Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Λαμποράλ 61-68 (vid)

ΠΑΟ – Λαμποράλ 61-68 (vid)

giankovic pao laboral

giankovic-pao-laboral

Άνευρος, άχρωμος και… ηττημένος!
Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ίσως τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα στο χειρότερο δυνατό σημείο. Τη στιγμή που “καιγόταν” για νίκη! Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ με 68-61 από τη Λαμποράλ Κούτσα χάνοντας σημαντικό έδαφος για την πρόκρισή της στους “8” της διοργάνωσης.

Έτσι, οι “πράσινοι” βλέπουν το έργο τους να δυσκολεύει σημαντικά εν όψει της συνέχειας αφού, πλέον, χρειάζονται τουλάχιστον μία εκτός έδρας νίκη (ου μην και δύο) στα παιχνίδια που ακολουθούν με Αναντολού Εφές (την άλλη εβδομάδα), Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό, έχοντας ως δεδομένο πως θα κάνουν το 2/2 εντός έδρας απέναντι σε Φενέρμπαχτσε και Ουνικάχα Μάλαγα.

Αν μία ομάδα δεν είχε άγχος στον αγώνα, αυτή ήταν η Λαμποράλ Κούτσα. Ο λόγος; Οι Βάσκοι δεν τρέφουν ελπίδες πρόκρισης, οπότε μπορούσαν να παίξουν απελευθερωμένα και χωρίς σκοπιμότητες.

Μία τακτική που απέδωσε καρπούς, αφού το συγκρότημα του Σέρτζιο Σκαριόλο ξεκίνησε ιδανικά την αναμέτρηση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Αντρές Νοτσιόνι ήταν “ζεστός” (σ.σ.: πέτυχε δέκα πόντους στο α’ δεκάλεπτο), δεν είχε πρόβλημα να ελέγξει τον ρυθμό.

Έτσι, παρά την καλή εμφάνιση του Ρόκο Λένι Ούκιτς, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που είχαν το πάνω χέρι στο παιχνίδι στα πρώτα λεπτά (10-11 στο 6′, 14-16 στο 8′), με την α’ περίοδο να βρίσκει τις δύο ομάδες στο “Χ” (18-18).

Δεδομένο ήταν πάντως πως ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βρει τρόπο να αλλάξει τα δεδομένα στην αναμέτρηση και, κυρίως, να βάλει “στοπ” στην ευκολία με την οποία οι Βάσκοι έβρισκαν τον δρόμο προς το καλάθι.

Η (προβληματική) άμυνα βελτιώθηκε στο β’ δεκάλεπτο, αλλά αντιστρόφως ανάλογη ήταν η απόδοση των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη στο άλλο μισό του γηπέδου. Εκεί, όπου ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα. Και μάλιστα σοβαρό.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ολόκληρη τη β’ περίοδο, οι “πράσινοι” πέτυχαν μόλις τρία (!) εντός παιδιάς καλάθια παραμένοντας σε ρόλο κομπάρσου στην αναμέτρηση (20-23 στο 13′, 24-27 στο 18′), πριν μειώσουν τη διαφορά στη μικρότερη δυνατή τιμή της (27-28), χάρη σε τρεις εύστοχες βολές (σε τέσσερις προσπάθειες) του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η δυναμικότητα της Λαμποράλ Κούτσα δεν τρόμαζε, αλλά όσο το παιχνίδι συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για το “τριφύλλι”, πόσω μάλλον από τη στιγμή που το περιφερειακό σουτ δεν ήταν στα “συν” του (2/10 στο ημίχρονο, με τον Γιόνας Ματσιούλις να έχει 0/4).

Πάνω, όμως, που πήγε να λύσει το επιθετικό πρόβλημα ο Παναθηναϊκός, ξέχασε να παίζει… άμυνα! Οι “πράσινοι” δέχθηκαν στο γ’ δεκάλεπτο σχεδόν όσους πόντους είχαν δεχθεί σε ολόκληρο το πρώτο μέρος (27 πόντοι!) κάνοντας μόλις ένα φάουλ! Δείγμα του ότι η συγκέντρωση είχε πάει… περίπατο.

Τί κι αν ο Τζέιμς Γκιστ έδωσε την επιθετική “σπίθα” στα πρώτα λεπτά της επανάληψης; Το “τριφύλλι” ήταν απών από το πίσω μέρος του παρκέ φτάνοντας ακόμα και στο -12 (38-50 στο 27ο λεπτό), με αποτέλεσμα να αναζητά εναγωνίως το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την άμυνα των Βάσκων.

Όχι ότι το συγκρότημα του Σέρτζιο Σκαριόλο “δάγκωνε”, αλλά όσο οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν υποτονικοί και άστοχοι, δεν ήταν δυνατό να απειλήσουν τη Λαμποράλ Κούτσα.

Το προβάδισμα των φιλοξενούμενων έφτασε ακόμα και στο +14 (47-61) στο 32ο λεπτό, ως απόρροια κυρίως της “πράσινης” αδυναμίας για καλό ρυθμό σε άμυνα και επίθεση. Η καλή -στα όρια του φάουλ- άμυνα του Παναθηναϊκού στα επόμενα τέσσερα λεπτά έδειξε ικανή να φέρει τούμπα την αναμέτρηση, αλλά όσο υπήρχε νευρικότητα στην επίθεση, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει.

Εν τέλει, η Λαμποράλ Κούτσα έφτασε στη νίκη (δεύτερη στο Top 16) με 68-61, αλλά κυρίως “ροκάνισε” σημαντικά τις ελπίδες του Παναθηναϊκού για πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος έχουν… πρόβλημα και καλούνται να το λύσουν στις  επόμενες αγωνιστικές, όπου θα παίξουν τη ζωή τους για πρόκριση.

Διαιτητές: Πουκλ – Σαχίν – Κοβάλσκι.
Τα δεκάλεπτα: 18-18, 27-28, 44-55, 61-68.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 10, Μπατίστ, Φώτσης 4, Ούκιτς 4, Λάσμε 5, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 12.
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Σκαριόλο): Μαϊνόλντι, Νοτσιόνι 16, Ποέτα 4, Χανγκά 4, Ντιόπ, Σαν Εμετέριο 8, Πλάις 12, Ερτέλ 9, Γέλινεκ 6, Κοζέρ 5.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μακάμπι – Βαλένθια 95-80 (vid)

Παραμένει ζωντανή η Μακάμπι Τελ Αβιβ. Σπουδαία νίκη για την Μακάμπι Τελ Αβιβ.… νίκησ…