Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Δείξε εμπιστοσύνη κόουτς

Δείξε εμπιστοσύνη κόουτς

spanoulis langford

spanoulis-langford

kogasΗ βραδιά δεν προσφέρεται για να επιχειρήσουμε να παραβιάσουμε ανοιχτές πόρτες. Ο Ολυμπιακός έκανε τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση, γνώρισε σκληρή ήττα, έχασε με τεράστια διαφορά (-30) που μακάρι να μην του κοστίσει στην πορεία, ήταν τραγικός σε επίθεση και άμυνα. Υπάρχουν δικαιολογίες, υπάρχει εξήγηση, όμως όλα αυτά είναι μάλλον αυτονόητα.

Από την αποψινή εικόνα των “ερυθρόλευκων” κρατάω δύο στοιχεία, που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι τα σημαντικά:

Δεν αντέχει το ξύλο

Ο Ολυμπιακός έδειξε την ίδια αδυναμία που παρουσίασε και στο ΟΑΚΑ. Όποιος τον… δείρει, όποιος παίξει σκληρή άμυνα, τον βάζει στον ρυθμό του. Μπορεί και να ‘ναι (που δεν είναι) τυχαίο γεγονός, αν όμως δεν είναι, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δείχνεις την αδυναμία σου στον αντίπαλο.

Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν (αν δεν είναι τυχαίο γεγονός, επαναλμβάνω) ότι ο Ολυμπιακός δεν αντέχει το ξύλο. Άρα, δεν έχουν παρά να πιέσουν στην άμυνα, να παίξουν σκληρά και να αναδείξουν πόσο πιο soft είναι η ομάδα με τον Λοτζέσκι αντί του Παπανικολάου, αλλά και τους ψηλούς να βολοδέρνουν, αφού σίγουρα δεν είναι τυχαία η εικόνα (και απόψε) του Μπέγκιτς.

Να ανοίξει το ροτέισον

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμφανίζει (δικαιολογείται απόλυτα) ένα σύμπτωμα που σχεδόν όλοι οι προπονητές παρουσιάζουν, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά: Κλείνει το ροτέισον. Δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη σε παίκτες με δεδομένη αξία, προσφορά και εμπειρία και ελαχιστοποιεί τα… ρίσκα.

Απόλυτα κατανοητό, αλλά σε αυτή τη φάση οι “ερυθρόλευκοι” δεν μπορούν να πάνε με αυτό το σχήμα. Με τον Λοτζέσκι πιο… άσπρο από το φυσικό του χρώμα, χωρίς σκληράδα στην άμυνα, πρέπει (με όποιο κόστος) να ενταχθεί στην ομάδα και ο Κόλινς, αλλά κυρίως ο Κατσίβελης. Άλλωστε, ο Λο δεν θα λείψει για 1-2 αγώνες, οπότε δεν μπορεί να διαβεί όλη τη διαδρομή με αυτούς που εμπιστεύεται.

Όποιος επιχειρήσει να κρίνει τον Κόλινς σήμερα θα είναι ή εμπαθής, ή βλάκας. Αν δεν στηριχθεί, όμως, από τον προπονητή του, αν δεν πάρει (όχι απόψε, αλλά άμεσα) χρόνο συμμετοχής, δεν θα προσαρμοστεί και θα θυμίσει ολίγη από Πέρκινς. Κι αυτή την πολυτέλεια ο Ολυμπιακός δεν την έχει. Θέλει τον Κόλινς, όπως θέλει και τον Κατσίβελη.

Για τον πρώτο δεν έχω άποψη. Έχω εικόνα από την ως τώρα διαδρομή του, αλλά στον Ολυμπιακό ξεκινά μηδενίζοντας το κοντέρ. Άρα, δεν ξέρω πόσα και αν μπορεί να προσφέρει. Ο Κατσίβελης όμως μπορεί να σκληρύνει την “ερυθρόλευκη” περιφερειακή άμυνα, να ψηλώσει την ομάδα και αυτά είναι στοιχεία που ο Ολυμπιακός τα θέλει.

Όπως θέλει να δώσει ανάσες στον Σπανούλη και στον Περπέρογλου, όπως θέλει να βγει από την… “εμμονή” ότι ο Λοτζέσκι μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο μικρότερες απώλειες θα υπάρξουν.

Θεωρώ αυτονόητο, αλλά καμιά φορά πρέπει να σημειώνουμε και τα αυτονόητα, πως κανείς δεν δικαιούται ούτε να ψέξει τον Ολυμπιακό για το ένα κακό βράδυ στα 12 ευρωπαϊκά του, αλλά και πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει χρόνος και χώρος να συζητήσουμε για τους απόντες.

Φαντάζομαι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα αναζητήσει δικαιολογίες, ότι το βίντεο θα πάρει φωτιά και πως τα εμφανώς ενοχλημένα πρόσωπα των παικτών (προεξάρχοντος του Σπανούλη), από την εμφάνιση και το… δικαίωμα στους Ιταλούς να πανηγυρίσουν μια τεράστια (σε έκταση σκορ) νίκη, είναι η καλύτερη υπόσχεση για την επόμενη μέρα, η οποία πάντως δεν είναι διόλου εύκολη.

Εντός έδρας έρχεται η Μπαρτσελόνα και ακολουθεί το εκτός έδρας ματς με τη Λαμποράλ. Τα πάντα είναι δρόμος για το Top-16 και βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη στάση…

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…