Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Οι… φευγάτοι της Α1

Οι… φευγάτοι της Α1

gagaloudis ikaros

gagaloudis-ikaros-xeria

psarakisΑπό τον Καλαϊτζή στον Αθηναίου!…
Πέρασαν 17 χρόνια από την πρώτη φορά που ένας Έλληνας παίκτης άφηνε, μεσούσης της σεζόν, το πρωτάθλημα της Α1 για να πάει σε ομάδα του εξωτερικού. Και τότε, το 1997 και τώρα κοινός προορισμός η θρυλική ιταλική Ολίμπια Μιλάνο.

Τη σεζόν 1996-’97 ο Γιώργος Καλαϊτζής ήταν ο πρώτος που άνοιγε τον χορό του ξενιτεμού μεσούσης της σεζόν αφήνοντας, τότε, τον Πανιώνιο για την ιταλική ομάδα. Χθες τ’ αχνάρια του ακολούθησε ο Γιάννης Αθηναίου, που έγινε έτσι η 40η περίπτωση Έλληνα παίκτη στην ιστορία της Α1, που αφήνει την ομάδα του για άλλη του εξωτερικού.

Από τις 40 περιπτώσεις “φευγάτων” (αφορά 28 διαφορετικούς μπασκετμπολίστες) οι 19 είχαν ως προορισμό ομάδα της Ιταλίας, οι 9 ομάδα της Ισπανίας και οι υπόλοιποι 12 άλλες χώρες από την Τυνησία (Γκαγκαλούδης) μέχρι τη Λετονία (Τσιάκος).

Όσο για τις ομάδες τις οποίες προτιμούν οι ξένοι; Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται 1ος στη λίστα με επτά αποχωρήσεις και ακολουθεί με 6 το Μαρούσι, με 5 η ΑΕΚ και από τρεις Άρης και Πανιώνιος.

Τέλος, οι παίκτες που συνηθίζουν να αναζητούν στο εξωτερικό τη συνέχεια της καριέρας τους μεσούσης της σεζόν είναι ο Γιάννης Γκαγκαλούδης με τον Μάκη Νικολαΐδη (τρεις φορές).

pinakaki79

Στον πίνακα δεν συμπεριλάβαμε τον Παναγιώτη Λιαδέλη, ο οποίος άφησε την περίοδο 2005-’06 τον Απόλλωνα Πατρών για την Αζόβμας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία. Σ’ ένα ματς με διαφορετική …