Brace yourselves…! (vid)

spurs heat finals 20141

spurs-heat-finals-2014

Brace yourselves, the Finals are coming” σε μια παράφραση της γνωστής φράσης από τη σειρά Game Of Thrones. Σπερς και Χιτ λοιπόν διασταυρώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα ξίφη τους, στους Τελικούς του ΝΒΑ. Φέτος, το πλεονέκτημα έδρας βρίσκεται στο “στρατόπεδο” της ομάδας του Σαν Αντόνιο και ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστικό για την έκβαση της σειράς. Οι Χιτ όμως είναι οι, εδώ και δύο χρόνια, πρωταθλητές έχουν τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στον πλανήτη οπότε τίποτα δεν είναι προδικασμένο.

parker-duncan-ginobili

Οι Σπερς είναι καλύτεροι από πέρυσι από όλες τις απόψεις. Έχουν βαθύτερο και ποιοτικότερο πάγκο, οι νέοι παίκτες είναι πιο έμπειροι και έτοιμοι να πατήσουν πόδι ενώ το σημαντικότερο είναι πως οι δικοί τους “Big Three” δεν έχουν καταπονηθεί φέτος πολύ κάτι που πιστώνεται στην άριστη διαχείριση του κορυφαίου τεχνικού στο “μαγικό κόσμο”, Γκρεγκ Πόποβιτς.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, οι αναπληρωματικοί του Σαν Αντόνιου κάνουν τη μισή και πολλές φορές όλη τη δουλειά για την ομάδα τους. Έρχονται από τον πάγκο δίνοντας ποιοτικές ανάσες, προεξάρχοντος του Μάνου Τζινόμπιλι, στα βασικά γρανάζια της ομάδας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αυτοί που οδήγησαν τους Σπερς στη νίκη. Χαρακτηριστικό είναι πως στη σειρά με τους Θάντερ ο πάγκος των Σπερς προσέφερε μέσο όρο 49 πόντους ενώ των “Κεραυνών” μόλις 27.2!

Ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας τους Γκρεγκ Πόποβιτς αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα στο ΝΒΑ. Η κυκλοφορία της μπάλας είναι άψογη, ο αλτρουισμός αποτελεί την αρχή των αποδυτηρίων, το “εμείς” μπαίνει ΠΑΝΤΑ πάνω από το “εγώ“. Οι Σπερς είναι μια ομάδα που υπολείπεται σε αθλητικά προσόντα αλλά αυτό το μειονέκτημα το αναπληρώνει υπέρ του δέοντος με το μυαλό. Παίζει έξυπνο μπάσκετ, ψάχνοντας πάντα το ελεύθερο σουτ, τον αμαρκάριστο συμπαίκτη μοιάζοντας πολλές φορές ασταμάτητη.

Ο Τιμ Ντάνκαν θα αποτελέσει το ισχυρότερο “χαρτί” των Σπερς καθώς εκτός της αδιαμφισβήτητης ποιότητας του θα μπορέσει να χτυπήσει αποτελεσματικά στο ζωγραφιστό, που είναι η “αχίλλειος πτέρνα” των πρωταθλητών. Ο Τόνι Πάρκερ θα είναι καθοριστικός και το γεγονός πως αμφότεροι δεν έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα φέτος ενδέχεται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα.

Σε x-factor της σειράς θα μπορούσαμε να αναγάγουμε τον Κοουάι Λέοναρντ. Ο 22χρονος φόργουορντ ήταν εξαιρετικός πέρυσι, παρ’ ότι άπειρος, στο μαρκάρισμα του ΛεΜπρόν  περιορίζοντας τον στα περισσότερα παιχνίδια. Μένει να δούμε πως θα τα καταφέρει φέτος καθώς από το δικό του παιχνίδι ενδέχεται να καθοριστούν πολλά.

miamis-big-three

Οι Χιτ, από την άλλη, πραγματοποιούν μέχρι στιγμής μια από τις πιο επιβλητικές τους postseason έχοντας ρεκόρ 15-3 και 8-0 στην έδρα τους!

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα παίζοντας το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του και συνάμα απίστευτα αποτελεσματικό. Το θετικό για τους πρωταθλητές είναι ότι έχουν “ξυπνήσει” και οι έτεροι δύο των “Big Three”, Κρις Μπος και Ντουέιν Ουέιντ, προσφέροντας τις απαραίτητες βοήθειες στο “Βασιλιά“. Οι ρολίστες της ομάδας του Έρικ Σπόελστρα μπορούν στη μέρα τους να πάρουν ένα παιχνίδι αλλά η σταθερότητα τους δεν είναι ανάλογη με αυτή των Σπερς.

Επιπλέον, το στοίχημα Γκρεγκ Όντεν δεν έχει βγει αλλά σε περίπτωση που καταφέρει να αποδώσει κάτι από τα αναμενόμενα θα μπορέσει να δυσκολέψει τον Ντάνκαν και την παρέα του κάτι που φαντάζει μάλλον δύσκολο καθώς πέρα από μερικές μικρές εκλάμψεις δεν έχει βοηθήσει.

Έτσι, ο Κρις Μπος έχει μείνει να παλεύει μόνος του κάτω από τις ρακέτες και απέναντι σε Σπλίτερ και Ντάνκαν θα έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο. Μάλιστα όπως έχει τονίσει ο ίδιος, πλέον επιχειρεί περισσότερα τρίποντα γιατί δεν έχει τις δυνάμεις για πιο psysical παιχνίδι μέσα στο ζωγραφιστό.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις εμφανίσεις του ΛεΜπρόν. Είναι ο παίκτης που έχει την ικανότητα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του και πολλά θα διαδραματιστούν από αυτόν. Μπορεί να σμπαραλιάσει την, μεστή, άμυνα των Σπερς με τις διεισδύσεις του ή να σκοτώσει από το τρίποντο αλλά αν δεν πατήσουν πόδι και οι υπόλοιποι, σε συνδυασμό με το μειονέκτημα έδρας το three-peat φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

170834663.JPG

Φέτος για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι σειρά των Τελικών έχει σύστημα 2-2-1-1-1 ενώ μέχρι πέρυσι ήταν 2-3-2. Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό (αν επηρεάσει) τη σειρά; Θα το δούμε επί τω έργω.

Απόψε τα μεσάνυχτα στις 04:00 ,επομένως, ξεκινούν οι μάχες για την ανάδειξη του επόμενου πρωταθλητή. Το σίγουρο είναι πως αναμένουμε μια επική σειρά με συγκινήσεις ανάλογες με τις περυσινές. Τότε τα πάντα κρίθηκαν εν πολλοίς στο Game 6 όταν ο Ρέι Άλεν με ένα τεράστιο τρίποντο έστειλε το ματς στην παράταση και εν συνεχεία οι Χιτ έφεραν τη σειρά στα ίσα.

Ο Πόποβιτς έχει δηλώσει πως ακόμα γυρνάει στο μυαλό του αυτό του σουτ που του προκάλεσε εφιάλτες και όλοι οι Σπερς, με τον Ντάνκαν να το τονίζει επανειλημένα, θέλουν να πάρουν την εκδίκηση τους. Ο Τζέιμς ήταν λακωνικός και καίριος: “Μας ήθελαν τόσο πολύ στους Τελικούς. Τώρα μας έχουν!“.

Προβλέψεις είναι δύσκολο να χωρέσουν διότι έχουμε αντίπαλες τις δύο καλύτερες ομάδες στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή, χωρίς αμφιβολία αλλά και γιατί οι Τελικοί είναι απρόβλεπτοι και οι δύο “μονομάχοι” μπαίνουν με ίσες πιθανότητες για το δαχτυλίδι.

Αν μπορούσαμε να δειλά-δειλά να υποθέσουμε κάτι, θα ήταν πως το πρωτάθλημα να καταλήξει στο Σαν Αντόνιο στο έβδομο παιχνίδι

Καλά ξενύχτια να έχουμε!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…