Έτσι μάθαμε…

shadow basketball

shadow-basketball

kogasΜας χωρίζουν οκτώ ημέρες από το πρώτο μεγάλο πάρτι του eBasket.gr. Μας ενώνει η αγάπη μας για το μπάσκετ, η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο, η διάθεση για προσφορά. Όχι από το περίσσευμα, από το υστέρημά μας οι πιο πολλοί κι αυτό ίσως να έχει μεγαλύτερη σημασία.

Γιατί κάνουμε αυτό το πάρτι, μαζί με τον καλό φίλο Περικλή Δορκοφίκη; Επειδή δεν μας αρέσει η επαφή μας να περιορίζεται σε ένα σχόλιο (ενίοτε ενοχλητικό), να βρισκόμαστε στις δύο απέναντι πλευρές μιας οθόνης υπολογιστή. Επειδή θεωρούμε ότι το μπάσκετ είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μας.

Επειδή το μπάσκετ, όταν εμείς -οι πρεσβύτεροι- το “ανακαλύψαμε” ήταν μια βραδιά στου Βαλέσα για μπιφτέκια με τον Φάνη στο διπλανό τραπέζι και τον Μάκη (Δενδρινό) να αναλύει, ήταν ένας ατέλειωτος μονόλογος (αλλά άκρως διδακτικός) από τον Γιάννη Ιωαννίδη, ήταν ένα συγκεκριμένο τραγούδι στα πρώτα ταξίδια μας στο εξωτερικό από τον συγχωρεμένο τον Φίλιππο.

Επειδή το μπάσκετ ήταν ένα ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τον Ολλανδό (καλή σου ώρα Γιάννη), για να δούμε το μεγάλο ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ (πρώτη φορά είχα μπει σε αυτοκίνητο που έκαιγε υγραέριο εκείνα τα χρόνια), ένα φαγητό στη Γούβα, ή ένας καφές με τον Νίκο Καράμπελα, να μιλήσουμε για το γυναικείο.

Γιατί ακόμα και σήμερα το μπάσκετ κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, στα παϊδάκια στον Βύρωνα, στον καφέ με τον κόουτς, στο “πλατειάκι“, στο κλειστό του Βαρίκα, βλέποντας το εφηβικό του Πανιωνίου και θαυμάζοντας τον πιτσιρικά από το παιδικό του Κρόνου.

Το μπάσκετ μεγάλωσε. Κι εμείς μεγαλώσαμε (βλέπε γεράσαμε). Πολλά άλλαξαν, όχι όμως οι βασικές αρχές, ο τρόπος που το μάθαμε. Αυτή η αγάπη μάς ενώνει και μαζί η διάθεση από αυτή τη βραδιά να βγει κάτι θετικό για τα παιδιά. Κοινή διάθεση. ΔΙΚΗ σας διάθεση, γιατί εμείς (μαζί με τον “Πέρι”) βάλαμε την ιδέα και το τρέξιμο. Εσείς την υλοποιείτε

Γράφουμε διαρκώς ότι όλο το μπάσκετ θα είναι την Τρίτη το βράδυ στο Opus. Και το εννοούμε. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θα μπορέσουν να έρθουν, αλλά μας υποστηρίζουν με τη σκέψη, με την πρόσκληση που προμηθεύτηκαν, με τη… θετική τους αύρα και ενέργεια. Υπάρχουν και λίγοι που προσπάθησαν να πείσουν τους πολλούς ότι δεν αξίζει να είναι κοντά μας.

Ακόμα κι ένας να μην αγαπάει τη μητέρα του δεν μπορείς να υποστηρίξεις πως όλος ο κόσμος αγαπά τη μάνα του.

Τόσο ξέρουν, τόσο κάνουν. Θαρρούν πως μπορούν με τα χέρια να συγκρατήσουν το νερό από τη θάλασσα (δεν γράφω “ποτάμι“, να μην έχουμε πολιτικούς συνειρμούς). Δεν μας πειράζει. Έτσι κι αλλιώς δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.

Αυτοί βλέπουν το πάρτι του eBasket.gr, το πάρτι του Κογκαλίδη, ή του Νικολάου, του Ψαράκη. Δεν βλέπουν ότι είναι το πάρτι όλου του μπάσκετ. Γιατί το μπάσκετ είναι αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω. Είναι μια μεγάλη παρέα, με τις διαφωνίες της, με τις διαφορές της. Αλίμονο, αρκετοί από αυτούς που θα είναι κοντά μας έχουν υποστεί σκληρή (ενδεχομένως κάποια στιγμή και άδικη) κριτική από εμάς. Αυτό δεν αποτελεί λόγο να μείνουν έξω από το πάρτι, να χάσουν αυτή τη μοναδική βραδιά.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες έχουμε να ανακοινώσουμε ονόματα που -ίσως- δεν τα περιμένετε. Άλλωστε, έγιναν και πράγματα που ούτε εμείς περιμέναμε. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως δεν βγάζω με τη μία όλα τα… όπλα σε παράταξη. Και περιμένουμε. Τα καλύτερα έπονται.

Μια μικρή, αλλά αναγκαία, διευκρίνιση: Για μας δεν υπάρχουν καλοί και καλύτεροι. Στο πάρτι μας καθένας είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ προσωπικότητα.

Συγνώμη αν ο κύριος όγκος της θεματολογίας μας έχει μετατοπιστεί, αλλά για μας αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς. Το πόσο μεγάλο είναι θα το διαπιστώσετε το βράδυ της Τρίτης, αλλά και από τις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν.

kogas@enternet.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…