Κεντρική Ασίστ Shadow “Πτώχευση Άρη, ΠΑΟΚ, αν…”

“Πτώχευση Άρη, ΠΑΟΚ, αν…”

vaggelis-alexandris

Είδε την αναμέτρηση Ηρακλή-ΑΕΚ στο Ιβανώφειο. Είπε πολλά και ενδιαφέροντα για την Α1 και την Α2, αλλά και για το μέλλον του στο μπάσκετ. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Ο πολύπειρος Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιορδανίας μίλησε στην “ΩΡΑ των σπορ” και στην ταπεινότητά μας.

Η συνέντευξη:
Εύκολη η επικράτηση τελικά της ΑΕΚ παρά του αντιθέτου γραφόμενα
“Είναι γεγονός, ότι η εμφάνιση της ΑΕΚ ήταν ισοπεδωτική. Κέρδισε από πολύ νωρίς. Από ένα σημείο και μετά το ματς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Είναι μια γεμάτη ομάδα η ΑΕΚ. Έχει πλήρες ρόστερ. Είναι ομάδα ρυθμού. Οι παίκτες της ήξεραν τι ήθελαν στο γήπεδο. Είναι διαβασμένη ομάδα, με αρχές και στόχευση”.

Άρα, ήταν υπερβολές ή εμπορικά… όσα γράφονταν περί ντέρμπι;
“Κοιτάξτε να δείτε. Ο Ηρακλής προερχόταν από μία σπουδαία νίκη επί του Φιλίππου στη Βέροια. Είναι αξιόμαχη ομάδα και θα το δείτε και στη συνέχεια. Μπορεί η ΑΕΚ χθες (προχθές) από το ξεκίνημα να πήρε τα ηνία του αγώνα, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την γενική εικόνα του Ηρακλή”.

Τι ήταν αυτό που κυρίως σας εντυπωσίασε από την ΑΕΚ;
“Η άμυνα. Και δεν με εκπλήσσει αυτό. Μια ομάδα που θέλει να έχει αρχές, και η ΑΕΚ έχει, ξεκινάει από την άμυνα. Κι αυτό πιστώνεται στον προπονητή της”.

Καλή η άμυνα, αλλά προέχει να προσαρμόζονται και οι παίκτες σε μια ομάδα.
“Και είναι γεγονός ότι στην ΑΕΚ προσαρμόζονται εκπληκτικά. Όλοι σχεδόν οι παίκτες, παίζουν άμυνα. Ο Φαλέκας, ο Τσιάκος, ο Γκιζόγιαννης, ο Πολυτάρχου, έχουν επιθετικές αρετές, αλλά έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτή την τακτική. Είναι έμπειροι παίκτες και έχουν την δυνατότητα να αφομοιώνουν αυτά, που λέει ο προπονητής. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος έχει μια δύσκολη αποστολή, αλλά τα καταφέρνει. Είναι η τακτική, είναι το πώς «διαβάζει» τον αντίπαλο, είναι οι γρήγορες αποφάσεις στην διάρκεια του αγώνα. Όλα αυτά πιστώνονται στον Βαγγέλη. Μου αρέσει αυτή η ΑΕΚ, που βλέπω”.

Παρόλα αυτά, αρκετές φορές σε δύο χρόνια, χάνει-κερδίζει ο Βαγγέλης Ζιάγκος αμφισβητείται με βάση σενάρια και δημοσιεύματα.
“Αυτό είναι παλιά κακή συνήθεια. Να είστε σίγουροι, ότι όλα αυτά συμβαίνουν εκ του πονηρού. Οι μεγάλες ομάδες -και η ΑΕΚ είναι πάντα μεγάλη ομάδα ανεξάρτητα από κατηγορία- τα έχουν αυτά. Είναι ελκυστική η ΑΕΚ και συνεπώς είναι ελκυστική και η θέση του… Ζιάγκου”!

Είναι γεγονός ότι προς το παρόν ο Ζιάγκος κερδίζει τις εντυπώσεις.
“Τον Βαγγέλη τον παρακολουθώ από την εποχή που ήμουν προπονητής της ΑΕΚ. Τον ξέρω καλά. Είχα ένα λόγο παραπάνω να δω το ματς του Ηρακλή, καθώς έχω δει και τα τέσσερα ματς στην έδρα του. Είδα τις αντιδράσεις του στον πάγκο. Είδα πολλά. Σας είπα και προηγουμένως. Προφανώς έχει μερίδιο στην εξαιρετική εικόνα της ΑΕΚ ο Βαγγέλης”.

Βεβαίως, πέρα από τις εξωτερικές πιέσεις, η ΑΕΚ δέχεται πίεση και εσωτερικά.
“Αυτό είναι γεγονός. Το έχουν όλες οι ομάδες με την τεράστια ιστορία της ΑΕΚ. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το μέλλον λοιπόν. Κι όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο δρόμος είναι μακρύς. Γίνεται ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Α2. Είδα πρόσφατα και την αναμέτρηση του Ερμή με το Ψυχικό στον Λαγκαδά. Υπάρχουν κι άλλες σπουδαίες ομάδες”.

Πόσο …απέχει η ΑΕΚ από το Ψυχικό, που είδατε; Και δεν εννοούμε βαθμολογικά. Εκεί είναι μαζί.
“Δεν απέχει πολύ. Είναι πολύ κοντά. Θα έλεγα, ότι είναι ομάδες που προσομοιάζουν! Το Ψυχικό ήταν λίγο τυχερό στο ματς με τον Ερμή, αλλά είναι μια ομάδα, που και αυτή έχει γεμάτο ρόστερ, και παίκτες έμπειρους, όπως είναι ο Πέττας, ο Κολώκας, ο Μοσχοβίτης. Μοιάζει και στην τακτική. Μια ομάδα, που έχει στόχευση, κατεύθυνση, όπως και η ΑΕΚ. Θα είναι διαρκείας ο ανταγωνισμός. Και μην υποτιμάτε τον Κόροιβο και την Καβάλα. Γίνεται ωραίο πρωτάθλημα στην Α2”.

Έχουμε γράψει στο παρελθόν και κάπου χαρακτηριστήκαμε αιρετικοί, για να μην πούμε τίποτε άλλο, την αναγκαιότητα να ενωθούν η Α1 και η Α2 κατηγορία με τις υγιείς ομάδες παρούσες
“Μακάρι να γινόταν! Στην Α1 γίνεται ένα από τα πιο ανυπόληπτα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Μακάρι να υπήρχε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι να εξυγιανθούν κάποιες ΚΑΕ, ή αν δεν μπορούν να πάνε στη Β΄ Εθνική. Όπως πήγε η ΑΕΚ, το Περιστέρι, το Μαρούσι”.

Όταν έπαιζε η ΑΕΚ στην Α1 είχατε δηλώσει ότι μόνη λύση είναι η Β΄ Εθνική. Είχατε κατηγορηθεί τότε. Και είχατε «κατηγορηθεί» και από μας σε σχόλιό μας, με την έννοια ότι προτείνατε μια λύση, που καταφερόταν εναντίον συναδέλφων σας, ή αθλητών, που «είχαν λαμβάνειν» χρήματα από την ΑΕΚ.
“Και όπως έχω ξαναπεί «αν οι ομάδες μπαίνουν στα διάφορα …άρθρα 99 θα πάρουν τα λεφτά τους οι προπονητές και οι αθλητές; Δεν υπάρχει περίπτωση. Γι’ αυτό σας είπα, ότι στην Α1 γίνεται ένα πρωτάθλημα ανυπόληπτο. Εμένα μου χρωστάνε ακόμα τέσσερις-πέντε ομάδες. Δηλαδή γιατί να υπάρχει μ’ αυτή την μορφή το πρωτάθλημα;”

Θα συστήνατε και στους ανθρώπους της ομάδας της καρδιάς σας, του Άρη, να πτωχεύσει η ΚΑΕ;
“Ανήκω στην οικογένεια του Άρη και δεν το κρύβω. Όμως, έχω πει εδώ και καιρό, ότι προέχει και για τον Άρη και για τον ΠΑΟΚ η εξυγίανση. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση με τα χρέη, ναι. Να πτωχεύσουν. Θα καθίσουν δύο χρόνια στη Β΄ Εθνική και θα επιστρέψουν. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει μια ομάδα με τον βραχνά των χρεών να την ταλαιπωρεί”.

Διερωτόμαστε από πού αντλείτε τόση διάθεση και τόση νεανικότητα και εξακολουθείτε να μάχεστε;
“Ξέρετε, ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα μαχητής. Είμαι προπονητής στην Εθνική Ιορδανίας, αλλά θα ήθελα και τώρα να ήμουν και σε πάγκο ελληνικής ομάδας, που να ταίριαζε με την φιλοσοφία μου. Δώσε μου μια ομάδα με την δική μου φιλοσοφία και θα μεγαλουργήσω. Δεν μπορώ να μην είμαι ενεργός. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Ίσως, αυτή η νοοτροπία διατηρεί ζωντανή την φλόγα”.

Ομάδες που να ταιριάζουν με την φιλοσοφία σας δεν υπάρχουν.
“Ομάδες υπάρχουν. Ίσως, άνθρωποι να μην υπάρχουν. Όμως, ελπίζεις, παλεύεις, περιμένεις”.

Η εμπειρία σας από την Εθνική Ιορδανίας;
«΄Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία αυτοί οι τρεις μήνες στο Πανασιατικό και όχι μόνο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έβδομης θέσης, όταν και διαλύσαμε το Καζακστάν, θα μπορούμε και παραπάνω με λίγο τύχη στο ματς με την Κίνα, ήταν μια όμορφη εμπειρία. Το χάρηκα, διότι ένοιωθα πραγματικά ότι εκπροσωπώ με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στην Ασία. Γνώρισα ανθρώπους. Η δουλειά μου αναγνωρίστηκε από την πρώτη στιγμή. Κάναμε το καλύτερο με τους συνεργάτες μου, με αξιοπρέπεια. Περιμένω το “ΟΚ” της Ομοσπονδίας για να συνεχίσουμε. Υπάρχουν πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις μπροστά μας. Ο χώρος εδώ, στην χώρα μας, συρρικνώνεται. Έπρεπε να βρω μια διέξοδο και το κάλεσμα της Ιορδανίας ήταν. Σας είπα. Δεν μπορώ να βρίσκομαι εκτός ενεργού δράσης”.

Πόσο καιρό ακόμα φαντάζεστε τον εαυτό σας στην ενεργό δράση;
“Πιστεύω πέντε με επτά χρόνια θα είμαι σίγουρα ενεργός! Μετά θα σκεφτώ. Πάντως, δεν θα φύγω από το μπάσκετ ποτέ…”

 

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

«Ganon Baker series»: Συνεχίζεται με τη θρυλική Nancy Lieberman!

Ο Ganon Baker σήμερα μας αποκαλύπτει, τη σχέση του με το γυναικείο μπάσκετ. «Μόλις παρέλαβ…