έλληνας προπονητής στην Κίνα;

“Η Euroleague στα πλαίσια της προώθησης του brand της στην Ασία διοργάνωσε ένα camp υπό την αιγίδα της και μου έκανε την τιμή να είμαι ένας από τους 3 Ευρωπαίους προπονητές οι οποίοι είμαστε υπεύθυνοι για την διοργάνωση και τη διεξαγωγή του.

Στο camp πήραν μέρος 250 αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 10-16 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε τμήματα ανάλογα με το επίπεδο τους. Στόχος του camp ήταν να δείξουμε σε αθλητές και προπονητές τον ευρωπαϊκό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού στις αναπτυξιακές ηλικίες. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και όλοι οι φορείς ήταν ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα!”.

Όταν επέστρεψες ποια ήταν η πρώτη εικόνα που περιέγραψες στην οικογένεια και στους φίλους σου;

“Οι Κινέζοι, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων τρέφουν απεριόριστη εκτίμηση στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα. Είναι για αυτούς πολύ σημαντικό ότι πριν 2500 χρόνια στην άλλη άκρη του κόσμου υπήρχε ένας πολιτισμός αντίστoιχος με τον δικό τους. Γνωρίζουν αρκετούς Έλληνες φιλοσόφους και πολλοί έχουν όνειρο ζωής να δουν την Ακρόπολη!”.

Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την κουλτούρα των Κινέζων;

“Ο σεβασμός με το οποίο αντιμετωπίστηκα ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα . Δεν κοιτάει κάνεις την ηλικία,το όνομα και την εθνικότητα του προπονητή. Οι λέξεις ”προπονητής” και “δάσκαλος” είναι a priori συνώνυμες του σεβασμού. Ένα άλλο στοιχείο του χαρακτήρα και της κουλτούρας τους είναι η επαγγελματική προσέγγιση σε κάθε επίπεδο. Τίποτα δεν γίνεται στην Κίνα αν δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα και οι παραμικρές λεπτομέρειες”.

daniil_kina-euroleague (2)

Σχετικά με την μπασκετική τους κουλτούρα;

“Ένα ακόμα στοιχείο της κουλτούρας τους που σχετίζεται με το μπάσκετ είναι το γεγονός ότι είναι πολύ ντροπαλοί και φοβούνται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους. Οι αθλητές φοβούνται να πάρουν πρωτοβουλίες για να μην κάνουν λάθη και έτσι δεν βελτιώνονται. Στις παρατηρήσεις σκύβουν το κεφάλι και κλείνονται στον εαυτό τους.

Πέρα από το καθαρά μπασκετικό κομμάτι διδασκαλίας προσπαθήσαμε να τους τονίσουμε ότι δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν λάθη και ότι μόνο έτσι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι”.

Ποιο ήταν το μπασκετικό επίπεδο των Κινέζων σε σχέση με το ελληνικό;

“Το επίπεδο είναι πολύ καλύτερο από ότι το περίμενα. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι αθλητές, ενώ το επίπεδο της επαγγελματικής λίγκας (CBA) είναι πολύ υψηλό! Το γεγονός ότι Κινέζοι αθλητές δεν παίζουν στην Ευρώπη οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν γνωρίζουν αγγλικά, οπότε δεν είναι εύκολο για αυτούς να προσαρμοστούν σε μια ξένη χώρα. Από την άλλη στο CBA τα συμβόλαια είναι πολύ υψηλά, οπότε δεν είναι εύκολη η απόφαση για κάποιον να φύγει εκτός Κίνας”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

ΣΕΠΚ: “Η επανέναρξη σε Α1 Γυναικών και η επιστροφή στα παρκέ για την Α2 να είναι μόνο η αρχή”

Ο ΣΕΠΚ με ανακοίνωση του χαιρέτισε την επανέναρξη του Πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών και τη…