Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ακτιβισμός χωρίς πλάνο

Ακτιβισμός χωρίς πλάνο

aggelopouloi oaka

aggelopouloi-oaka

kogasΣτρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα“, υποστήριξε τον 5ος αιώνα π.Χ. ο Σουν Τζου. Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής ήταν, κάτι παραπάνω θα ήξερε. Και προς τί η επίκληση στο απόφθεγμά του; Για να μπορέσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού.

Έχω δει τους αδερφούς Αγγελόπουλους να ανακηρύσσουν “ηθικό πρωταθλητή” τον Ολυμπιακό και λίγες ημέρες να απολύουν (να μην ανανεώνουν τη συνεργασία κατά το πολιτικά ορθότερο) τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που τους οδήγησε στον “τίτλο“.

Έχω δει τους αδερφούς Αγγελόπουλους να φτιάχνουν μπλουζάκια για να διαμαρτυρηθούν (η μοναδική -ίσως- έξυπνη διαμαρτυρία τους) για τις βολές που εκτελούσε ο αντίπαλος.

Έχω δει τους αδερφούς Αγγελόπουλους να μην αφήνουν την ομάδα τους να παραλάβει τα μετάλλια, μετά το πέρας του τελικού. Και ξανά, και ξανά…

Έχω δει τους αδερφούς Αγγελόπουλους να απαξιώνουν με ανακοίνωσή τους το πρωτάθλημα, το οποίο λίγες ώρες μετά κατέκτησαν (το 2012) στο ΣΕΦ, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο.

Έχω δει τους αδερφούς Αγγελόπουλους να δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν παίκτες στην Εθνική. Λες και είναι ιδιοκτησία τους…

Ένα πράγμα δεν έχω δει: Τους αδερφούς Αγγελόπουλους να προτείνουν ένα σχέδιο για να αλλάξει αυτό που εκείνοι θεωρούν ως αιτία του κακού.

Οι όποιοι “τακτικοί ελιγμοί τους“, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα, αφού δεν προκύπτουν μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική. Είναι ακτιβισμός χωρίς πλάνο.

Ποιο είναι το κυρίαρχο (γι’ αυτούς) θέμα; Η σύσταση της ΚΕΔ/ΕΟΚ, η παρουσία συγκεκριμένων προσώπων, η “κάλυψη” από την πλευρά του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ας δεχθούμε -ως υπόθεση εργασίας και μόνο– ότι έχουν δίκιο κι ένα συγκεκριμένο σύστημα στρέφεται εναντίον τους. Ποια είναι η στρατηγική για να το αντιμετωπίσουν;

Θαρρώ όχι να πηγαίνει ο -κατά τα άλλα πανέξυπνος- Γιώργος Σκινδήλιας και να διαμαρτύρεται για τις παρατηρήσεις που έγραψε ο Χρυσόστομος Σχινάς σε βάρος του Ολυμπιακού, σε αγώνα που ο διεθνής ρέφερι δεν ήταν στο ΣΕΦ, αλλά στη Θεσσαλονίκη! Δείγμα προχειρότητας, ανοργανωσιάς, απουσίας σχεδιασμού από την πλευρά του Ολυμπιακού αυτή η… πατάτα, αλλά πάμε παρακάτω.

Σας αδικούν κύριοι Αγγελόπουλοι οι διαιτητές; Το κάνουν μέσα από συγκεκριμένη κατεύθυνση που λαμβάνουν από την ΚΕΔ/ΕΟΚ; Αν το πιστεύετε αλλάξτε τα όλα. Καταθέστε πρόταση – σχέδιο στον ΕΣΑΚΕ να μετατραπεί η διαιτησία σε επαγγελματική (όπως είναι στο ΝΒΑ και ουσιαστικά στην Ευρωλίγκα). Ζητήστε να υπάρχουν διαιτητές με συμβόλαια, οι οποίοι να μην “ελέγχονται” από την ομοσπονδία.

Πού είναι οι προτάσεις για αλλαγή του “στάτους κβο” στη διαιτησία, πού είναι η στρατηγική; Για να μην πω -και πάμε σε άλλο επίπεδο- πως οι ίδιοι δυναμώνετε με τα χρήματά σας και τις προσκλήσεις για τα φιλικά που δίνετε, αυτούς που δημόσια “βρίζετε

Ολυμπιακός είσαι, όχι η ομάδα από το Κάτω Παρτάλι. Αν έχεις πραγματικό ενδιαφέρον, αν θεωρείς πραγματικά ότι κάποιος σε κυνηγά, διαμορφώνεις συσχετισμούς δυνάμεων, απαιτείς επαγγελματική διαιτησία. Αν έχεις στρατηγική, σχέδιο, πλάνο κι αν δεν ψάχνεις μεταφόρτωση ευθυνών για κάθε ήττα.

Αλήθεια, υπήρξε ήττα του Ολυμπιακού (και του Παναθηναϊκού, αντίστοιχα) που τα προσκείμενα στην ομάδα ΜΜΕ (φωτεινή εξαίρεση το “Φως των Σπορ” και απόλυτος ο επαγγελματικός σεβασμός μου για τους συναδέλφους) δεν μετέφεραν το βάρος στις πλάτες των διαιτητών; Ρητορικό το ερώτημα

Και κάτι ακόμα: Οι παίκτες δεν είναι ιδιοκτησία των ομάδων, πολύ δε περισσότερο των αφεντικών των ομάδων. Βεβαίως, όταν πρωτοκλασάτοι αθλητές με εκατομμύρια στην τράπεζα υπακούν τυφλά στις απαιτήσεις και στα “θέλω” των ιδιοκτητών των ΚΑΕ και σπάνε την απεργία (κι οι “ερυθρόλευκοι” πρωτοστάτησαν, με εντολή Αγγελόποουλων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο), δίνουν θάρρος στα αφεντικά να τους μεταχειριστούν ως… αντικείμενα, τα οποία τα τοποθετούν όπου γουστάρουν.

Υ.Γ.: Η Εθνική δεν μπορεί να συνυπολογίζεται σε κανένα οπαδικό τερτίπι. Αν το πρόβλημα είναι ο Βασιλακόπουλος και νιώθετε δυνατοί ρίξτε τον. Σε απλά ελληνικά.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…