Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Μπαρτσελόνα 56-63 (vid)

ΠΑΟ – Μπαρτσελόνα 56-63 (vid)

diamantidis pao barca

diamantidis-pao-barca

Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε…
Σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει (στο τρίτο δεκάλεπτο) απέναντι στη Μπαρτσελόνα, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια (κατανάλωσε πολλή για να μειώσει το σκορ) για να ολοκληρώσει την ανατροπή. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη βρέθηκε σε μειονεκτική θέση από τις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, πάλεψε σαν σκυλί στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά το δίδυμο των ΧουέρταςΠαπανικολάου ήταν αυτό που την “σκότωσε” στα τελευταία λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου.

Το τελικό 63-56 εδραίωσε τους “μπλαουγκράνα” στην κορυφή του πέμπτου ομίλου και τους έφερε “αγκαλιά” με την πρώτη θέση, δεδομένου του ότι έχουν ήδη αλώσει Πειραιά και Κωνσταντινούπολη.

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε το παιχνίδι σα να έπαιζε στην έδρα της, ή μάλλον ο Παναθηναϊκός σα να αγωνιζόταν εκτός έδρας. Το γρήγορο +11 (4-15) με το οποίο προηγήθηκαν οι Ισπανοί στο πέμπτο λεπτό ήταν κυρίως απόρροια του γεγονότος πως “φόρτωσαν” παιχνίδι στο “ζωγραφιστό”, εκεί όπου το “τριφύλλι” αδυνατούσε να βρει λύσεις. Είτε επρόκειτο για άμυνα στο “ένας-εναντίον-ενός” είτε για βοήθειες από την αδύνατη πλευρά. Οι “πράσινοι” είχαν μεν καταφέρει να περιορίσουν τον Ναβάρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον Χουέρτας, ο οποίος “πλήγωνε” σχεδόν σε κάθε φάση την αντίπαλη άμυνα.

Η αλλαγή του Τόμιτς (ο Ντόρσεϊ πέρασε στη θέση του) έδωσε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να μην… αγχώνεται πολύ για την άμυνά του κοντά στο καλάθι, κάτι που οδήγησε σε ένα διάστημα επιθετικής ανομβρίας από πλευράς “μπλαουγκράνα”. Παράλληλα, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη “διάβασαν” την αντίπαλη άμυνα, βρήκαν λύσεις (κυρίως με περιφερειακά σουτ) και κατάφεραν να περάσουν μπροστά στο σκορ λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (23-22).

Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, παρουσιάστηκε ένα ακόμη μπλακ άουτ για την ελληνική ομάδα, το οποίο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Μπαρτσελόνα “πατώντας το γκάζι”. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ “έτρεξε” σερί 12-0 και αποκτώντας εκ νέου διψήφιο προβάδισμα (23-34 στο 14′) δημιούργησε ισχυρούς πονοκεφάλους στην απέναντι πλευρά.

Ό,τι κι αν επιχειρούσε το “τριφύλλι” δεν είχε αποτέλεσμα! Οι Ισπανοί έλεγχαν πλήρως τον ρυθμό, δεν “πληγώθηκαν” από το γεγονός πως το δίδυμο των Ναβάρο (άποντος) – Τόμιτς (2π.) δεν εκτελούσε χρέη… εκτελεστή και κάπως έτσι πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας αέρα δώδεκα πόντων (32-44) δημιουργώντας… έξτρα πίεση στους “πράσινους” εν όψει του δεύτερου μέρους.

Η αλλαγή τακτικής του Παναθηναϊκού στην άμυνα ήταν η κίνηση που σήμανε την αντεπίθεση. Ο Αργύρης Πεδουλάκης άλλαξε άρδην αυτά που ζητούσε στην άμυνα αφού πήγε με τον Γκιστ να μαρκάρει “κοντό” (ο Ματσιούλις πέρασε στο “4” στην άμυνα) και αλλαγές σε όλα τα σκριν. Η “Μπάρτσα” αδυνατούσε να διαβάσει τα μις ματς και κάπως έτσι έμεινε δίχως πόντο για κάτι περισσότερο από τέσσερα λεπτά (39-44 στο 25′).

Όσο κοντά βρισκόταν, όμως, στην ανατροπή άλλο τόσο μακριά ήταν. Οι Ισπανοί διατηρήθηκαν “με νύχια και με δόντια” μπροστά στο σκορ και αυτό τους έδωσε την ψυχολογία που χρειάζονταν για να μην τους πιάσει πλημμύρα. Όσο η διαφορά δεν έπεφτε, άλλωστε, κάτω από τους έξι πόντους, δεν υπήρχε λόγος για… άγχος.

Παρόλ’ αυτά, οι “πράσινοι” μείωσαν στους πέντε (47-52) με τρίποντο του Διαμαντίδη στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου βάζοντας “φωτιά” στο παιχνίδι για τα τελευταία δέκα λεπτά.

Ενέργεια από πλευράς “τριφυλλιού” δεν υπήρχε και αυτό ήταν εμφανές. Ακόμα και τότε, όμως, το παιχνίδι δεν κατέληξε αβασάνιστα στην πλευρά των Ισπανών. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παλεύει λυσσαλέα για κάθε μπάλα.

Η αστοχία του από την περιφέρεια στα τελευταία λεπτά σε συνδυασμό με τα καλάθια – μαχαιριές των Χουέρτας και Παπανικολάου έδωσαν τη νίκη στους “μπλαουγκράνα” (63-56), οι οποίοι, πλέον, πρέπει να “αυτοκτονήσουν” για να χάσουν την πρώτη θέση του ομίλου έχοντας περάσει από τις έδρες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Φενέρμπαχτσε.

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 32-44, 47-52, 56-63.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 5 (1), Κάρι 3 (1), Μπατίστ, Φώτσης 9 (3), Ούκιτς 2, Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 13 (1), Γκιστ, Ματσιούλις 11 (3).
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Ντόρσεϊ 4, Σάδα 4, Χουέρτας 17 (2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 1, Παπανικολάου 14 (2), Όλεσον 5 (1), Λόρμπεκ 7 (1), Νάχμπαρ 5 (1), Τόμιτς 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Μακάμπι πράξη 1η

Το πρώτο βήμα στα play off θέλει να κάνει ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι ανο…