Σκριν στον σκρίνερ

spanoulis curry euroleague

spanoulis-curry-euroleague

kogasΚάποιες εκφράσεις, που πλέον έχουν παραληφθεί από τις επόμενες γενιές ως “κλισέ“, έχουν εξήγηση και απεικονίζουν -ενίοτε- καθαρά την εικόνα. Για παράδειγμα η φράση “τυφλός οπαδισμός“, υποδηλώνει ότι ο οπαδός δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα, δεν βλέπει την εικόνα, γιατί έχει τυφλωθεί από το πάθος του.

Ας επιχειρήσουμε να δούμε μαζί την εικόνα: Ρωτήστε έναν φίλο σας “άρρωστοΟλυμπιακότί θα ήθελες να κάνει ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο;“, ή έναν φίλο σας “άρρωστοΠαναθηναϊκότί θα ήθελες να κάνει ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη;“. Η απάντηση πλειοψηφικά (συντριπτικά) θα είναι “να χάσει με 200 πόντους στο κεφάλι“.

Όμως, η αλήθεια είναι πως τον Ολυμπιακό τον συμφέρει να νικήσει ο Παναθηναϊκός στην Ιταλία. Αφενός γιατί όσο η Αρμάνι είναι στο κόλπο, τόσο θα βαραίνει στην πλάτη του η βαριά ήττα στο Μιλάνο και η διαφορά θα τον στέλνει στο χαμηλότερο σημείο της όποιας πολλαπλής ισοβαθμίας ήθελε προκύψει.

Η αλήθεια είναι πως τον Παναθηναϊκό τον συμφέρει να νικήσει ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να έρθει “λαβωμένη” και αγχωμένη η Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ και με ενδεχόμενη νίκη των “πρασίνων” (σενάρια κάνουμε), να βγει οριστικά εκτός μάχης η παρέα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Όσοι δεν βλέπουν κοντόφθαλμα και δεν ενδιαφέρονται να… ψοφήσει ο γάιδαρος του διπλανού, όσοι θέλουν να δουν το ελληνικό μπάσκετ (αρχής γενομένης από την ομάδα τους) στα ύπατα αξιώματα και να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα ταξίδι στο Μιλάνο (για το φάιναλ φορ), δεν μπορούν παρά να επιζητούν τη νίκη του “αιωνίουαντιπάλου τους. Τουλάχιστον γι’ αυτή την αγωνιστική.

Στο μπάσκετ, στα επιθετικά συστήματα, υπάρχει μια έκφραση που λέγεται “σκριν στον σκρίνερ“. Αυτό ισχύει και για τη συγκεκριμένη φάση της Ευρωλίγκας. Ο ένας μπορεί να δώσει (με το αποτέλεσμά του) σκριν στον άλλον και να περιμένει να τον… σκρινάρει. Γιατί κι ο Παναθηναϊκός θα θέλει την αμέσως επόμενη αγωνιστική να νικήσει ο Ολυμπιακός την Αρμάνι, ώστε να εξασφαλίσει οριστικά την πρόκρισή του στην επόμενη φάση και ο Ολυμπιακός να νικήσει ο Παναθηναϊκός τη Φενέρ για τον ίδιο λόγο.

Δικό σας θέμα αν θα αφήσετε να σας καθοδηγήσει η λογική ή το πάθος εναντίον του αντιπάλου. Αν σας εξιτάρει περισσότερο ενδεχόμενη παρουσία της ομάδας σας στο φάιναλ φορ, απ’ ότι σας ενοχλεί πιθανή παρουσία του αντιπάλου. Εμείς, πάλι, δεν έχουμε διλήμματα.

Θέλουμε να προχωράνε -αν αυτό είναι εφικτό- και οι δύο παράλληλα, θέλουμε να ζήσουμε μέρες Τελ Αβίβ, Σαραγόσας, Βερολίνου. Αν πάλι δεν γίνεται, όποιος κι αν βρεθεί στο Μιλάνο θα αποτελέσει τον πρεσβευτή του ελληνικού μπάσκετ. Κι αυτό είναι το ζητούμενο: Να παραμένουμε στην κορυφή.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…