Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Εφές – Παναθηναϊκός 60-65 (vid)

Εφές – Παναθηναϊκός 60-65 (vid)

ukic savanovic poli

ukic-savanovic-poli

Έχει σφυγμό“…
Στη φάση που βρίσκεται το Top 16 αυτό που μετράει είναι η νίκη. Επομένως ο Παναθηναϊκός πέτυχε και με το παραπάνω την αποστολή του κόντρα στην Αναντολού Εφές. Οι “πράσινοι” άλωσαν την Κωνσταντινούπολη στην παράταση (65-60) και παρέμειναν “ζωντανοί” στο κυνήγι της πρόκρισης συνδυάζοντας το ντεμπούτο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον πάγκο της ομάδας με ένα “διπλό” σκέτο… “χρυσάφι”.

Τι κι αν το μπάσκετ που παίχτηκε ήταν κακό (έως τραγικό); Τι κι αν οι Ραμέλ Κάρι και Τζέιμς Γκιστ έμειναν στην Αθήνα; Τι κι αν ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν σκιά του εαυτού του; Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε κόντρα στους Τούρκους και μπορεί να ελπίζει πως στο τέλος του Top 16 το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τα πλέι οφ θα είναι δικό του.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποφάσισε να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το εύρος του ρόστερ που είχε στη διάθεσή του. Τακτική που όμως φάνηκε να μπερδεύει περισσότερο το “τριφύλλι”, παρά να το διευκολύνει.

Κι αυτό γιατί μετά το αρχικά καλό ξεκίνημα (3-9 στο 4’), οι “πράσινοι” δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός πως έμειναν για περίπου έξι λεπτά δίχως πόντο (!), πριν δώσει τη λύση ο Στεφάν Λάσμε σχεδόν με την εκπνοή του α’ δεκαλέπτου (10-11).

Κι η Αναντολού Εφές πάντως δεν είχε να επιδείξει κάτι εξαιρετικό. Πολλά άστοχα σουτ, κακές αποστάσεις στην επίθεση και χαμένα ριμπάουντ (σ.σ.: ο Παναθηναϊκός είχε έξι επιθετικά στην α’ περίοδο) απαγόρευαν στους Τούρκους κάθε πιθανότητα… προβαδίσματος.

Σταδιακά, όμως, “ανέβασαν στροφές” και πετυχαίνοντας κάποια συνεχόμενα ελεύθερα περιφερειακά σουτ, μπόρεσαν να μετατρέψουν το -5 (12-17 στο 13’) σε +5 (24-19 στο 17’), με τον Μίλκο Μπιέλιτσα σε ρόλο μπροστάρη.

Όσο εύκολα όμως η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου πήρε κεφάλι στο σκορ, εξίσου εύκολα βρέθηκε εκ νέου σε μειονεκτική θέση, αφού το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με δύο πόντους (26-28), παρά την μνημειώδη αστοχία του στα σουτ εντός παιδιάς (12/35 – 34.3%).

Το ίδιο σκηνικό ήταν αυτό που επικράτησε στη γ’ περίοδο, εκεί όπου ναι μεν η Αναντολού Εφές πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα (37-31) στο 26ο λεπτό, αλλά από την άλλη δεν κατάφερε να το διατηρήσει μέχρι τέλους. Αντίθετα, οι “πράσινοι” βρήκαν -έστω και με μεγάλη δυσκολία- τον δρόμο προς το καλάθι στα επόμενα τέσσερα λεπτά και παίρνοντας σκορ απ όλους τους παίκτες που ήταν στην πεντάδα, διατήρησαν το υπέρ τους +2 (42-44).

Στην τελική ευθεία του αγώνα, οι δύο ομάδες έδειχναν ξεκάθαρα πως δεν είχαν την ηρεμία και το καθαρό μυαλό για να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Οι κακές επιθέσεις και οι βιαστικές επιλογές αμφοτέρων συνέθεσαν το παζλ της αναμέτρησης, πλην όμως επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να κρατηθεί “ζωντανός”.

Η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο τελευταίο λεπτό, αλλά το τρίποντο (υπό πίεση) του Γιόνας Ματσιούλις ήταν αρκετό για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αφού το σουτ (υπό κακές προϋποθέσεις) που επιχείρησε ο Ζόραν Πλάνινιτς σχεδόν με τη λήξη δεν βρήκε στόχο.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η Αναντολού Εφές έμοιαζε… χαμένη στη μετάφραση. Οι επιθέσεις που έκανε ήταν τραγικές (το λιγότερο), εν αντιθέσει με το “τριφύλλι” που εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των Τούρκων στην άμυνα και χάρη στο έμμεσο τρίποντο του Αντώνη Φώτση και την ευστοχία από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” πήρε το “διπλό” (60-65) που τον κρατάει “ζωντανό” στη μάχη της πρόκρισης.

Τα δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54κ.α., 60-65α’ παρ.
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Αγγέλου): Οσμάν, Βασιλειάδης 10 (2), Μπατούκ 6 (2), Ερντέν 1, Γκονλούμ 9, Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 6, Γκόρντον 6 (1), Πλάνινιτς 15 (1), Μπιέλιτσα 7 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 5 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 14 (3), Ούκιτς 7 (1), Λάσμε 11 (12 ριμπ.), Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7 (0/7 τρίπ.), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8 (1), Ράιτ 7.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κάτας: «Δείξαμε χαρακτήρα και είμαι υπερήφανος»

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Όντετ Κάτας για τη νίκη της Μακάμπι. Ικανοποιημένος για την αντίδ…