Δρόμος και τρόμος

spanoulis

 

spanoulis

kogasΤο πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα. Άλλη μια στάση (ΟΑΚΑ), εκεί που οι δύο “αιώνιοι” θα λύσουν -οριστικά για φέτος- τις διαφορές τους. Ο Παναθηναϊκός νίκησε κι είναι αλήθεια πως λίγοι (ελάχιστοι) το πίστευαν πριν τον αποψινό αγώνα. Κι όχι άδικα, αφού η εικόνα των “πράσινων” δεν άφηνε περιθώρια για υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Το πρωτάθλημα έχει δρόμο γιατί απλά στο ΣΕΦ μύριζε τρόμο. Οι “ερυθρόλευκοι“, που ακόμα μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο, αποδείχθηκαν κατώτεροι του αναμενομένου, ψυχολογικά ανέτοιμοι (αν όχι παραδομένοι), χωρίς πίστη στις δυνάμεις τους και με τον φυσικό τους ηγέτη “άφαντο“. Φοβήθηκαν να φτάσουν στη νίκη κι αυτό ίσως τους κοστίσει ένα πρωτάθλημα.

Η στατιστική καταγράφει 0/10 σουτ, μόλις έναν πόντο και επτά ασίστ για τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά δεν καταγράφει πως όταν “έκαιγε” η μπάλα ήταν απών. Κι ο συγκεκριμένος παίκτης είναι βαρόμετρο.

Βεβαίως, πολλοί θα ασχοληθούν με την τελευταία φάση. Και πώς να μην ασχοληθούν, εδώ συζητούσαν για τη διαιτησία και στους τρεις προηγούμενους τελικούς, χωρίς να έχουν έστω κι ένα στοιχείο. Τώρα που υπάρχει συζήτηση για τα βήματα στην τελευταία φάση, είναι η… χαρά του Έλληνα.

Η άποψή μου είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν άξιζε να νικήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε οι διαιτητές να δώσουν την παράβαση αν υπήρχε. Δεν το έχω δει σε βίντεο, με γυμνό μάτι μάλλον πρέπει να υπήρχε παράβαση, αλλά δεν μου λέει τίποτα. Συνολικά, με τα λάθη που έκαναν, δεν έδειξαν πρόθεση να αδικήσουν κάποιον.

Πολύ ασχολήθηκα με τους διαιτητές. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κέρδισε στη μάχη των πάγκων τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Άνοιξε περισσότερο το ροτέισον, έβγαλε –αλά Πεδουλάκης– τον Τζέιμς Γκιστ πάνω στον Βασίλη Σπανούλη, ρισκάρισε αφήνοντας παίκτες που ήταν φορτωμένοι με φάουλ στο παρκέ και εντέλει παίρνει εξαιρετικό βαθμό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχασε με κάτω τα χέρια. Χωρίς φρέσκιες ιδέες, χωρίς “plan B“, προτίμησε για πολλοστή φορά “να ζήσει και να πεθάνει” με το τρίποντο. Συνολικά είχε 4/22, ξεκινώντας με 0/10. Άφησε περισσότερη ώρα απ’ όσο έπρεπε τον Μάρντι Κόλινς (στην αρχή ήταν αρνητικός, στη συνέχεια βελτιώθηκε) κι έχασε εύκολα τη διαφορά.

Απρόβλεπτος παράγοντας στο παιχνίδι ήταν ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποίος έδωσε αυτή την εξτρά ενέργεια (και χρόνο) που χρειάζονταν η ομάδα του. Πέτυχε οκτώ πόντους σε λιγότερο από οκτώ λεπτά.

Υ.Γ.: Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα κυρίαρχος στα 30 λεπτά του αγώνα στο ΟΑΚΑ, αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο “ήπιε θάλασσα“. Στον τρίτο τελικό δεν το πλήρωσε, αλλά φαίνεται πως η ψυχολογία των “πράσινων” άλλαξε.

Τώρα ο Παναθηναϊκός ήταν για 30+ λεπτά κυρίαρχος, αλλά στο τέλος έδειξε τάσεις αυτοχειρίας. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει και πάλι η ψυχολογία από την τελευταία εικόνα, όμως βέβαιον είναι ένα: Παρότι ξεκινήσαμε με δύο πολύ κακούς τελικούς, φτάνουμε στον πέμπτο, σε μια συγκλονιστική -όπως εξελίσσεται- σειρά. Ποιος το περίμενε!

Υ.Γ.1: Από το βίντεο φαίνεται πως υπήρξαν βήματα από τον Διαμαντίδη.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…