Κεντρική Ελλάδα Εθνικές “H πιο δύσκολη απόφαση”

“H πιο δύσκολη απόφαση”

katsikaris-new

Για όλους και για όλα μίλησε ο Φώτης Κατσικάρης στο ραδιοφωνικό αέρα του Sentra μία μέρα μετά την ανακοίνωση των 16 παικτών που κάλεσε για προετοιμασία στο Καρπενήσι.  Ο ομοσπιανδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών αναφέρθηκε στην περίπτωση του Αντώνη Φώτση, την οποία και χαρακτήρισε ως τη πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας του, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις περιπτώσεις των Σπανούλη, Καλάθη, Σχορτσανίτη και Κουφού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τις εξηγήσεις που έδωσε μέσω των δηλώσεων για τις επιλογές του:
“Νομίζω ότι ήταν το πιο λογικό, το πιο φυσιολογικό. Όταν μιλάμε για Εθνική, το πιο λογικό ήταν να εξηγήσω λίγα λόγια για τα παιδιά γιατί τους επέλεξα. Να είμαι ξεκάθαρος σε όλους γιατί θεωρώ και πιστεύω πως δεν κάνω λάθος με αυτές τις επιλογές. Είναι το πιο φυσιολογικό και λογικό να επιλέγει ο κάθε προπονητής, έτσι και εγώ, βάσει της φιλοσοφίας του τους παίκτες για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Όπως σε ομάδα που επιλέγεις τους παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία σου, έτσι νιώθω ότι το ίδιο πρέπει να κάνω και στην Εθνική”.

Για τις απώλειες πολλές φορές σημαντικών παικτών, όπως στην προκειμένη με Σπανούλη:
“Δυστυχως για οποιαδήποτε Εθνική, υπάρχουν πολλά προβλήματα, διότι το καλεντάρι γίνεται σκληρό και οι παίκτες είναι φορτωμενοι. Πολλοί παίκτες δεν θέλουν να επιβαρύνουν το πρόγραμμα τους. Ετσι με δεδομένους τους παίκτες που έχουμε, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική ομάδα”.

Περί Βασίλη Σπανούλη:
“Είναι αλήθεια, του έχω πολύ μεγάλο σεβαμό σαν παίκτη και σαν προσωπικότητα. Θα μπορούσαμε να ΄χουμε αποφασίσει πιο νωρίς να μείνει εκτός, όμως περίμενα να δω πως πηγαίνει η αποθεραπεία του. Ο Βασίλης ήθελε να είναι με την ομάδα, όμως ήταν το καλύτερο ήταν να μην έρθει για τον ίδιο και για την Εθνική. Μου το `πε ο ίδιος αυτό. Δεν ήμασταν τυχεροί. Ηθελε πολύ να παίξει, όμως δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει”.

Περί Καλάθη και τι γίνεται με την ποινή του:
“Η περίπτωση του Νικ είναι μοναδική. Είναι μία δύσκολη περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή που θα παρθεί να είναι θετική και να είναι με την ομάδα μαζί. Μου έκανε θετική εντύπωση ότι θέλει να είναι με την ομάδα. Ελπίζουμε να έχουμε καλή απόφαση-πόρισμα και να τον έχουμε στην ομάδα”.

Περί δοκιμής για άλλο ρόστερ με δεδομένο πως λείπουν παίκτες της παλιάς φουρνιάς:
“Θα σας πω ειλικρινά, γιατί είμαι οπαδός της Εθνικής, νιώθουμε υπερήφανοι για αυτή την ομάδα, πράγματι, υπάρχει εξέλιξη και τάιμινγκ κάθε καλοκαίρι. Παίκτες που έχουμε συνηθίσει, υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια που μπορεί να τους είχαμε όλους, όμως και καλοκαίρι που δεν μπορούμε να τους έχουμε όλους. Υπάρχει μία συνέχεια στην ομάδα, δεν έχουμε καταλάβει τη δυναμική που έχουμε, θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, να το αξιολογήσουμε και να δούμε πως η ομάδα είναι πάντα εκεί. Υπάρχουν παιδιά που έρχονται από κάτω, υπάρχει μέλλον στην Εθνική. Είμαι αισιόδοξος, αν λείπει ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης, ο Σπανούλης, υπάρχουν παιδιά στην ομάδα να αναλάβουν το βάρος αυτό”.

Το μπέρδεμα με 4άρια όπως στο τελευταίο Eurobasket και η απόφαση για τον αποκλεισμό του Φώτση:
“Είναι μία σημαντική θέση στο μοντέρνο μπάσκετ. Ολοι ψάχνουν τα 4άρια να κάνουν τη διαφορά. Είναι μία νευραλγική θεση που συνδέει το παιχνίδι με το πλέι μέικερ, είναι σημαντικο να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους στο παιχνίδι. Χωρίς αμφιβολίες στο προηγούμενο τουρνουά είχαμε τρεις παίκτες σ’ αυτή τη θέση που μοιάζουν. Με τον Αντώνη μίλησα, ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει στην καριέρα μου. Είναι μεγάλος παίκτης, τον εκτιμώ τον Αντώνη. Μπορεί να κάνω και λάθος μαζί του. Ισως να μην είμαι 100% σωστός στην απόφαση που πήρα”.

Περί Σχορτσανίτη:
“Μου έκανε εντύπωση το πρόβλημα που πρόεκυψε με τον Σχορτσανίτη, ήταν ένα δυνατό όπλο για την ομάδα ομάδα, όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση. Από την κουβέντα που κάναμε, διαπίστωσα πως δεν είναι 100% έτοιμος. Με στανεχώρησε η απουσία του, πίστευα ότι είναι μια καλή στιγμή να επιστρέψει και ο ίδιος. Από τη στιγμή που δεν είναι 100%, δεν είναι στην ομάδα”.

Για τις πολλές θέσεις παικτών:
“Νομίζω ότι είναι μία ομάδα που έχει τέτοια χημεία Απαντες μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Ζήσης, Καλάθης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Βασιλειάδης, Γιάνκοβιτς και Αθηναίου μπορούν να προσφέρουν σε δυο θέσεις, ο Αντετοκούνμπο μπορεί να είναι σε αρκετές θέσεις”.

Περί της παρουσίας κλασικού σουτέρ τύπου Βασιλειάδη:
“Πάντα χρειάζεσαι έναν σουτέρ στο μοντέρνο μπάσκετ. Για έναν προπονητή που γνωρίζει τον παίκτη. Ξέρω πως είναι ο Βασιλειάδης, γνωρίζω τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σουτέρ στην ομαδα, δεν με ενδιαφέρει το πόσα σουτ θα βάλει, είναι θέμα να ανοίξει και το παιχνίδι. Δεν είναι ίδιοι παίκτες ο Βασιλειάδης με τον Μπράμο, θέωρησα πως επειδή γνωρίζω τον Βασιλειάδη, έπρεπε να τον πάρω στην Εθνική, διότι θεωρώ πως μπορεί να σου αλλάξει το παιχνίδι. Από την άλλη, είναι πιο αμυντικογενής ο Μπράμος που μπορούμε να το καλύψουμε απ’ άλλους παίκτες”.

Περί της λογικής στο παιχνίδι της Εθνικής:
“Είναι σίγουρο πως η Εθνική έχει τη φιλοσοφία του πικ εν ρολ. Αν χρειαστεί να το παίξουμε, θα το κάνουμε, θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των παικτών που έχουμε. Η ομαδα θα βασιστεί στην ταχύτητα, θέλουμε να έχουμε πιο πολλές κατοχές από τον αντίπαλο. Τώρα βαυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παίξουμε με μυαλό, δεν θα παίξουμε σε χαμηλό τέμπο, αυτά τα παιδιά θέλουν να τρέξουν. Εχουμε πλουραρισμό στο πικ εν ρολ. Μάντζαρης, Καλάθης και Ζήσης μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι”.

Περί των κλήσεων Μπόγρη, Τσαϊρέλη και Αθηναίου:
“Είμαστε μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είμαστε εκεί και έχουμε συνέχεια, υπάρχουν παιδιά που περιμενουν… Καλέσαμε τους Μπόγρη, Τσαϊρέλη, και Αθηναίου που έκαναν εξαιρετικό πρωτάθλημα. Πρέπει να είμαστε αξιοκρατικοί… Κάποια στιγμή πριν 1,5-2 μήνες, όταν επισημοποιήθηκε ότι θα είμαι προπονητής της Εθνικής, είχα πει στην Ισπανία για τον «ωραίο πονοκέφαλο» με τις επιλογές των παικτών.

Είναι σίγουρο πως στις κλήσεις κάποιος θα αδικηθεί. Σίγουρα μετά το τουρνουά θα γίνουν συζητήσεις για τις επιλογές το ξέρω. Όμως με τον Μπόγρη, Τσαϊρέλη και Αθηναίου, αυτοί οι τρεις παίκτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Επίσης δίνεται κίνητρο και για τα άλλα παιδια για να γίνονται όλο και καλύτεροι. Και το πιο σημαντικό να μην μπούμε σε τούνελ πανικού λόγω απουσιών παικτών”.

Περί Κουφού:
“Είναι πολύ θετικός, έκανε καλό πρωτάθλημα, καλό και για τον ίδιο και για την Εθνική η παρουσία του. Είναι ζεστός για να βοηθήσει την ομάδα. Γνωρίζονται με Καλάθη και αυτό είναι θετικό στο παιχνίδι. Ο Κουφός μπορεί να παίξει πικ εν ρολ, έχει γρήγορα πόδια, μεγάλα χέρια και καλά τελειώματα. Θα τον εκμεταλλευτούμε σε υψηλό επίπεδο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Live στο κανάλι της FIBA: Ελλάδα – ΗΠΑ (vid)

Η FIBA λόγω της διακοπής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων και της καραντίνα φροντίζει να …