Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη “Θα ήθελα να επιστρέψω…”

“Θα ήθελα να επιστρέψω…”

ross ukic

ross-ukic

Όταν ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα Πάτρας, η ομάδα του Νίκου Βετούλα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αναζητούσε έναν πλεϊμέικερ που θα την έβγαζε από το… άγχος του υποβιβασμού. Η άφιξη του Ρόναλντ Ρος στη χώρα μας όμως έφερε κάτι παραπάνω από την εξασφάλιση της σωτηρίας για τους “μελανόλευκους”. Έφερε έναν εκπληκτικό β’ γύρο στη Basket League ΟΠΑΠ και μαζί την πρόκριση στα πλέι οφ.

Η κατάκτηση της όγδοης θέσης του πρωταθλήματος αποτελούσε άλλωστε μία μικρή αγωνιστική υπέρβαση για τον Απόλλωνα Πάτρας, ο οποίος κατάφερε να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο φέτος. Κυρίως χάρη στα όσα έκανε ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ στο γήπεδο κάθε φορά που βρισκόταν σε… θέσεις μάχης.

Ο Ρόναλντ Ρος μίλησε -στο eBasket– για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς, που τον βρήκε να κάνει σπουδαία πράγματα με τη φανέλα των Πατρινών. Ενδεικτικό είναι πως στο “αντίο” του στην αχαϊκή πρωτεύουσα σημείωσε 23 πόντους απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όχι κι άσχημα…

Αναφέρθηκε λοιπόν στο πέρασμά του από τους “μελανόλευκους”, τα όσα έζησε στην Πάτρα, ενώ απάντησε στο δίλημμα “Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός” για το φετινό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο eBasket:

– Είχες δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το να έρθεις στην Ελλάδα;
“Ειλικρινά, στην αρχή ήμουν λίγο σκεπτικός, μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους. Έζησα μία δύσκολη κατάσταση στην Κροατία και δεν ήθελα να ξαναπεράσω κάτι παρόμοιο. Επομένως, λιγότερο ή περισσότερο πρόσεχα κυρίως το οικονομικό κομμάτι με όποια ομάδα επρόκειτο να επιλέξω στην Ευρώπη”.

– Γενικά, πως θα περιέγραφες την παραμονή σου στην Ελλάδα;
“Πέρασα πολύ ωραία εδώ. Μου αρέσει πολύ. Η θάλασσα είναι υπέροχη, το φαγητό είναι υπέροχο, οι άνθρωποι είναι υπέροχοι και είχα τη δυνατότητα να είμαι κομμάτι της επιτυχίας του Απόλλωνα Πάτρας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος που έφερε την πρόκριση στα πλέι οφ”.

– Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου κίνητρο όταν υπέγραφες στον Απόλλωνα Πάτρας; 
“Η προοπτική και οι πόρτες που θα άνοιγαν αν κατάφερνα να πετύχω τους στόχους της ομάδας και τους προσωπικούς μου στόχους σε υψηλό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εμπνέει σεβασμό σε όλο τον κόσμο και πίστευα πως θα ήταν πολύ καλό για μένα να κερδίσω σε προβολή εδώ και να δω τι θα μου φέρει αυτό”.

ross-pappas

– Πως ήταν η προσαρμογή σου στη χώρα και το ελληνικό πρωτάθλημα;
“Δεν μου ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ. Αγωνίζομαι στην Ευρώπη περίπου οκτώ χρόνια και είμαι συνηθισμένος στις προσαρμογές σε διαφορετικά είδη παιχνιδιού. Παρόλ’ αυτά, στην Ελλάδα το παιχνίδι είναι πιο σκληρό και έχει περισσότερη τακτική, αλλά μου αρέσει αυτό. Πρόκειται πάντα για την πλήρη κατανόηση των βασικών των ομάδων, του πρωταθλήματος και των διαιτητών και εν συνεχεία του να βάζεις τα δικά σου στοιχεία σε αυτά”.

– Είχες ακούσει ποτέ κάτι για το ελληνικό πρωτάθλημα; Αν ναι, τι ήταν αυτό;
“Ναι, είχα μιλήσει με τον Τόμπι Μπέιλι, που είναι φίλος μου. Είχε παίξει στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια και με ενημέρωσε για το τι να περιμένω. Αγάπησε το μπάσκετ εδώ, όπως επίσης και τον τρόπο ζωής. Είχε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και διασκέδασε την παρουσία του στη χώρα. Ακόμα και πριν από αυτό όμως, γνώριζα κάποια πραγματάκια για την Ελλάδα”.

– Σε γενικές γραμμές είχες μια εξαιρετική χρονιά με τον Απόλλωνα Πάτρας. Υπάρχει κάτι που πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα;
“Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σίγουρα θα μπορούσα να είμαι καλύτερος. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά κομμάτια του παιχνιδιού πάνω στα οποία θα μπορούσα να βελτιωθώ. Όταν είμαι στο γήπεδο θέλω να κάνω ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει η ομάδα μου. Να σκοράρω, να πάρω ριμπάουντ, να παίξω άμυνα, να μοιράσω ασίστ. Παρόλ’ αυτά, θα μπορούσα να σουτάρω με καλύτερα ποσοστά που ξέρω ότι μπορώ, σε σχέση με αυτά που σούταρα. Για να βελτιώσω αυτή την αδυναμία μου θα δουλέψω σκληρά την περίοδο του καλοκαιριού”.

– Ποια είναι τα πλάνα σου από εδώ και πέρα; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μένει στην Ελλάδα;
“Ειλικρινά θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να δω τι είναι καλύτερο για μένα και την οικογένειά μου. Αν επομένως εμφανιστεί μία τέτοια περίπτωση από την Ελλάδα, θα γυρίσω. Θα περιμένω να δω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες”.

– Υπάρχει κάτι για το οποίο μετάνιωσες στην καριέρα σου;
“Όλοι έχουμε μετανιώσει για κάτι, αλλά όταν γίνεται κάτι δεν μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να προχωρήσεις μπροστά και να ωριμάσεις από αυτό. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να έχω μετανιώσει πολύ. Πιστεύω στον Θεό και κοιτάω πάντα μπροστά”.

ross-kaod-apollon

– Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό ή άτυχο μέχρι τώρα στην επαγγελματική σου καριέρα;
“Θα έλεγα πως στην αρχή ήμουν λίγο άτυχος. Έσπασα το πόδι μου τον πρώτο χρόνο που έπαιξα επαγγελματικό μπάσκετ στην Ιταλία, έκανα εγχείρηση και ήμουν εκτός δράσης για εννιά μήνες. Ένα μήνα αφότου επέστρεψα έσπασα το σαγόνι μου και έπρεπε να μείνω ξανά έξω για έξι εβδομάδες. Έτσι μετά από περίπου δύο χρόνια άρχισα να παίζω μπάσκετ στην Ευρώπη όντας εντελώς υγιής. Παράλληλα, είχα κάποια προβλήματα με τους ατζέντηδές μου στην αρχή, αλλά όλα αυτά είναι κομμάτι της δουλειάς.

Το περασμένο καλοκαίρι οι Ντάλας Μάβερικς έδειξαν ενδιαφέρον για μένα και πήγα στο summer camp τους. Μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι θα μπορούσα να προπονηθώ σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είμαι ταπεινός, αλλά ανυπόμονος περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Επομένως, παρότι ήμουν άτυχος στην καριέρα μου κατά διαστήματα, αισθάνομαι πολύ τυχερός τώρα και ευγνώμων που κάνω αυτό που αγαπώ”.

– Για να κλείσουμε, θα ήθελα μία πρόβλεψη για τους διαφαινόμενους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός;
(Γελάει) “Αυτή είναι μία επικίνδυνη ερώτηση, αν είσαι ξένος στην Ελλάδα. Αν πεις το λάθος όνομα, τότε είσαι “μαλάκας”, αλλά άμα πεις το σωστό μπορεί να σε κεράσουν μία μπύρα (γελάει). Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία σπουδαία σειρά αγώνων, αν φυσικά παίξουν αντίπαλοι στους τελικούς. Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, αλλά ποτέ δεν μπορείς να αψηφήσεις τον Ολυμπιακό”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…