Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Φενέρ – ΠΑΟ 77-72 (vid)

Φενέρ – ΠΑΟ 77-72 (vid)

preldzic bramos

preldzic-bramos

Με το κεφάλι ψηλά
Βγάζοντας στο παρκέ εγωισμό και πάθος στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε (77-72), αλλά έδειξε πως μπορεί να παλέψει για την πρώτη θέση στον όμιλό του. Οι “πράσινοι” παρουσιάστηκαν διπρόσωποι στο παιχνίδι καθώς μέχρι το 25ο λεπτό αδυνατούσαν να απειλήσουν τους Τούρκους, εν αντιθέσει με το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο, όπου κυριάρχησαν στο παρκέ φτάνοντας μία ανάσα από το “διπλό“. Η αστοχία, όμως, και η έλλειψη ψυχραιμίας στο τελευταίο δίλεπτο στοίχισε στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη την πρώτη της ήττα στο Top 16.

Η τακτική του Παναθηναϊκού όσον αφορά τον περιορισμό των ατού της Φενέρμπαχτσε ήταν η… αναμενόμενη. Ήτοι, παγίδες στο λόου ποστ στον Μπογντάνοβιτς και ο Διαμαντίδης σε ρόλο… λίμπερο αφού μάρκαρε τον ΜακΚάλεμπ.

Παρότι οι “πράσινοι” ξεκίνησαν αρκετά καλά το παιχνίδι ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό, σταδιακά η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των γηπεδούχων. Κι αυτό γιατί τα πολλά χαμένα περιφερειακά σουτ του “τριφυλλιού” σε συνδυασμό με την άνεση των παικτών του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να φτάσουν στο αντίπαλο καλάθι μετέτρεψαν το “Χ” (6-6) του 4ου λεπτού σε +11 (19-8) στο 8ο λεπτό με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν συγκεντρωμένος και αυτό φαινόταν σχεδόν σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Είτε λόγω των κακών επιθετικών επιλογών και της νωχελικότητας που παρουσιαζόταν στο τελείωμα των φάσεων, είτε λόγω των πολλών χαμένων προσωπικών μονομαχιών στην άμυνα.

Έτσι, το +12 (23-11) με το οποίο προηγήθηκε η Φενέρμπαχτσε στο τέλος του α’ δεκαλέπτου μόνο… ανεξήγητο δεν ήταν, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν τα ποσοστά των Τούρκων στα δίποντα (6/7) και αυτά των “πρασίνων” στα τρίποντα (1/9).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο επιθετικός ρυθμός της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβις έπεσε για μερικά λεπτά, αλλά όσο ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, η διαφορά δεν έπεφτε κάτω από τους οκτώ πόντους.

Ακόμα κι όταν το “τριφύλλι” έδειξε σημάδια ανάκαμψης (27-19 στο 15′), ένα γρήγορο σερί 5-0 από πλευράς γηπεδούχων ήταν αρκετό για να… επαναφέρει την τάξη (32-19) και να αναγκάσει τον Αργύρη Πεδουλάκη να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Με τον μονοδιάστατο τρόπο επίθεσης (τρίποντα) να είναι βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων, ο “Άρτζι” έριξε στο παρκέ τον Μπατίστ. Μία κίνηση που απέδωσε γρήγορα καρπούς αφού ο “Μπουλντόζας” πήρε μπάλες στο λόου ποστ, έφθειρε τον Ζόριτς και όντας το άρμα μάχης του “τριφυλλιού”, το διατήρησε σε σχετική επαφή με τη Φενέρμπαχτσε (34-26).

Το τρίπτυχο “χαμένα αμυντικά ριμπάουνταστοχίαλάθη“, όμως, ήταν αυτό που “καταδίκασε” τον Παναθηναϊκό να πάει στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ με έντεκα πόντους (39-28) κάνοντας το έργο του πολύ δύσκολο εν όψει της επανάληψης.

Οι παιδικές ασθένειες του πρώτου μέρους δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν το “τριφύλλι”, το οποίο στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου αδυνατούσε να σταματήσει τον Μπογντάντοβιτς.

Ο Κροάτης φόργουορντ έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ σκοράροντας με κάθε πιθανό τρόπο (δίποντα, τρίποντα, βολές) με αποτέλεσμα να διατηρεί την ομάδα του σταθερά μπροστά στο σκορ με διψήφιες διαφορές (47-33 στο 24′). Χαρακτηριστικό της υπεροχής του στα πρώτα τέσσερα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου είναι το γεγονός πως σε αυτό το διάστημα πέτυχε εννέα πόντους κρατώντας τη Φενέρ σε ρόλοοδηγού στην αναμέτρηση.

Η κίνηση του Αργύρη Πεδουλάκη να περάσει στο παρκέ τον Μαυροκεφαλίδη, όμως, έμελλε να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας της αναμέτρησης. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας φόργουορντ/σέντερ αποτέλεσε το “πράσινο” αντίβαρο. Πήρε μπάλες κοντά στο καλάθι, ήταν αλάνθαστος από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” (7/7) και παίρνοντας το “τριφύλλι” στους ώμους του ήταν ο παίκτης που του έδωσε… ελπίδες για τη νίκη, με τη λήξη της τρίτης περιόδου (56-50).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο άρχισε η… “τρίποντη καταιγίδα” από πλευράς Παναθηναϊκού. Ό,τι δεν έβαζαν στα πρώτα τριάντα λεπτά (4/24 τρίποντα), το έβαλαν στα επόμενα δέκα οι “πράσινοι” με αποτέλεσμα να φέρουν τούμπα το παιχνίδι.

Πως να ειπωθεί διαφορετικά, άλλωστε, το γεγονός πως πέρασαν μπροστά στο σκορ (60-61) για πρώτη φορά στο 36ο λεπτό, ενώ λίγο αργότερα μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο το προβάδισμά τους (64-67 στο 37′).

Ο ερχομός του Κλέιζα από τον πάγκο αποδείχθηκε καταλυτικός! Ο Λιθουανός φόργουορντ πήρε τη Φενέρμπαχτσε από το χέρι και σκοράροντας πέντε καθοριστικούς πόντους στα τελευταία δύο λεπτά ήταν αυτός που “υπέγραψε” την πρώτη νίκη της τουρκικής ομάδα στο Top 16 (77-72).

Η τελική διαφορά, πάντως, σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο καταδεικνύουν πως το “τριφύλλι” έχει τη δυναμική για να τερματίσει πρώτο στον όμιλό του. Για να τα καταφέρει, πάντως, θα πρέπει να κερδίσει (και) τη Μπαρτσελόνα, την οποία υποδέχεται σε μια βδομάδα στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 23-11, 39-28, 56-50, 77-72.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 10 (7 ριμπ.), Ονάν 7 (2), Μπέλιτσα 13 (1), Κλέιζα 13 (1), Βίντμαρ 2, Ζόριτς 3, Σιπαχί 2, Μπογκντάνοβιτς 15, Πρέλντζιτς 12 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (3), Κάρι 14 (2/6 τρίπ.), Μπατίστ 4, Φώτσης 3 (1/7 τρίπ.), Ούκιτς 4 (0/5 τρίπ.), Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης 11 (7/7 βολ.), Διαμαντίδης 9 (3/9 τρίπ., 8 ασ.), Γκιστ 6 (10 ριμπ.), Ματσιούλις 7 (1/5 τρίπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…