“Παράσταση νίκης”

olympiakos omadiki

olympiakos-omadiki

kogasΑν στον πρώτο τελικό οι δύο φιναλίστ είχαν τα… χάλια τους, στον δεύτερο υπήρχε μόνο μία ομάδα πάνω στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός ήταν σκιά του εαυτού του, το λένε οι αριθμοί, το δείχνεδι το γεγονός ότι έχασε σε όλες τις περιόδους, το δείχνει η διαφορά των 25 πόντων, το δείχνει η εικόνα του αγώνα.

Η απουσία του Τζέιμς Γκιστ είναι ένα ισχυρό άλλοθι για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, όμως από την άλλη η απουσία ενός παίκτη (ακόμα κι αν πρόκειται για τον Αμερικανό, ο οποίος έχει παρέμβαση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού) δεν αρκεί για να δικαιολογήσει αυτήν την εικόνα. Κι είναι αλήθεια πως με τέτοια εμφάνιση δεν πείθει ότι είναι το φαβορί των τελικών, κάτι που σημειώσαμε πολύ πριν ξεκινήσουν.

Προσέξτε: Όχι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει κι εντέλει να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά δεν είναι φαβορί. Κι η ήττα αυτή μπορεί να του κοστίσει και ψυχολογικά, αφού από τη μια ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση των “ερυθρόλευκων”, από την άλλη πέφτει η ψυχολογία τωνπράσινων“.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε με τους Σίμονς και Λοτζέσκι, χρησιμοποίησε και τον Σερμαντίνι, βοήθησε την ομάδα του κι ας είχε στο τέλος εύκολο έργο. Θέλοντας να κατακτήσει τον τίτλο κι όχι τις εντυπώσεις, παρά τη λογική πίεση της εξέδρας, δεν κυνήγησε διαφορές, αλλά προτίμησε να κρατήσει προσγειωμένους τους παίκτες του.

Στον Παναθηναϊκό με εξαίρεση τον Δημήτρη Διαμαντίδη, κανείς άλλος δεν ήταν στη φιλοσοφία του τελικού. Ο Μαυροκεφαλίδης βοήθησε επιθετικά, έχοντας πάντα το αμυντικό πρόβλημα που μετατρέπεται σε “ό,τι βάζω μπροστά, το τρώω πίσω”. Συνολικά παίρνει θετικό βαθμό, όπως κι ο Ματσιούλις στο τέλος, που όμως χρεώνεται και με μια ανόητη τεχνική ποινή.

Η αλήθεια είναι πως σε αναμετρήσεις που κρίνονται πριν καν ξεκινήσουν, που η διαφορά δυναμικότητας είναι τέτοια (μιλώντας μόνο για τη συγκεκριμένη εμφάνιση), δεν έχει πολλά κανείς να γράψει. Η εικόνα έχει “μιλήσει”. Δεδομένο είναι πως ο Ολυμπιακός άλλαξε άρδην την εικόνα του πρώτου τελικού, ο Παναθηναϊκός όμως συνέχισε να παρουσιάζει τραγικό πρόσωπο.

Μπορεί αυτό να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Βέβαιον είναι ότι θα μπει στην… εξίσωση ο εγωισμός των “πράσινων”, ότι το ΟΑΚΑ θα είναι πιο γεμάτο σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη, όμως ο Ολυμπιακός με αυτή την “καθαρή νίκη” (ως προς τη διαφορά) έχει ψυχολογικό αβαντάζ.

Για δεύτερο τελικό -κι έτσι θα πάει ως το τέλος- η διαιτησία ήταν εξαιρετική. Δεν έδωσε δικαιώματα, τιμώρησε την όποια παραβατική συμπεριφορά, μοίρασε το καρπούζι και τα κουκούτσια στη μέση.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…