Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Λοκομοτίβ – ΠΑΟ 63-82 (vid)

Λοκομοτίβ – ΠΑΟ 63-82 (vid)

ukic lokomotiv

ukic-lokomotiv

Ναι, αυτός ήταν… Panathinaikos!
Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν… σίφουνας από το Κράσνονταρ επικρατώντας της Λοκομοτίβ Κούμπαν με 82-63, αποτέλεσμα που τον καθιστά φαβορί για την κατάληψη της τρίτης θέσης στον όμιλό του. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κυριάρχησε στο παρκέ από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό μετατρέποντας ένα θεωρητικά πολύ δύσκολο παιχνίδι σε… παράσταση για ένα ρόλο. Κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στον Έλληνα τεχνικό να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος -περίπου είκοσι μέρες πριν κλείσει τα δεκαεφτά- πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα.

Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες οκτώ αναμετρήσεις του στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι όντας το απόλυτο αφεντικό. Οι “πράσινοι” επέλεξαν να παίζουν αλλαγές σε όλα τα σκριν της Λοκομοτίβ Κούμπαν πάνω στη μπάλα, κάτι που μπέρδεψε τους γηπεδούχους στα πρώτα λεπτά.

Σταδιακά, όμως, οι Ρώσοι βρήκαν το αντίδοτο “ακουμπώντας” τη μπάλα στο λόου ποστ, κάτι που τους έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψουν από το -6 (0-6) ισοφαρίζοντας το παιχνίδι (8-8 στο 5ο λεπτό).

Παρόλ’ αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τον έλεγχο του ρυθμού. Αντίθετα, συνέχισε να ακολουθεί με συνέπεια το αγωνιστικό του πλάνο, ενώ παίρνοντας σκορ από πολλούς παίκτες διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ για λίγη ακόμη ώρα, πριν τον “πληγώσει” ο Σίμας Γιασάιτις.

Ο Λιθουανός φόργουορντ ήταν απόλυτα εύστοχος από την περιφέρεια (3/3), κάτι που επέτρεψε στην ομάδα του Εβγκένι Πασούτιν να “φέρει τούμπα” το παιχνίδι δίνοντάς της ένα μικρό προβάδισμα στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (23-21).

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν σε δίποντα (6/9) και τρίποντα (3/4) στην πρώτη περίοδο, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε για πολλή ώρα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως η άμυνα του τριφυλλιού “έσφιξε” ακόμη περισσότερο, έκλεισε κοντά στο καλάθι και εκμεταλλεύτηκε τη διστακτικότητα (κάποιες φορές) των “κοντών” της Λοκομοτίβ Κούμπαν από την περιφέρεια.

Μία διστακτικότητα που, όμως, δεν χαρακτήριζε τον τρόπο παιχνιδιού των Δημήτρη Διαμαντίδη και Αντώνη Φώτση, οι οποίοι πήραν τον Παναθηναϊκό από το χέρι στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Οι δύο “παλιές καραβάνες” του τριφυλλιού σκόραραν κατά ριπάς και μαζί με τον Ραμέλ Κάρι, ο οποίος έδωσε λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο, αποτέλεσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο “χτίστηκε” το “πράσινο” προβάδισμα μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κυριάρχησε σε όλους τους τομείς από το 13′ και μετά, κάτι που της έδωσε αέρα δεκαέξι (16) πόντων (30-46) με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών αγώνα.

Σε αυτό το “μαγικό” εφτάλεπτο από πλευράς τριφυλλιού, ο Παναθηναϊκός έλεγξε πλήρως τα ριμπάουντ, εκμεταλλεύτηκε τη δημιουργία των “ψηλών” του από το λόου ποστ και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να ευστοχεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίποντο σχεδόν με τη λήξη του πρώτου μέρους, πήγε στα αποδυτήρια έχοντας αποκτήσει σαφές προβάδισμα για τη νίκη.

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, κυρίως με όπλο τον Ντέρικ Μπράουν, ο οποίος έδειξε να “ξυπνά”. Όσο, όμως, παρέμεναν παθητικοί στην άμυνα, ήταν αδύνατο να απειλήσουν το τριφύλλι, το οποίο εξακολουθούσε να βλέπει το αντίπαλο καλάθι σα βαρέλι, ειδικά από την περιφέρεια.

Οι “πράσινοι” έλεγξαν τον ρυθμό, δεν “τρελάθηκαν” από την υποτυπώδη πίεση των παικτών της Λοκομοτίβ Κούμπαν και διατηρήθηκαν σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση.

Το δίδυμο των Δημήτρη Διαμαντίδη και Αντώνη Φώτση συνέχισε να παίρνει… άριστα σε δημιουργία και εκτέλεση, ενώ κατακόρυφα ανέβασε την (επιθετική) απόδοσή του ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, που εξελίχθηκε στον… ακρογωνιαίο λίθο της “πράσινης” επίθεσης στο τρίτο δεκάλεπτο.

Στο τελευταίο τετράλεπτο της τρίτης περιόδου, οι Ρώσοι έκαναν μία απόπειρα αντεπίθεσης, η οποία, όμως, έληξε άδοξα. Η ομάδα του Εβγκένι Πασούτιν “έτρεξε” σερί 6-0 μέσα σε διάστημα περίπου ενός λεπτού ρίχνοντας τη διαφορά στους δεκαέξι πόντους (44-60), αλλά η αντίδραση του τριφυλλιού ήταν η… δέουσα, αφού η απάντηση ήρθε με δικό του σερί 6-0 μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, που βρήκε την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη στο +22 (44-66).

Η υπόθεση “νίκη” είχε κριθεί και αυτό φάνηκε από τις πεντάδες που επέλεξε να χρησιμοποιήσει στο τέλος ο προπονητής των γηπεδούχων. Δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς νεαρούς Ρώσους, ο Εβγκένι Πασούτιν πέταξε ουσιαστικά λευκή πετσέτα αποδεχόμενος την ήττα του.

Και πως να πράξει διαφορετικά, άλλωστε, όταν στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας περιόδου οι “πράσινοι” σκόραραν σχεδόν αποκλειστικά με σουτ τριών πόντων!

Με τη διαφορά να βρίσκεται σταθερά πάνω από τους δεκαοχτώ πόντους, ο Αργύρης Πεδουλάκης πέρασε στο παρκέ τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα προσφέροντας στον “μικρό” μία εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσει, αφού αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα της Ευρωλίγκα.

Το τελικό +19 (82-63) με το οποίο επικράτησαν οι νταμπλούχοι Ελλάδος αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης, που ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει έξι (6) παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, την ίδια ώρα που τα ποσοστά του σε δίποντα (17/34 – 50%) και τρίποντα (14/23 – 60%) “άγγιζαν” το τέλειο.

Έτσι, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη χρειάζεται νίκη την ερχόμενη βδομάδα κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (στο ΟΑΚΑ) για να τερματίσει στην τρίτη θέση (και να αποφύγει τον Ολυμπιακό στο Top 16), ενώ μπορεί να κυνηγήσει ακόμα και τη δεύτερη θέση, σε περίπτωση που η Λοκομοτίβ Κούμπαν ηττηθεί στη Βιτόρια από τη Λαμποράλ Κούτσα.

Διαιτητές: Λαμόνικα – Βιατόρ – Μπίριτσικ.
Τα δεκάλεπτα: 23-21, 30-46, 44-66, 63-82.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Πασούτιν): Γκριγκόριεφ 8 (1), Μπράουν 8, Ουίλιαμς, Χέντριξ 9, Κανίγκιν 2, Καλνιέτις 7, Λικοντέι 8 (2), Γιασάιτις 13 (3), Ζούμπκοφ 3 (1), Μάριτς 2, Σιμόν 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 11 (3), Κάρι 13 (3), Μπατίστ, Φώτσης 17 (4), Ούκιτς 17 (1), Λάσμε 10, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 12 (3), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Με ΛεΝτέι η προπόνηση της Παρτιζάν

Η συμμετοχή του Ζακ ΛεΝτέι στο ματς με τον Ολυμπιακό κρίνεται από τον Ομπράντοβιτς. Ο Ζακ …