Ποιος είναι φαβορί

curry sloukas diekdikisi

curry-sloukas-diekdikisi

kogasΩς τώρα δεν υπήρξε η παραμικρή έκπληξη. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (με τη σειρά που προκρίθηκαν) συναντιούνται στον τελικό, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, να αναδειχθεί ο πρωταθλητής της φετινής περιόδου. Οι “πράσινοι” έχουν το αβαντάζ της έδρας, αλλά φτάνει αυτό για να τους χρίσει φαβορί; Οι “ερυθρόλευκοι” βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της απόλυτα αποτυχημένης χρονιάς, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009!

Ποιος είναι το φαβορί των τελικών; Ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο, ένεκα του αβαντάζ που δίνει η έδρα. Αν υπερασπιστεί το ΟΑΚΑ, κάτι που με συνέπεια έκανε φέτος σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα), τότε θα φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Εύκολα ή δύσκολα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν παίζει ελκυστικό μπάσκετ, δυσκολεύτηκε αρκετά στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς των ημιτελικών με τον ΠΑΟΚ (δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι), ενώ έχει χάσει τη συνέπεια στο να βγάζει τα… συκώτια του αντιπάλου, όταν δεν φτάνει στη νίκη (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο μεγάλες σε έκταση σκορ ήττες από την ΤΣΣΚΑ).

Ο Ολυμπιακός παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Έχασε το Κύπελλο (χωρίς καν να πάει στον τελικό), αποκλείστηκε από το φάιναλ φορ (έχασε την ευκαιρία να υπερασπίσει τον τίτλο που κατέκτησε δύο συνεχόμενες χρονιές) και παίζει στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας. Άρα, το άγχος βαραίνει περισσότερο τον δικό του πάγκο, αφού -όπως έλεγε κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς– “ομάδα που κερδίζει έναν τίτλο τη χρονιά είναι πετυχημένη“.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μοιάζει να πατά καλύτερα από τον αντίπαλό του στο παρκέ, να έχει πιο “καθαρές ιδέες“, να έχει πιο “καυτές κάννες“, παρότι σήμερα δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να κάμψει την αντίσταση του Πανιωνίου (δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι).

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, αλλά αυτό κι αν δεν σημαίνει κάτι. Μην ξεχνάτε πως πέρυσι ο Ολυμπιακός έμοιαζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί και είδε τον “αιώνιοαντίπαλο να τον… σκουπίζει και μάλιστα με ευκολία, την οποία κανείς δεν περίμενε.

Αυτή η ασάφεια ρόλων και η αδυναμία να δούμε το “φαβορί“, δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πιο κλασική σειρά της σύγχρονης ιστορίας του πρωταθλήματος επί ημερών ΕΣΑΚΕ. Ο Παναθηναϊκός έχει την έδρα, ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι ελάχιστα καλύτερος, άρα πάμε σε τελικούς που θα κριθούν στη βραδιά, σε λεπτομέρειες, από ήρωες της στιγμής.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…