Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Κρήτη '14 Ελλάδα – Λετονία 79-77

Ελλάδα – Λετονία 79-77

christodoulou dunk kriti14

christodoulou-dunk-kriti14

Ηράκλειο, αποστολή
trigas-alex1Την πρώτη της νίκη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κρήτης πέτυχε η Ελλάδα, η οποία -έστω και με τα χίλια ζόρια- έκαμψε την αντίσταση της Λετονίας με 79-77. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε μεν το πάνω χέρι στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά η μαχητικότητα των Λετονών δεν του επέτρεπε να “καθαρίσει τη μπουγάδα” με ευκολία.

Η νίκη βάφτηκε γαλανόλευκη δια χειρός Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος ευστόχησε πρώτα σε μία ελεύθερη βολή και μετά συνεπικουρούμενος από τον Μιχάλη Λιάπη έκλεψαν τη μπάλα στην τελευταία επίθεση των Λετονών (σ.σ.: δεύτερο σερί παιχνίδι που χάνουν με αυτόν τον τρόπο).

Η αύρα του κόσμου (ήταν λίγος, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του) στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης “έδωσε φτερά” στους παίκτες του Κώστα Μίσσα, οι οποίοι ξεκίνησαν φουριόζοι το παιχνίδι. Η Ελλάδα προηγήθηκε νωρίς με 7-0 δείχνοντας πως έχει το κάτι παραπάνω για να πάρει τη νίκη.

Η Λετονία δεν παρέμεινε παθητική όμως. Αντίθετα, βελτιώθηκε αισθητά στα ριμπάουντ και την άμυνα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο παιχνίδι και να ισοφαρίσει το παιχνίδι (9-9) στο 7ο λεπτό. Γιατί έγινε αυτό; Κυρίως επειδή η Εθνική μας έκανε μαζεμένα λάθη (σ.σ.: είχε ήδη 6 λάθη μέχρι το 8ο λεπτό), την ίδια ώρα που αδυνατούσε να βρει το δρόμο προς το καλάθι.

Κάπως έτσι κύλησε σε γενικές γραμμές η α’ περίοδος αφού ναι μεν η Ελλάδα ήταν μπροστά στο σκορ (13-12), αλλά δεν έπειθε πως θα καθαρίσει εύκολα το παιχνίδι. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη δεύτερη περίοδο, όταν οι Λετονοί άρχισαν να “βομβαρδίζουν” από την περιφέρεια.

Η ομάδα του Νικολάις Μαζούρς δεν έδειξε να πληγώνεται από το γεγονός πως οι ψηλοί της είχαν φορτωθεί με φάουλ (τρία ο Ρόλαντς Σμιτς και τέσσερα ο Ίλια Γκρομόβς). Αντίθετα, διατηρούσε την επαφή της με το σκορ χάρη στα εύστοχα σουτ τριών πόντων (27-26 στο 18′).

Εν τέλει, το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τη Λετονία να σκοράρει στην εκπνοή (δια χειρός Κρίσταπς Πλάβνιεκς) και τον Κώστα Μίσσα να ωρύεται για την αμυντική ασυνέπεια στο συγκεκριμένο σημείο που έφερε την ισοφάριση.

Το τρίτο δεκάλεπτο (τουλάχιστον στα πρώτα πέντε λεπτά) εξελίχθηκε σε μία προσωπική ραψωδία του Λευτέρη Μποχωρίδη. Ο αριστερόχειρας γκαρντ επιδόθηκε σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο αφού σκόραρε έντεκα συνεχόμενους πόντους για την Ελλάδα δίνοντάς της αέρα οκτώ πόντων (45-37) στο 25ο λεπτό.

Ένα προβάδισμα που όμως δεν μπόρεσε να διατηρήσει αφού οι Λετονοί αντέδρασαν μειώνοντας σταδιακά τη διαφορά. Η ομάδα του Νικολάις Μαζούρς συνέχισε να βάζει δύσκολα στη “γαλανόλευκη” μειώνοντας ακόμη και στον πόντο (52-51) στο 29ο λεπτό, πριν όμως ο Δημήτρης Αγραβάνης -με φόλοου στην εκπνοή της γ’ περιόδου- ξαναδώσει μία σημαντική διαφορά τεσσάρων πόντων στην Εθνική μας ομάδα (56-52).

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού δεν σταμάτησε όμως εκεί. Αντίθετα συνέχισε να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με συνεχόμενα δικά του καλάθια δίνοντας στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διψήφιο προβάδισμα για πρώτη φορά στο παιχνίδι (66-55) στο 33ο λεπτό. Μία διαφορά που όμως “γκρεμίστηκε” γρήγορα εξαιτίας των δύο τριπόντων (ένα άμεσο κι ένα έμμεσο) που πέτυχαν οι Λετονοί μέσα σε ένα λεπτό (66-61 στο 35′).

Στα τελευταία πέντε λεπτά η εικόνα της αναμέτρησης ήταν ως εξής: η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα, αλλά η Λετονία δεν έλεγε να τα παρατήσει.

Ακόμα κι όταν η “γαλανόλευκη” ξέφυγε με οκτώ πόντους (76-68) στο 38ο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσουν και να μειώσουν στο ήμισυ τη διαφορά (76-72) με ενάμιση λεπτό να απομένει για την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.

Το καλάθι (από επιθετικό ριμπάουντ) του Λευτέρη Μποχωρίδη στα 48” μπορούσε να μας χαρίσει τη νίκη μια ώρα αρχύτερα, αλλά ένα νέο σερί 5-0 από πλευράς Λετονίας έφερε το παιχνίδι στον πόντο (78-77) με 16” για το τέλος και τον Κώστα Μίσσα να καλεί τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση.

Η μπάλα πήγε αρχικά στα χέρια του “Μπο” και εν συνεχεία του Ανδρέα Χριστοδούλου, που κέρδισε το φάουλ. Με 1/2 βολές έγραψε το 79-77 στα 12” κι εκεί που η Λετονία έδειχνε πως μπορούσε να ισοφαρίσει, ο Ανδρέας Χριστοδούλου κι ο Μιχάλης Λιάπης έκλεψαν τη μπάλα σφραγίζοντας το θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 31-31, 56-52, 79-77.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 21 (1), Λιάπης 9 (3), Πουλιανίτης, Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 11, Σιόλογκας 1, Κουζέλογλου, Καμπερίδης 8, Αγραβάνης 14 (8 ριμπ.), Διαμαντάκος 5 (9 ριμπ.), Μαραγκός 10.
ΛΕΤΟΝΙΑ (Μαζούρς): Γκλουντίτις 2, Κράστινς 9 (3), Στελμάχερς 3 (1), Ζβίγκαρς 9, Πλάβνιεκς 15 (2), Γκεκς 7 (1), Γκρόμοβς 1, Πάτζε, Σμιτς 13 (2), Λασμάνις, Πασέτσνικς 18 (1 τρίπ., 10 ριμπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
  • ethniki neon

    “Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

    Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …
  • pentada kriti14

    Πεντάδα από χρυσάφι

    Ηράκλειο, αποστολή Η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Κρήτης έπεσε χθες το βράδυ…
  • jumpball turkey spain final kriti 14

    Τώρα ξεκίνησαν οι Τούρκοι

    Ηράκλειο, αποστολή Αποστολή εξετελέσθη για την Τουρκία! Αυτό που βροντοφώναζαν όλα τα μέλη…
Περισσότερα σε Κρήτη '14

Δειτε επισης

“Ευχαριστώ” απο ΕΟΚ

Λίγες μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών στην Κρήτη και η Ελληνική …