Κεντρική Διεθνή Η Ελλάδα είναι ψηλά (vid)

Η Ελλάδα είναι ψηλά (vid)

vassilis spanoulis olympiacos piraeus

vassilis-spanoulis-olympiacos-piraeus

Η ώρα των κορυφαίων έφτασε… Η FΙΒΑ Europe ανακοίνωσε τους υποψήφιους και τις υποψήφιες για τον τίτλου του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη και της καλύτερης παίκτριας αντίστοιχα για το 2013.

Όπως ήταν φυσικά η Ελλάδα έχει έντονη εκπροσώπηση στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες (με εξαίρεση τις Γυναίκες) δείγμα του πόσο ψηλά βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο Βασίλης Σπανούλης για τους Άνδρες, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για τους Νέους Άνδρες και η Άρτεμις Σπανού για τις Νέες Γυναίκες αναζητούν την ψήφο του… κορυφαίου στην κατηγορία τους. Η ψηφοφορία ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2014 ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορία ο καθένας μπορεί να ψηφίσει τρεις υποψήφιους. Η επιλογή έγινε με βάση τις επιτυχίες των αθλητών σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο μέσα στη χρονιά αυτή. Ας δούμε όμως ξεχωριστά τι έπραξαν φέτος οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που βλέπουν το όνομά τους γραμμένο ανάμεσα στους υποψηφίους.

Ο Σπανούλης και οι άλλοι…

spanoulis-skopia

Μπορεί ο Βασίλης Σπανούλης να μην κατάφερε να οδηγήσει πολύ ψηλά την εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ωστόσο νωρίτερα οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ευρωπαϊκού Έβερεστ για δεύτερη συνεχή σεζόν. Ο αρχηγός των “ερυθρολεύκων” ήταν συγκλονιστικός στον τελικό της Ευρωλίγκα με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης όπου όχι μόνο “εκτέλεσε” τους Μαδριλένους (100-88) με 22 πόντους αλλά είχε συνολικά ηγετική παρουσία και ανακηρύχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ.

Απέναντι του ο Σπανούλης θα βρει άλλους αστέρες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τη δική τους ψήφο λοιπόν διεκδικούν ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και της εθνικής Κροατίας, ο Σλοβένος Γκόραν Ντράγκιτς των Φοίνιξ Σανς, ο Ιταλός Λουίτζι Ντατόμε που μετακόμισε στους Ντιτρόιτ Πίστονς, ο Μάντας Καλνιέτις της Λιθουανία και της Λοκομοτίβ Κούμπαν, και ο Μαρκ Γκασόλ της εθνικής Ισπανίας και των Μέμφις Γκρίζλις.

Επίσης στο… κάδρο με τους υποψήφιους για τον συγκεκριμένο τίτλο βρίσκονται ο Νέναντ Κρίστιτς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Σερβίας, ο Μαυροβούνιος Νίκολα Βούτσεβιτς των Ορλάντο Μάτζικ, ο Φινλανδός Πέτρι Κόπονεν της Χίμκι και φυσικά ο Τόνι Πάρκερ που ήταν ο ηγέτης της Γαλλίας στον δρόμο για το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ ενώ νωρίτερα έφτασε στους τελικούς του NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Έτοιμος για κορυφή ο “Κούνμπο”

antetokunmpoo-national

Στους Νέους Άνδρες ξεχωρίζει αναμφίβολα η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος από τα γήπεδα της Α2 βρέθηκε στον “μαγικό κόσμο” του NBA και στο Νο15 του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Με τα “ελάφια” παίζει περίπου 15 λεπτά σε κάθε παιχνίδι ενώ αυτή την στιγμή είναι ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ο 18χρονος γκαρντ/φόργουορντ θεωρείται το next best thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ την ώρα που πριν μεταναστεύσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έδωσε τα… διαπιστευτήριά του με την εθνική Ελλάδος U20 στο Ευρωμπάσκετ της Εσθονίας (μέσο όρο 8 πόντους και 7,6 ριμπάουντ).

Στους “αντιπάλους” του… Κούνμπο στον… δρόμο προς την κορυφή στην κατηγορία του συναντάμε τον Αλεχάνδρο Αμπρίνες που έκανε το “ξεπέταγμά” του με τη Μπαρτσελόνα, τον Αμεντέο Ντέλα Βάλε ο οποίος “έλαμψε” στο Ευρωμπάσκετ Νέων της Εσθονίας και οδήγησε την Ιταλία στο χρυσό μετάλλιο, τον Λετονό Ανζέις Πασένικς, τον Ντάριο Σάριτς που ήταν “παρών” και στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας με τη εθνική Ανδρών της Κροατίας και τον Βρετανό Ντεβόν Βαν Όστρουμ.

Επιπλέον ο Ντομάντας Σαμπόνις της Μάλαγα, ο Τούρκος Κέναν Σιπάχι της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, ο Σουηδός Λούντβιγκ Χάκανσον της Μπαρτσελόνα, ο Πολωνός Ματέους Πονίτκα που παίζει στην Οστάνδη, ο Δανός Ράσμους Λάρσεν της Μανρέσα και ο Βασίλιε Μίτσιτς της Μέγκα Βιζούρα ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Ίβκοβιτς που τον ενέταξε στο ρόστερ της εθνικής Σερβίας για το Ευρωμπάσκετ είναι οι υπόλοιποι ανερχόμενοι σταρ που ευελπιστούν να κερδίσουν τον τίτλο.

Η χρονιά της επιβεβαίωσης για Σπανού

spanou-national

Το ελληνικό μπάσκετ είναι ψηλά και στις Νέες Γυναίκες και γι’ αυτό φροντίζει η Άρτεμις Σπανού η οποία πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις την φετινή σεζόν και θέλει αυτός ο τίτλος να αποτελεί ουσιαστικά την επιβεβαίωση της πολύ καλής χρονιάς που έκανε. Αυτό το καλοκαίρι έπαιξε τόσο με τις Γυναίκες στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2015 όσο και με τις Νέες Γυναίκες στο Ευρωμπάσκετ U20 όπου η απόδοσή της κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και στις δυο διοργανώσεις. Αυτές οι εμφανίσεις της ήρθαν να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες με το κολέγιο του Ρόμπερτ Μόρις προκειμένου να βάλει το όνομά της ανάμεσα στις υποψήφιες για το βραβείο της κορυφαίας Νέα Γυναίκας στην Ευρώπη.

Βέβαια η Σπανού έχει να αντιμετωπίσει καλές αθλήτριες που επιδιώκουν να παραλάβουν το συγκεκριμένο βραβείο. Ανάμεσά τους είναι η Αλεξάντρα Κρβεντάκιτς της Σερβίας και του Ερυθρού Αστέρα, η Ισπανίδα Άστου Εντούρ της Γκραν Κανάρια, η Λιθουανέζα Ντάλια Μπελικάιτε, η Ιταλία Φραντσέσκα Ντότο, η Λετίτσια Ρομέρο της Ισπανίας και του Κάνσας Στέιτ, η Λευκορωσίδα Μαράια Πάποβα, η Ολκάι Τσακίρ της Τουρκίας και της Φενέρμπαχτσε και οι Γαλλίδες Ολίβια Επουπά και η Βαλεριάν Αγαγί.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε τον Γκάλη

Ο Γκάλης τιμήθηκε στο Γενικό Προξενείο στο Σικάγο για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητ…