Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ζωγραφιά ή μουτζούρα;

Ζωγραφιά ή μουτζούρα;

bartzokas ypografi

bartzokas-ypografi

kogasΈχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα“. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του Νίκου Καζαντζάκη που, πέρα από τη διαχρονικότητά τους, αποτελούν τροφή για σκέψη.

Αν, λοιπόν, αυτό το μήνυμα το στέλναμε στον Γιώργο Μπαρτζώκα, θα μπορούσε να αποτελέσει τρόπο σκέψεις για τη συνέχεια; Προσωπικά πιστεύω ότι αν όπου “πινέλα” βάλει κανείς τη διάθεση, το πάθος για δουλειά, την ορθή αξιολόγηση των πραγμάτων και όπου “χρώματα” τους παίκτες που είναι διαθέσιμοι, ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν έχει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να αναζητήσει την μπασκετική Εδέμ.

Γίνεται πολύς λόγος για την απουσία του Λο. ΤΕΡΑΣΤΙΑ, αλλά πλέον ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Έισι Λο, που κατά τα φαινόμενα δεν θα ξαναγυρίσει στο λιμάνι. Όχι φέτος, ενδεχομένως ποτέ ξανά. Άρα, όσο μεγάλη κι αν είναι η απώλεια, οι “ερυθρόλευκοι” πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτή.

Είναι, άραγε, ο Κόλινς ο παίκτης που θα γεμίσει έστω και μέρος από αυτό το κενό; Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μπορεί να κριθεί, αφού το δείγμα δεν είναι επαρκές. Στη χειρότερη η απάντηση είναι αρνητική.

Θα επιμείνω, σχεδόν μονότονα, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Ματ Λοτζέσκι, καθώς αδυνατίζει πολύ η άμυνα, φανερώνονται όλες οι αδυναμίες του Βασίλη Σπανούλη, οι αντίπαλοι μπορούν ανενόχλητοι να ποστάρουν. Ναι, είναι κοινοτικός, έχει μεγάλο επιθετικό ρεπερτόριο, αλλά όταν καλείται να μπει στα παπούτσια του Κώστα Παπανικολάου, θαρρώ ότι είναι λίγος.

Ο Μουν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, για να μετρήσουμε αν μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό, που καλείται να αλλάξει άμεσα τσιπάκι. Είμαι από αυτούς που δεν καταλόγισαν μεγαλύτερη (κατ’ ελάχιστο) ευθύνη στον Γιώργο Μπαρτζώκα από αυτή που δεδομένα του αναλογεί ως μέρος της ομάδας, αλλά θαρρώ πως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έκανε ένα (τουλάχιστον) λάθος:

Άφησε εκτός αποστολής τον Μπέγκιτς, τον παίκτη που ταιριάζει όσο λίγοι στον Πλάις. Να το γράψω διαφορετικά; Αν δεν ταιριάζει στον Γερμανό, τότε σε ποιον ταιριάζει; Αλήθεια, με πόσο καλή ψυχολογία μπορεί να πάει στη Βιτόρια ο ψηλός του Ολυμπιακού; Είναι έμπειρος, αλλά θαρρώ δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη η έξοδος από τη 12άδα.

Αν υπήρχε ένα πρόβλημα, θα υπήρχε τουλάχιστον μία λύση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να καλύψει τα κενά που είτε δημιουργήθηκαν από ατυχία (Λο), είτε από αστοχία υλικού, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που παίζει η ομάδα του, να ανακτήσει τον χαμένο ενθουσιασμό, το πνεύμα του νικητή, αλλά παράλληλα να διορθώσει και τυχόν κακές σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν. Άλλωστε οι ήττες φέρνουν γκρίνια

Ταυτόχρονα να εντάξει τους δύο νεοφερμένους, να αποδειχθούν (δεν δείχνουν) “λαβράκια“, ή να κινηθεί άμεσα για την απόκτηση άλλου, ή άλλων παικτών. Πόσο εύκολο είναι να ζωγραφίσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον παράδεισο και να μην κάνει μια… μουτζούρα; Όσο εύκολο ήταν να διαδεχθεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και να ξαναπάρει την Ευρωλίγκα

Το ότι το έχει αποδείξει μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα το κάνει κάθε φορά. Κι αυτό δεν τον κάνει κακό προπονητή.

Για να μην το αφήσω εκκρεμές, προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση του Ολυμπιακού, ειδικά αν δεν κερδίσει στη Βιτόρια. Φυσικά και μπορεί να φύγει νικητής από την έδρα της Λαμποράλ, αλλά πηγαίνει λαβωμένος, καταρρακωμένος, με το γόητρό του να έχει τρωθεί. Με τις χειρότερες των συνθηκών, δηλαδή…

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…