Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Ερ. Αστέρας 69-63 (vid)

ΠΑΟ – Ερ. Αστέρας 69-63 (vid)

curry erithros oaka

ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ-ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ

Gist the beast κι ο Παναθηναϊκός στο… βραδινό του δείπνο θα βάλει και… Κάρι. Και θα είναι ένα δείπνο απολαυστικό, αφού η αποστολή (παρά τη συνεχιζόμενη κακοδαιμονία, αφού στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου βγήκε εκτός μάχης και ο Ματσιούλις) εκτελέστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι “πράσινοι” επιβλήθηκαν με 69-63 του Ερυθρού Αστέρα και τώρα μπορούν να αποβάλλουν μεγάλο μέρος του άγχους που τους ακολουθούσε.

Είχαμε καιρό να δούμε τον Παναθηναϊκό να… εμφανίζεται στο πρώτο ημίχρονο. Για την ακρίβεια, αν δεν μεσολαβούσε το ματς με τη Λαμποράλ Κούτσα στην Κύπρο, έπρεπε να επιστρέψουμε στην περσινή σεζόν για να βρούμε καλό ξεκίνημα.

Οι “πράσινοι” δεν αυτοϋποβλήθηκαν στη διαδικασία του κυνηγιού της διαφοράς, παρότι ξεκίνησαν νωθρά και βρέθηκαν να χάνουν με 0-6. Ο Μάικ Μπατίστ με 2/2 βολές πέτυχε τους πρώτους πόντους στο 3.15” (2-8), ενώ ο Γιόνας Ματσιούλις σημείωσε το πρώτο εντός πεδιάς καλάθι (και δη τρίποντο) στο 5′ (7-8).

Ο Παναθηναϊκός βρήκε στο πρόσωπο του Ραμέλ Κάρι (καιρός ήταν) τον ηγέτη του στην επίθεση. Με… οικονομικούς 11 πόντους (4/5 σουτ) του Αμερικανού οι “πράσινοι” όχι μόνο κρατήθηκαν κοντά στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο (20-21), αλλά πήγαν στ’ αποδυτήρια με θετικό πρόσημο για την ανάπαυλα του ημιχρόνου (37-34).

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να παίξουν την άμυνα που μας είχαν συνηθίσει από πέρυσι (εξ ου και οι 13 πόντοι παθητικό στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους). Κι αυτό παρότι δεν είχαν βρει αντίδοτο για τον… πονοκέφαλο των 221 εκατοστών (βλέπε Μαριάνοβιτς), αλλά και το πολύ καλό ντουμπλάρισμα του… αναπληρωματικού σέντερ (Κάτιτς), αφού και οι δύο μαζί είχαν 17 πόντους με 8/12 σουτ.

Η περιφερειακή άμυνα των γηπεδούχων λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ στην επίθεση εκμεταλλεύτηκαν τα αργά πλάγια βήματα του Μαριάνοβιτς, γύρισαν με υπομονή την μπάλα, χωρίς πάντως να αποφύγουν αβίαστα λάθη.

Συνήθως η τρίτη περίοδος είναι η καλύτερη των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Κάτι ο τραυματισμός (σε ανύποπτη φάση) του Γιόνας Ματσιούλις, κάτι η κακή βραδιά του Δημήτρη Διαμαντίδη (και όχι μόνο), οι Σέρβοι έμειναν κολλημένοι στην πλάτη του Παναθηναϊκού.

Ο Νέλσον πέτυχε οκτώ συνεχόμενους πόντους και ο Ερυθρός Αστέρας πλησίασε σε απόσταση αναπνοής (43-42), πριν ισοφαρίσει με τον Σιμόνοβιτς (44-44). Ο Μπράμος δήλωσε εμφατικά “παρών“, έπαιξε και για τον ΛιθουανόΔιόσκουρο” κι ο Παναθηναϊκός έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με +4 (52-48).

Με το ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου ο Κάρι ανέβασε τη διαφορά (52-48) κι αμέσως μετά έγινε μια φάση από αυτές που σε πείθουν ότι ο Όσιμ δεν είχε άδικο όταν αναφέρθηκε στην… μπάλα.

Ο Μπράμος έκανε το κόψιμο της αγωνιστικής απέναντι στον Μαριάνοβιτς. Χαστούκισε τόσο δυνατά την μπάλα, που έφτασε έξω από το τρίποντο στον Σιλμπ, ο οποίος επιχείρησε τρίποντο της… απελπισίας. Βρήκε στόχο, κέρδισε και βολή, αστόχησε, οι Σέρβοι πήραν επιθετικό ριμπάουντ, ο Γκιστ έκανε δύο φάουλ στην ίδια φάση, οι φιλοξενούμενοι ανανέωσαν άλλη μια επίθεση και με τον Σιλμπ μείωσαν σε 54-53.

Δεν άλλαξε η πολικότητα της γης, αλλά αυξήθηκε το άγχος των γηπεδούχων και στο 34.15” ο Νέλσον με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του (56-59). Δύσκολη στιγμή; Ώρα για τους… σκληρούς.

Ο Γκιστ έφτασε στο ταβάνι (μόνο τις λάμπες δεν άλλαξε), κάρφωσε στα μούτρα του Μαριάνοβιτς, έπαιξε άμυνα, έβαλε βολές, τρίποντο, μόνο… καφέ δεν έψησε. Πάνω απ’ όλα συνεπήρε συμπαίκτες και κοινό, ενώ ο Μπράμος στο 38.30” ολοκλήρωσε τη μίνι ανατροπή (65-61).

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, ο Μπράμος πέτυχε άλλο ένα καλάθι, τη στιγμή που οι Σέρβοι είχαν 0/4 βολές και το ματς έληξε χωρίς καρδιοχτύπια, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στους “16“.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 37-34, 52-48, 69-63.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 8, Κάρι 16 (1), Μπατίστ 8, Φώτσης, Ούκιτς 4, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 15 (1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8 (2).
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Τσβέτκοβιτς, Λάζιτς 3, Μπλάζιτς, Σιμόνοβιτς 2, Μαριάνοβιτς 8, Ραντένοβιτς 6, Κάτιτς 13, Νέλσον 19 (2), Τζέκινς 5 (1), Σιλμπ 7 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Χάνει το ματς με Βίρτους ο Μονέκε

Ο Τσίμα Μονέκε δεν θα αγωνιστεί κόντρα στη Βίρτους. Η Μπασκόνια και η Βίρτους θα διεκδικήσ…