Είναι 3D ή pc;

diamantidis new euroleague

diamantidis-new-euroleague

petridis-giorgosΤο προσωνύμιο “3D” ταιριάζει από κάθε άποψη στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος όμως σε πολλές πτυχές του παιχνιδιού του θυμίζει και… pc. Λειτουργεί, δηλαδή, σαν υπολογιστής, κάνοντας το σωστό, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα λάθη του.

Το χθεσινό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ, πέραν του ότι ήταν σημαντικό για τον Παναθηναϊκό που έμεινε “ζωντανός” στη σειρά με τους Ρώσους, ήταν ξεχωριστό για τον ίδιο τον αρχηγό των “πράσινων“, που έγινε ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, ξεπερνώντας κατά μία τον Θοδωρή Παπαλουκά. Τί κρίμα που μαζί έπαιξαν μόνο στην Εθνική ομάδα και σε σχετικά λίγες διοργανώσεις…

Ο Διαμαντίδης, λοιπόν, είναι πρώτος στον απόλυτο αριθμό των ασίστ, έχοντας μάλιστα και τον καλύτερο μέσο όρο από τους παίκτες της πρώτης δεκάδας, έστω και οριακά πάνω από τον Πάμπλο Πριτζιόνι. Μάλιστα, ο Καστοριανός είναι ο μόνος της πρώτης δεκάδας μαζί με τον Ναβάρο, που έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα, φορώντας μόνο μία φανέλα

plaisio7

Ο Διαμαντίδης έχει μπροστά του από ένα ως τέσσερα παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα, όμως με τις 170 ασίστ που έχει φτάσει, έχει ήδη πετύχει την κορυφαία επίδοσή του σε μία σεζόν, αφού η προηγούμενη πιο παραγωγική δημιουργικά περίοδός του στην Ευρωλίγκα ήταν η περσινή, όταν σε 27 ματς μοίρασε 156 ασίστ.

Αναλυτικά τα έτοιμα καλάθια που πρόσφερε στους συμπαίκτες του, ανά σεζόν, σε σύνολο και μέσο όρο:

plaisio8

Παρότι είναι πλέον ο κορυφαίος πασέρ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, η φετινή σεζόν είναι μόλις η δεύτερη κατά την οποία ο Διαμαντίδης είναι πρώτος στις ασίστ στη διοργάνωση. Η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο ήταν η περίοδος 2010-’11, όταν άφησε πίσω του, τους Κουκ, Χουέρτας, Πάργκο και Σπανούλη.

Αναλυτικά η κατάταξη του αρχηγού του Παναθηναϊκού στη λίστα των ασίστ, ανά σεζόν:

plaisio9

Ως προς τις φετινές 170, ως τώρα, τελικές πάσες του, είναι αξιοσημείωτη η ισορροπία του στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια, αφού μοίρασε 87 στα ματς του ΟΑΚΑ και 83 μακριά από αυτό, έχοντας πάντως ένα ματς λιγότερο εντός έδρας. Η μεγαλύτερη απόκκλιση σημειώνεται στις νίκες και τις ήττες του Παναθηναϊκού, αφού στα παιχνίδια που είχαν θετική έκβαση για την ομάδα του μοίρασε 122 ασίστ (μ.ο. 9,38) και σε αυτά που είχαν αρνητική 78 (μ.ο. 5,57).

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως ο Διαμαντίδης κατέλαβε την κορυφή της λίστας των πασέρ της Ευρωλίγκας, έχοντας ως ρεκόρ της μιας βραδιάς (μόλις 51ος) 11 ασίστ σε τρία διαφορετικά παιχνίδια: Στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στην κανονική περίοδο με την Ολίμπια, στις 3 Φεβρουαρίου 2011 στο ΤΟΡ16 με την Κάχα Λαμποράλ και στις 2 Ιανουαρίου 2014 στο ΤΟΡ16 με τη Μιλάνο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…