Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Μακάμπι 55-68 (vid)

ΠΑΟ – Μακάμπι 55-68 (vid)

lasme panathinaikos maccabi

lasme-panathinaikos-maccabi

Είναι από τα βράδια που… δεν σου πάει τίποτα. Από την αρχή ως το τέλος η εικόνα μοιάζει να είναι… μαγική. Κι ο Παναθηναϊκός έζησε ένα από αυτά τα βράδια, με απίστευτα άσχημα ποσοστά, με ένα νέο πρόβλημα τραυματισμού και με μια ήττα από τη Μακάμπι (55-68).

Πολλές φορές στο μπάσκετ είσαι… ό,τι σουτάρεις. Γιατί μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην ήταν κακός στο ξεκίνημα του αγώνα, όταν όμως τα σουτ έβρισκαν σίδερο, η Μακάμπι έπαιρνε λεπτό με λεπτό τα ηνία του αγώνα και πέρασε ένα εύκολο πρώτο ημίχρονο.

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, οι “πράσινοι” σούταραν 5/14 σουτ στο πρώτο δεκάλεπτο, έναντι 10/15 των Ισραηλινών. Συνολικά στο πρώτο ημίχρονο είχαν το… τραγικό 0/10 τρίποντα (4/10 οι φιλοξενούμενοι) και βρέθηκαν για πρώτη φορά στο 15′ στο -10 (21-32) με πέντε σερί πόντους του Μπλου, με τον ίδιο τρόπο (βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας).

Το πρόβλημα ήταν επιθετικό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν και στις δύο πρώτες περιόδους φάουλ να ξοδέψουν, χωρίς να στείλουν τους αντιπάλους τους στις βολές, αλλά δεν το έκαναν.

Το αποτέλεσμα ήταν να ευστοχήσει σε τρίποντο ο Μπλου στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου κι ο Σμιθ σε δίποντο στο τέλος του ημιχρόνου, που πάντως ορθώς ακυρώθηκε από τους διαιτητές ως εκπρόθεσμο, κι αφού πρώτα συμβουλεύτηκαν την επαναληπτική προβολή.

Εκτός όλων των άλλων, ο Ρόκο Ούκιτς ένιωσε ενοχλήσεις στον δικέφαλο, κι έφυγε χωλαίνοντας. Τα μοναδικά καλά νέα από το πρώτο μέρος του αγώνα ήταν τα τρία φάουλ του Σχορτσιανίτη (στο 13), ενώ και ο Τάιους χρεώθηκε με δύο, χωρίς πάντως οι “πράσινοι” να το εκμεταλλευτούν.

Ο Κροάτης δεν βγήκε για ζέσταμα, πήγε κατευθείαν στον πάγκο, ο Αργύρης Πεδουλάκης υποχρεώθηκε να βάλει τον Γιώργο Αποστολίδη και αυτόματα να σκεφτεί τη… συντήρηση, απέναντι σε μια ομάδα, που ήθελε να νικήσει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Το γρήγορο τέταρτο φάουλ του Σχορτσιανίτη τρόμαξε περισσότερο τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, αφού για λίγο βρέθηκε στο παρκέ ο Μάικ Μπράμος, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε νέος τραυματισμός.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έσπασε το αρνητικό σερί, αφού πρώτα είχε επιχειρήσει το 11ο άστοχο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει τη ροή του αγώνα.

Η Μακάμπι ήταν απόλυτη κυρίαρχος, οι “πράσινοι” έχασαν στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου την επαφή με το καλάθι κι ο Χίκμαν με 2/2 τρίποντα “έγραψε” το 35-58, δίνοντας πρόωρο τέλος στην ιστορία του αγώνα, ως προς τον νικητή.

Ο εγωισμός των “πράσινων” λειτούργησε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Μέσα σε 2.25” έκαναν ένα γρήγορο 7-0 (2/2 βολές ο Γιάνκοβιτς, τρίποντο ο Φώτσης και δίποντο ο Λάσμε), μείωσαν σε 42-58, αναγκάζοντας τον Ντέιβιντ Μπλατ να ζητήσει τάιμ άουτ.

Ούτε αυτό, ούτε η είσοδος των ΣχορτσιανίτηΊνγκλις (αμφότεροι με τέσσερα φάουλ) άλλαξαν την εικόνα της Μακάμπι, η οποία έμεινε πέντε λεπτά χωρίς καλάθι, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι πρόσθεσαν άλλους πέντε πόντους στο ενεργητικό τους, φτάνοντας το σερί στο 12-0 (47-58).

Ο Μπλου “συνδέθηκε” με το καλάθι, αλλά στην επόμενη φάση ο Τάιους χρεώθηκε με 5ο φάουλ στον Λάσμε, που με 16 πόντους οδηγούσε την αντεπίθεση. Όχι για τη νίκη, αλλά για να ευχαριστηθεί ο κόσμος που δεν σταμάτησε στιγμή να ενισχύει την ομάδα, για να δείξει ο Παναθηναϊκός ότι -ανεξαρτήτων συνθηκών- δεν παραδίδεται.

Άλλωστε με 2/20 τρίποντα (ως το 37′) δεν κερδίζεις. Αντίθετα, Μπλου και Ράις με 2/2 τρίποντα, έκοψαν τον ρυθμό, ασχέτως αν απάντησαν επίσης με τρίποντο ο Γιάνκοβιτς και ο Κάρι (55-66).

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 27-36, 35-58, 55-68.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 2, Κάρι 7 (1), Μπατίστ, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 16, Μαροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς 7 (1), Αποστολίδης.
ΜΑΚΑΜΠΙ (Μπλατ): Ράις 7 (1), Σμιθ 7 (1), Χίκμαν 10 (2), Ίνγκλις 10 (2), Τάιους 6, Πνίνι 9 (2), Κοέν 2, Οχαγιόν 2, Μπλου 13 (2), Λάντεσμπεργκ, Σχορτσιανίτης 2.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κάτας: «Δείξαμε χαρακτήρα και είμαι υπερήφανος»

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Όντετ Κάτας για τη νίκη της Μακάμπι. Ικανοποιημένος για την αντίδ…