Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Αρμάνι – ΠΑΟ 77-75 (vid)

Αρμάνι – ΠΑΟ 77-75 (vid)

maciulis armani pao

maciulis-armani-pao

Μια από τα ίδια
Το τραγικό πρώτο ημίχρονο που πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτό που, εν τέλει, του στοίχισε τη νίκη στην Ιταλία (77-75). Οι “πράσινοι” ήταν διπρόσωποι (όπως συνηθίζουν στα τελευταία παιχνίδια) και το “πλήρωσαν” με ήττα από τους Ιταλούς, οι οποίοι είδαν στο τέλος του αγώνα τη Γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Ο Ζακ Ράιτ (εξαιρετικός στο χρόνο που αγωνίστηκε) δεν έκανε τη σωστή επιλογή όμως στην τελευταία φάση του αγώνα με αποτέλεσμα η μπάλα να μείνει στα χέρια του και ο Παναθηναϊκός να μην εκδηλώσει επίθεση.

Έτσι, το “τριφύλλι” υποχώρησε στη βαθμολογία, αλλά μπορεί να αισιοδοξεί εν όψει της συνέχειας αφού τουλάχιστον προστάτευσε τη διαφορά της νίκης του στον αγώνα του ΟΑΚΑ. Πράγμα που σημαίνει πως θα έχει το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία των δύο ομάδων στο τέλος του μαραθωνίου του Top 16.

Ο αγώνας ξεκίνησε αρκετά καλά για τον Παναθηναϊκού αφού ο Τζέιμς Γκιστ ήταν παρών σε άμυνα και επίθεση κυριαρχώντας κοντά στα καλάθια. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν αυτός που “έχτισε” το “πράσινο” προβάδισμα (6-9) του 4ου λεπτού πριν έρθει η… καταιγίδα.

Η Αρμάνι Μιλάνο σταδιακά “ανέβασε στροφές”. Ακόμα κι όταν είδε τον Ντάνιελ Χάκετ να πηγαίνει στον πάγκο “φορτωμένος” με φάουλ (2), δεν αγχώθηκε, ούτε βγήκε εκτός τροχιάς. Αντίθετα, η ευστοχία της από την περιφέρεια ήταν αυτή που έδειχνε πως το τρένο είχε μπει για τα καλά στις ράγες.

Οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το γεγονός πως ήταν “καυτοί” από την περιφέρεια (σ.σ.: έκλεισαν το πρώτο μέρος σουτάροντας με 8/11), την ίδια ώρα που το “τριφύλλι”… ψαχνόταν.

Κάπως έτσι, και σε συνδυασμό πως ο Παναθηναϊκός έμεινε περίπου για οκτώ λεπτά χωρίς καλάθι, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι “εκτόξευσε” το προβάδισμά της αρχικά στο +11 (24-13 στο 12′) και λίγο αργότερα στο +15 (35-19 στο 16′) προκαλώντας απανωτά σοκ στους “πράσινους”.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά στο πρώτο ημίχρονο για την ελληνική ομάδα αναγκάζοντας άπαντες να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως πρέπει να “προστατεύσουν” το +16 της επικράτησης τους στο παιχνίδι του α’ γύρου στο ΟΑΚΑ.

Στην τρίτη περίοδο, το “τριφύλλι” βελτίωσε την αμυντική του συμπεριφορά, κάτι που έγινε πιο εμφανές από το γεγονός πως οι παίκτες της Αρμάνι Μιλάνο έπαψαν να βλέπουν το αντίπαλο καλάθι σαν βαρέλι.

Παρόλ’ αυτά, οι Ιταλοί εξακολουθούσαν να έχουν το πάνω χέρι. Ούτε η “πράσινη” υπεροχή στα ριμπάουντ (σ.σ.: οι γηπεδούχοι πήραν το πρώτο τους επιθετικό στο 28ο λεπτό!), ούτε η σαφώς καλύτερη εικόνα που είχε στο παρκέ το συγκρότημα του Αργύρη Πεδουλάκη έδειχνε ικανή να αλλάξει τα δεδομένα.

Έτσι, το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός μέχρι το 30′ ήταν να ρίξει τη διαφορά στους δέκα πόντους (59-49) διατηρώντας κάποιες (λιγοστές) ελπίδες για να φύγει νικητής από την Ιταλία.

Η αντεπίθεση του “τριφυλλιού” είχε ξεκινήσει και ο μόνος που έδειχνε ικανός να την σταματήσει ήταν ο Σαμάρντο Σάμουελς. Ο σέντερ της Αρμάνι Μιλάνο κυριαρχούσε στις δύο ρακέτες δεσπόζοντας στις μάχες κοντά στο καλάθι με αποτέλεσμα να διατηρεί την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μόνο όταν ο Λούκα Μπάνκι τον τράβηξε στον πάγκο (για να ξεκουραστεί περνώντας στη θέση του τον Γκάνι Λαουάλ), ο Παναθηναϊκός βρήκε την ευκαιρία να ανακάμψει και να μειώσει το σκορ (64-61 στο 36′) με τους πρώτους (!) πόντους του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Αυτός που όμως “καθάρισε” για την Αρμάνι Μιλάνο ήταν ο Μπρούνο Τσερέλα. Ο “ρολίστας” των Ιταλών βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή σχεδόν σε κάθε φάση στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα. Πρώτα με το τρίποντο που πέτυχε στο 38ο λεπτό (δίνοντας αέρα έξι πόντων στην ομάδα του) και εν συνεχεία με τα δύο συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε στο τελευταίο λεπτό “κλειδώνοντας” τη νίκη για τους γηπεδούχους.

Οι “πράσινοι” ηττήθηκαν, εν τέλει, από την Αρμάνι Μιλάνο (77-75) αφού ο Ζακ Ράιτ δεν πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση στα τελευταία 3.2”, αλλά προστάτευσαν το +16 του πρώτου μεταξύ τους αγώνα διατηρώντας πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία των δύο ομάδων στο τέλος του Top 16 της Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 41-26, 59-49, 77-75.
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Μπάνκι): Τζεντίλε 8 (1), Τσερέλα 8 (2), Μέλι 3 (1), Χάκετ 5, Κανγκούρ, Λάνγκφορντ 18 (3), Σάμουελς 16, Λαουάλ 2, Μος 7 (2), Τζέρελς 10 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 7 (1), Φώτσης 10 (2 τρίπ., 7 ριμπ.), Ούκιτς 2, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 6 (0/5 τρίπ., 6 λ.), Γκιστ 21 (2 τρίπ., 9 ριμπ.), Παππάς 2, Ματσιούλις 5 (7 ριμπ.), Ράιτ 17 (7/10 διπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στην Ζαλγκίρις ο Ντιμίτρι Ρίβερς

Στη Ζαλγκίρις ο Ρίβερς. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Ντιμίτρι Ρίβερς γίνεται κάτοι…