Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Κρήτη '14 Τουρκία – Ισραήλ 79-66

Τουρκία – Ισραήλ 79-66

turkey israel kriti14

turkey-israel-kriti14

Ηράκλειο, αποστολή
trigas-alex1Με τον αρχηγό (Ταϊφούν Ερουλκού) να δείχνει το δρόμο και τον Τσεντί Οσμάν να ακολουθεί, η Τουρκία πήρε τη νίκη απέναντι στο Ισραήλ εξασφαλίζοντας μία ώρα αρχύτερα την πρόκρισή της στους οκτώ της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ερχάν Τοκέρ δυσκολεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από την άμυνα ζώνης που έπαιξαν οι Ισραηλινοί, αλλά στο τέλος είχε αυτό που χρειαζόταν για να πάρει το δίποντο.

Το βασικότερο προσόν του Ισραήλ στα μέχρι τώρα παιχνίδια του είναι η αυτοπεποίθηση που βγάζουν οι παίκτες του όταν πατούν το παρκέ. Μία αυτοπεποίθηση που παρουσιάστηκε από το πρώτο λεπτό του αγώνα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα το γρήγορο +8 (10-2) του 5ου λεπτού.

Διάστημα στο οποίο το μεν Ισραήλ έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ, η δε Τουρκία ψαχνόταν στην επίθεση αφού ήταν νευρική στην τελική προσπάθεια. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βελτιώθηκε στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά όσο η άμυνά της ήταν (διαρκώς) απούσα, τόσο επέτρεπε στους “μπλε” να “οικοδομήσουν” ένα προβάδισμα της τάξης των δέκα πόντων (10-20) στο 8ο λεπτό.

Στην επιθετική ανομβρία των Τούρκων πάντως συνέβαλε και η άμυνα ζώνης που έπαιξε η ομάδα του Σαρόν Ντρούκερ, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το δρόμο προς το καλάθι.

Με μπροστάρη τον Ταϊφούν Ερουλκού και τον Τσεντί Οσμάν να ακολουθεί, όμως, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να αντιδράσει και σταδιακά να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ισοφάρισε στο 16ο λεπτό (28-28) δείχνοντας πως πλέον έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση.

Και πως να γίνει διαφορετικά όταν το Ισραήλ μέτρησε έξι συνεχόμενα άστοχα περιφερειακά σουτ (σ.σ.: ξεκίνησε με 3/6 στα πρώτα λεπτά κι έκτοτε είχε 0/6 μέχρι το τέλος του α’ μέρους), την ίδια ώρα που το δίδυμο των Ταϊφούν Ερουλκού (10 πόντοι) και Τσεντί Οσμάν (11 πόντοι) έδειχνε τον δρόμο στο πρώτο ημίχρονο.

Κάπως έτσι, η Τουρκία πήγε στα αποδυτήρια έχοντας πάρει κεφάλι στο σκορ (38-34), μα πάνω απ όλα καταφέρνοντας να “σπάσει” την αυτοπεποίθηση των Ισραηλινών, που πλέον έπρεπε να… σκεφτούν λίγο παραπάνω πριν δράσουν στην επίθεσή τους. Κάτι που σε πρώτη φάση δεν είχε αποτέλεσμα.

Στη γ’ περίοδο, η υπεροχή των Τούρκων ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Τουλάχιστον για οκτώ λεπτά, διάστημα στο οποίο έβαλαν… πολύ δύσκολα στους Ισραηλινούς. Ειδικά από τη στιγμή που αυτοί δεν μπορούσαν να βρουν το στόχο έξω από τη γραμμή των 6μ75 όντας αναγκασμένοι να επιτεθούν κατά μέτωπο προς το αντίπαλο καλάθι.

Η ομάδα του Ερχάν Τοκέρ -με ηγέτη πλέον τον Μετεκάν Μπιρσέν– προηγήθηκε με δέκα πόντους (44-34) στο 23ο λεπτό, αλλά η αντεπίθεση από πλευράς Ισραήλ ήρθε στα τελευταία τρία λεπτά του γ’ δεκαλέπτου με αποτέλεσμα το τουρκικό προβάδισμα να μειωθεί στον πόντο (54-53) και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την αγωνία εν όψει των τελευταίων δέκα λεπτών του αγώνα.

Στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού πάντως η Τουρκία έδειξε πως έχει σπουδαίες προσωπικότητες. Από τη μία ο Καρτάλ Οζμιζράκ που οργάνωνε υποδειγματικά το παιχνίδι της ομάδας του, από την άλλη ο Τσεντί Οσμάν και ο Ταϊφούν Ερουλκού, οι οποίοι ευστόχησαν σε δύο διαδοχικά τρίποντα δίνοντας σαφές προβάδισμα νίκης στην ομάδα τους (70-63) τρία λεπτά πριν το τέλος.

Κι αυτό αποδείχθηκε δρόμος δίχως γυρισμό για το Ισραήλ, το οποίο δεν μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα στον εναπομείναντα χρόνο με αποτέλεσμα η Τουρκία να παίξει αύριο (κόντρα στη Γαλλία) την πρωτιά στον όμιλό της.

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 38-34, 54-53, 79-66.
ΤΟΥΡΚΙΑ (Τοκέρ): Τσεβίκ 2, Σανλί, Οσμάν 17 (1), Τουρέν, Μπιρσέν 8 (11 ριμπ.), Κοσούτ 4 (3 κοψ.), Κοσάρ, Οζμιζράκ 13 (3), Ντεμίρ 2, Αλτουνμπέι 4, Γιασάρ 7, Ερουλκού 22 (2 τρίπ., 7 ριμπ., 5 ασ.).
ΙΣΡΑΗΛ (Ντρούκερ): Σούμαν, Σαρόν 11 (1), Αριέλ 9 (3), Γκουτ 4, Κίκους, Γκέφεν 2, Σέγκεφ 7, Μένκο 11 (1), Ζαλμάνσον 4, Γκινάτ 7, Κουλέτσοφ 11.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
  • ethniki neon

    “Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

    Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …
  • pentada kriti14

    Πεντάδα από χρυσάφι

    Ηράκλειο, αποστολή Η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κρήτης έπεσε χθες το βράδυ…
  • jumpball turkey spain final kriti 14

    Τώρα ξεκίνησαν οι Τούρκοι

    Ηράκλειο, αποστολή Αποστολή εξετελέσθη για την Τουρκία! Αυτό που βροντοφώναζαν όλα τα μέλη…
Περισσότερα σε Κρήτη '14

Δειτε επισης

“Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …