Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Φενέρ – ΟΣΦΠ 78-74 (vid)

Φενέρ – ΟΣΦΠ 78-74 (vid)

printezis fener turkey

printezis-fener-turkey

Και τώρα τρέχει…
Την ήττα στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Φενέρμπαχτσε με 78-74, με τους Τούρκους να εκμεταλλεύονται τα πολλά “νεκρά” διαστήματα που παρουσίασαν οι “ερυθρόλευκοι”, καθώς και την απουσία του Βασίλη Σπανούλη.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα προσπάθησαν να κάνουν την ανατροπή στο φινάλε, ωστόσο ένα σουτ του ΜακΚάλεμπ στα 21’’ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Τούρκων!

Το μόνο θετικό της αναμέτρησης που κρατάει ο Ολυμπιακός είναι η υπεράσπιση του +13 του ΣΕΦ, γεγονός που του επιτρέπει να έχει το πάνω χέρι σε πιθανή ισοβαθμία με την τουρκική ομάδα.

Κορυφαίοι για τον Ολυμπιακό ήταν οι Σλούκας και Περπέρογλου με 17 πόντους, ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε και ο Ντάνστον με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ. Για τους νικητές, κορυφαίος ήταν ο πρώην “ερυθρόλευκος”, Λίνας Κλέιζα με 21 πόντους και τον ακολούθησε ο Μακάλεμπ με 20 και το καθοριστικό τελευταίο σουτ.

Κάτι το σοκ της απουσίας του Βασίλη Σπανούλη, κάτι το φανατισμένο κοινό των Τούρκων έδωσαν από νωρίς σημαντικό προβάδισμα στη Φενέρμπαχτσε. Τόσο ψυχολογικό όσο και σε επίπεδο σκορ. Γι αυτό άλλωστε, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προηγήθηκε νωρίς νωρίς με 9-0.

Μία διαφορά που δημιουργήθηκε, επίσης, από την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία των πάουερ φόργουορντ των δύο ομάδων αφού από τη μία πλευρά ο Νεμάνια Μπιέλιτσα σκόραρε κατά ριπάς, ενώ από την άλλη ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν κατά βάση άστοχος από το λόου ποστ.

Σταδιακά, όμως, οι “ερυθρόλευκοι” βρήκαν τον τρόπο να ισορροπήσουν την κατάσταση. Κυρίως χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Στράτου Περπέρογλου. Ο Έλληνας φόργουορντ “ντύθηκε”… Βασίλης Σπανούλης και σκοράροντας με κάθε πιθανό τρόπο (από το λόου ποστ, από την περιφέρεια, με τρίποντο, με βολές) επανέφερε τον Ολυμπιακό στη διεκδίκηση της νίκης όντας, μάλιστα, αυτός που “υπέγραψε” το πρώτο “ερυθρόλευκο” προσπέρασμα στο σκορ (15-16 στο 8’).

Οι δύο ομάδες εκδήλωναν κατά κόρον τις επιθέσεις τους κοντά στο καλάθι, κάτι που ευνοούσε τους Πειραιώτες. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας “τράβηξε” στον πάγκο τον “Πέρπε” θέλοντας να τον ξεκουράσει. Σε εκείνο το σημείο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έχασαν την βασική επιθετική τους κολώνα, αλλά δεν… πτοήθηκαν.

Κι αυτό γιατί ήταν η σειρά του Κώστα Σλούκα να αναλάβει δράση, με τον αριστερόχειρα γκαρντ να σκοράρει συνεχόμενους πόντους και να διατηρεί τον Ολυμπιακό σε επαφή με το σκορ. Η Φενέρ ήταν αυτή που έδινε πλέον τον (πολύ γρήγορο έως επιπόλαιο) ρυθμό στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιες μικρές αδράνειες στην άμυνα των Τούρκων αφού η βοήθεια που πήρε από τους Αμερικανούς της ήταν ισχνή. Μόλις έξι πόντους σκόραραν μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους οι ξένοι των “ερυθρολεύκων”, δείγμα της αδυναμίας που υπήρχε από πλευράς της ελληνικής ομάδας στο να διατηρηθεί για πολλή ώρα ακόμα ο γρήγορος ρυθμός.

Το -3 (41-38) με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια ο Ολυμπιακός ήταν ένας θετικός -βάσει δεδομένων- οιωνός εν όψει της συνέχειας, αλλά το υψηλό σκορ και η τάση της Φενέρμπαχτσε να πάει το παιχνίδι σε up tempo ρυθμό ήταν δεδομένο πως θα μπορούσαν να “λυγίσουν” τους Πειραιώτες με την πάροδο του χρόνου.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η τρίτη περίοδος! Μετά από ένα καλάθι του Σλούκα, οι γηπεδούχοι πήραν εξ ολοκλήρου την κατάσταση στα χέρια τους και “τρέχοντας” ένα σερί 8-0 πέρασαν μπροστά με 49-40.

Στο σημείο αυτό, ανέλαβε δράση ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος μέσα σε δύο λεπτά πρόσφερε 5 πόντους, 3 ριμπάουντ και μία ασίστ, βοηθώντας τους “ερυθρολεύκους””να μειώσουν σε 51-47, ωστόσο, η νευρικότητα που παρουσίασαν οι Πειραιώτες (με αποκορύφωμα την τεχνική ποινή στον Γιώργο Μπαρτζώκα) έδωσε τη δυνατότητα στη Φενέρ να ξεφύγει.

Σε ένα διάστημα στο οποίο δεν δικαιώθηκε η επιλογή του τεχνικού του Ολυμπιακού να επιμείνει σε σχήματα με δύο “τεσσάρια” (ΠρίντεζηςΠέτγουεϊ και ΠρίντεζηςΜουν). Τελικώς, το δεκάλεπτο έκλεισε με 59-51, διαφορά που δεν μπορούσε να αφήνει απογοητευμένους τους “ερυθρολεύκους”, δεδομένης της εικόνας τους.

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τρεις γκαρντ (Σλούκας, Μάντζαρης, Κόλινς), επιλογή που δεν έδειξε να δικαιώνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα, καθώς ιδιαίτερα ο Αμερικανός γκαρντ έμοιαζε… εκτός τόπου και χρόνου με άστοχες επιλογές και λάθη.

Με κρίσιμους πόντους των ΜακΚάλεμπ και Κλέιζα, η Φενέρ κατάφερνε να διατηρεί την διαφορά σε επίπεδα κοντά στους δέκα πόντους, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να ξεκινήσει μια ολική ανατροπή 1:50 πριν το φινάλε της αναμέτρησης.

Ένα καλάθι του Μάντζαρη, ένα γκολ-φάουλ του Λοτζέσκι και ένα δίποντο του Σλούκα έριξαν τη διαφορά στους δύο (74-72), ωστόσο ο ΜακΚάλεμπ με σουτ από την κορυφή “έκοψε” τα φτερά και τις φιλοδοξίες των “ερυθρολεύκων”. Με δύο βολές του Σλούκα και ακόμα δύο του Κλέιζα, διαμορφώθηκε τον τελικό 78-74.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-38, 59-51, 78-74.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 20, Τζάκσον, Ονάν 2, Μπιέλιτσα 8 (1), Μαχμούτογλου 3 (1), Κλέιζα 21 (2), Τουρκιλμάζ, Σέκουλιτς 2, Σαβάς, Ζόριτς 9, Μπογκντάνοβιτς 9, Πρέλντζιτς 4.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Ντάνστον 9, Περπέρογλου 17 (2), Σλούκας 17 (2), Κόλινς, Σίμονς 4, Πρίντεζης 10 (1), Μάντζαρης 10 (2), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7, Μουν.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Γκριμάου: «Είμαστε έτοιμοι για τον Ολυμπιακό»

Έτοιμος για τα ματς με τον Ολυμπιακό, δηλώνει ο Ρότζερ Γκριμάου. Συνέντευξη στην ισπανική …