Το πείραμα

gist-dunk-kriti

kogasΠριν καταθέσω σκέψεις και απόψεις, θεωρώ επιβεβλημένο να σημειώσω πως ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία, ούτε αυτόκλητους υποστηρικτές, αφενός γιατί οι δύο ευρωπαϊκές ήττες είναι από αυτές που δεν θα μετρήσουν, αφετέρου γιατί είναι άσχετος από αθλητισμό όποιος κρίνει βάσει ενός σουτ, εύστοχου ή άστοχου, αυτή την εποχή.

Γιατί πρόδηλο είναι πως οι αγώνες κρίνονται από ένα σουτ, αλλά έχει αξία να βλέπουμε και το αν αυτοί οι αγώνες κρίνουν κάτι κι επί της ουσίας οι ήττες από Κούμπαν και Λιέτουβος μόνο το “πράσινο” γόητρο… πληγώνουν (κι αυτό υπερβολή είναι να το υποστηρίξει κανείς).

Πάμε στην ουσία του θέματος: Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος ενός πειράματος. Συμφωνούμε όλοι πως η εικόνα των ομάδων που αγωνίζονται μπροστά σε άδεια καθίσματα στις εξέδρες είναι… θλιβερή. Από την άλλη πρέπει να υπάρχουν ποινές, οσάκις μια ομάδα παρεκτρέπεται.

Άσχετο: Επειδή πρέπει να έχασα κάποια επεισόδια, ο Ερυθρός Αστέρας τιμωρήθηκε; Γιατί και πράγματα έπεσαν στο γήπεδο, και υπεράριθμοι ήταν στις εξέδρες, αλλά δεν έτυχε να πέσει το μάτι μου σε ανακοίνωση του Μπερτομέου και της παρέας του. Μου ξέφυγε, μάλλον, δεν βαριέσαι

Το πείραμα της προσωρινής “μετακόμισης πέτυχε 101% αναφορικά με την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Και στην Κύπρο, και στην Κρήτη, η εξέδρα ήταν εξαιρετικά γεμάτη, εκδηλωτική, όμορφη. Ο Παναθηναϊκός δια μέσω της τιμωρίας του αύξησε την περιφερειακή επιρροή του, ικανοποιώντας παράλληλα φίλους του που σπάνια έχουν τη δυνατότητα να τον δουν (αν βρεθούν στην Αθήνα).

Εκτός γραμμών το πείραμα πέτυχε κι ως εκ τούτου η Ευρωλίγκα έχει μια ιδέα για να αντικαταστήσει ένα μέτρο που έχει έντονο το στοιχείο της αυτοκαταστροφικότητας όχι μόνο για το σωματείο, αλλά για τη διοργάνωση συνολικά. Ποιος (χορηγός, τηλεόραση, απλός θεατής) θέλει άδειες εξέδρες;

Το πείραμα δεν πέτυχε (εξ αποτελέσματος) εντός των τεσσάρων γραμμών. Ίσως να… αδικείται (το πείραμα), λόγω συγκυριών, όμως οι παίκτες του Παναθηναϊκού ταλαιπωρήθηκαν σε βαθμό… αυτομαστιγώματος.

Από το Ρέθυμνο (κύπελλο) στο ΣΕΦ, ταξίδι για τη Βίλνιους, μετά Λευκωσία, Τρίκαλα, Κρήτη. Με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς καν τη δυνατότητα για αξιοπρεπείς προπονήσεις, αλλά αυτό είναι μόνο το ένα από τα αρνητικά στοιχεία της πειραματικής τιμωρίας.

Δεν χρειάζεται να έχεις παίξει σε υψηλό επίπεδο μπάσκετ για να αντιληφθείς πως ανεξάρτητα με το αν οι εξέδρες είναι γεμάτες από “δικό σου” κόσμο, το να παίζεις εκτός έδρας μειώνει το αξιόμαχό σου. Τα στεφάνια, το ταμπλό, ο φωτισμός, τα πάντα ήταν άγνωστα για τους “πράσινους” και στο “Τάσος Παπαδόπουλος” και στα “Δύο Αοράκια“.

Το ότι τα σουτ μπήκαν στη μια περίπτωση και δεν μπήκαν στην άλλη έχει να κάνει με πολλά. Με την αντίπαλη άμυνα πρωτίστως, τη φρεσκάδα, την τυχαιότητα. Κάθε τι παίζει το ρόλο του, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για 3/4 ματς που κρίθηκαν στο σουτ (κι οι “πράσινοι” έχασαν τα δύο).

Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη κουράστηκαν από τα απανωτά ταξίδια, ταλαιπωρήθηκαν όσο ποτέ, και αυτό σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς (είναι υποχρεωμένοι να μάθουν να ζουν και με αυτούς), την ανάγκη προσαρμογής όλων στα δεδομένα της νέας ομάδας, έφεραν δύο αρνητικά αποτελέσματα, που όμως κοστίζουν ελάχιστα, αν ο Παναθηναϊκός είναι επαρκώς συνεπής ως προς τις υποσχέσεις που έχει αφήσει με τις ως τώρα εμφανίσεις του.

Γιατί είναι αλήθεια πως η εικόνα του φετινού Παναθηναϊκού, ακόμα κι όταν χάνει, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την περσινή εικόνα.

Υ.Γ.: Η ιστορία διδάσκει: Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο το 2009 στο Βερολίνο έχοντας χάσει με 90-66 (η πιο βαριά ήττα στην ιστορία) από την Μπαρτσελόνα, από την οποία είχε χάσει και εντός έδρας (76-87).

Το 2011 οι “πράσινοι” κατέκτησαν το τρόπαιο στη Βαρκελώνη έχοντας χάσει από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας (85-84) και εντός έδρας από τη Βαλένθια (69-73).

Το 2012 ο Ολυμπιακός πήρε στην Κωνσταντινούπολη την Ευρωλίγκα, έχοντας ηττηθεί από την Μπιλμπάο (76-61), από την Κάχα Λαμποράλ (81-79), από την Καντού (64-63), νικώντας με το ζόρι κάτι απίθανους Γάλλους.

Το 2013 μετά τη βαριά ήττα από την Αναντόλου Εφές (98-72), το ακόμα βαρύτερο εντός έδρας χαστούκι από τη Ζαλγκίρις Κάουνας (61-79), χρειάστηκε το απίθανο καλάθι του Σλούκα για να νικήσει ο μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης (στο Λονδίνο) Ολυμπιακός… κάποια Τσεντέβιτα (79-77).

Το βίντεο για να θυμηθούμε τί έγινε το 2009, όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε βγει από τα ρούχα του (μετά από νικηφόρο παιχνίδι επί της Πρόκομ), πριν χρισθεί για άλλη μια φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…